Hjem - Salig er den som får sitte til bords i Guds rike

Salig er den som får sitte til bords i Guds rike

7 min lest
0
0
718

3. søndag i treenighetstiden

Luk 14,15-24

En av gjestene som hørte dette, sa til ham: «Salig er den som får sitte til bords i Guds rike.» Men Jesus sa til ham:
        «Det var en mann som ville holde et stort gjestebud, og han innbød mange. Da tiden for gjestebudet kom, sendte han tjeneren sin av sted for å si til de innbudte: ‘Kom, for nå er alt ferdig!’ Men de begynte å unnskylde seg, den ene etter den andre. En sa: ‘Jeg har kjøpt et jordstykke og må gå ut og se på det. Vær så vennlig å ha meg unnskyldt.’ En annen sa: ‘Jeg har kjøpt fem par okser og skal ut og prøve dem. Vær så vennlig å ha meg unnskyldt.’ Og en tredje sa: ‘Jeg har giftet meg, derfor kan jeg ikke komme.’ Tjeneren kom tilbake og fortalte dette til herren sin. Da ble husherren sint og sa til tjeneren: ‘Gå straks ut på byens gater og torg og hent inn de fattige og uføre og blinde og lamme.’ Tjeneren kom tilbake og sa: ‘Herre, jeg har gjort som du sa, men det er ennå plass.’ Da sa herren til tjeneren: ‘Gå ut på veiene og stiene og nød folk til å komme inn, så huset mitt kan bli fullt. For det sier jeg dere: Ingen av dem som var innbudt, skal få smake festmåltidet mitt.’»

Foranledningen til dagens tekst er et selskap hos en fariseer, der Jesus er innbudt. Jesus legger merke til rivaliseringen om å få de beste plassene ved bordet, og kommer med en lignelse om nettopp dette.

“Salig er den som får sitte til bords i Guds rike” – kommer det da fra en gjestene – men skjønner denne gjesten hva han egentlig sier, og hva det betyr?

Jesus svarer med en ny lignelse om en mann som ville holde et selskap for gjestene sine, men opplever at den ene etter den andre melder avbud.

Hvorfor ville de ikke komme i mannens selskap? Det ville jo sikkert bli servert både mat og drikke, og sannsynligvis også kaker og kaffe. Men likevel ble det nei fra den ene etter den andre.

Hvilket selskap er det Jesus snakker om i lignelsen – er det et vanlig selskap? Nei, Jesus snakker om seg selv.

Jesus er sannheten og veien til Guds rike. Ingen kommer til Guds rike uten Jesus, så når han snakker om å innby til selskap, så snakker han om å innby til seg selv, til å tro på Han og følge Hans vei. Og når han snakker om de som ikke kunne komme – sa nei, så er det de som sier nei til Jesus.

Skjønte gjestene lignelsen – skjønte de hva Jesus ville frem til? At det var kun ved å takke JA til Ham – til Hans selskap som førte inn til saligheten i Guds rike?

Fariseerne og de skriftlærde kjente godt de gamle skriftene, som de studerte daglig. Men likevel hadde de ikke klart å tolke at Jesus var den Messias som de ventet på. Og når Jesus sto frem, ble han bare uglesett – han var jo fra Nasareth! Nei, denne personen var ikke troverdig.

Hvordan er det med deg og meg – skjønner vi at Jesus kaller på oss? At han lengter etter å vandre sammen med oss på livsveien vår, for så å lede oss inn til saligheten i Guds rike?

Uansett om du lever nært sammen med Jesus, eller om du holder deg på avstand, så vit at Jesus står foran deg med åpne armer og lengter etter å få ta deg inn i til seg og omfavne deg. Han har gjort klar en plass akkurat for deg i Guds rike.

Last flere relaterte artikkler
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
  • Nyttårsaften

    Nyttårsaften – 31.12.2023 Joh 14,27 Bilde av Andre Benz Fred etterlater jeg dere. Mi…
Last flere av Arild Klevberg
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
  • 2 søndag i påsketiden – En morgen ved stranden

    2 søndag i påsketiden – 7.04.2024 Joh 21,15-19 Photo by Wes Hicks Jesus og PeterDa d…
  • Alt har sin tid

    Jeg må bare si at boken Forkynneren i bibelen er ikke den boken jeg leser mest. Men i en m…
Last flere inn -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Fins det flere evangelier?

Spørsmål: Folk snakker om at det er rundt tre evangelier som ikke er tatt med i Bibelen, h…