Hjem Søndagskommentar 2. søndag i åpenbaringstiden

2. søndag i åpenbaringstiden

8 min lest
0
0
108

2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024

Mark 1,3-11

En røst roper i ødemarken:

Rydd Herrens vei, gjør hans stier rette!

Slik sto døperen Johannes fram i ødemarken og forkynte en omvendelsesdåp som ga tilgivelse for syndene. Fra hele Judea og Jerusalem dro alle ut til ham. De bekjente syndene sine og ble døpt av ham i Jordanelven. Johannes gikk kledd i en kappe av kamelhår og hadde et lærbelte om livet, og han levde av gresshopper og villhonning. Han forkynte: «Det kommer en etter meg som er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å bøye meg ned og løse sandalremmen hans. Jeg har døpt dere med vann, men han skal døpe dere med Den hellige ånd.»

Jesu dåp og fristelse
På den tiden kom Jesus fra Nasaret i Galilea og ble døpt i Jordan av Johannes. Straks han steg opp av vannet, så han himmelen dele seg, og han så Ånden komme ned over seg som en due. Og det lød en røst fra himmelen: «Du er min Sønn, den elskede, i deg har jeg min glede.»

Har du lagt merke til hvor mye som måtte legges til rette før Jesus skulle komme?

Når kongen reiser rundt på besøk så er det et stort apparat som er med og legger til rette, både i forkant med planlegging, og under selve besøket.

På samme måte var det når Jesus skulle komme til vår jord. Det startet med alle profetiene om han. Så var det Elisabeth og Sakarias som ikke skjønte hvilken rolle de skulle ha i dette, men ble foreldre til et barn som skulle vise seg å være noe utenom det vanlige. Videre måtte Maria forberedes på å bære frem et barn unnfanget ved Den Hellige Ånd, og Josef måtte forberedes på å være far for dette barnet. Så har vi hyrdene på marken, og vismennene som fikk englebesøk, og fikk være med å hilse frelseren velkommen. På Jesu navnedag var det profetene Simon og Anna som fikk hylle Jesus. Og på Jesu siste tur til Jerusalem, så var det satt frem et esel som han skulle ri på.

Alt dette hadde Gud tilrettelagt for å forberede Jesu komme. Og i dag får vi altså møte den spesielle sønnen til Elisabeth og Sakarias, som hadde oppdraget med å rydde vei – klargjøre folket for Jesu komme. Johannes var veldig klar over hvilken rolle han hadde i dette, og hva som var hans oppdrag. Han var ikke redd for å si fra om hva som var galt, og satte fingeren på en del ømme punkter hos folk. Og resultatet lot ikke vente på seg. Folk strømmet til fra alle kanter for å la seg døpe til omvendelse.

Så leser vi teksten og lar oss fascinere både av Johannes, og vi tenker at det var nok ikke vanskelig for han som hadde fått et så viktig oppdrag. Men det er jeg sikker på det var. For Johannes var det nok minst like vanskelig å gå ut og vitne blant folk som det er for oss i dag. For saken er den at du og jeg har også blitt satt til å rydde veg for Herren. Vi skal være med hver på vår måte og klargjøre for å ta imot Jesus når han kommer tilbake. Nei det ikke sikkert vi skal stå frem som Johannes, men kanskje vi skal være gode medmennesker i nabolaget eller på jobben? Kanskje kan vi være med å dele ut litt av Jesu Kjærlighet?

Du skal ikke se smått på den oppgaven du har i Guds rike, men tjene med frimodighet. Alle de små og tilsynelatende ubetydelige gjerningene som var med og legge til rette for Jesus, men som Gud så møysommelig hadde planlagt, slik er det og med din og min oppgave for å forberede Jesu gjenkomst.

Men av og til er det vanskelig å se, og mine tanker går i helt feil retninger. Da kan det hende at jeg også trenger å rydde veg for Herren i mitt eget hjerte. Rydde bort alt som står i veien slik at jeg kan se klart den veien Jesus leder meg, og se at Han står foran meg med utstrakte armer, omfavner meg og sier at han er glad i meg.

Denne søndagskommentaren ble første gang lagt ut i 2021.

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • Nyttårsaften

    Nyttårsaften – 31.12.2023 Joh 14,27 Bilde av Andre Benz Fred etterlater jeg dere. Mi…
  • 1. Juledag

    1 Juledag – 25.12.23 Bilde av Bruno van der Kraan Joh 1,1-14 I begynnelsen var Ordet…
Last flere av Arild Klevberg
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…