Hjem Søndagskommentar Såmannssøndag

Såmannssøndag

7 min lest
0
0
151

Såmannssøndag – 28.01.2024

Mark 4,26-34

Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det er som når en mann har sådd korn i jorden. Han sover og står opp, det blir natt og det blir dag, og kornet spirer og vokser, men han vet ikke hvordan det skjer. Av seg selv gir jorden grøde, først strå, så aks og til sist modent korn i akset. Så snart grøden er moden, svinger han sigden, for høsten er kommet.»

Sennepsfrøet
Han sa: «Hva skal vi sammenligne Guds rike med? Hvilken lignelse skal vi bruke? Det er som et sennepsfrø. Når det blir sådd, er det mindre enn noe annet frø på jorden, men når det er sådd, vokser det opp og blir større enn alle hagevekster og får så store greiner at himmelens fugler kan bygge rede i skyggen av det.»

Med mange slike lignelser talte han ordet til dem, så mye de var i stand til å høre. Uten lignelser talte han ikke til dem. Men når han var alene med disiplene, forklarte han alt for dem.

Jeg liker å se en god film. Men det hender at filmen slutter på en uventet måte, og jeg blir sittende igjen med mange spørsmål og tenker at filmen skulle vart litt til slik at alle svar ble gitt.

Slik er det med Jesu lignelser. De gir rom for tolkning og gjennomtanke. Og jeg tenker at det hedde vært utrolig fint å kunne vært sammen med disiplene når Jesus gjennomgikk lignelsene og forklarte hvordan alt henger sammen.

I dag er det såmannssøndag, og Jesus gir oss to lignelser som skal gi oss noen tanker om Guds rike.

For at det skal vokse noe på åkeren, så må noen ut å så. Men hvem skal gjøre det? Jo, det må bli vi som har hørt ordet fra Jesu, “Gå ut….” Matt 28,19. Det er vi som har fått ansvaret med å så ut ordet. Det gjøres på forskjellige måter, alt ifra å være et medmenneske, til det å reise til fjerne himmelstrøk. Men vi er forskjellige, så derfor gjøres det og på forskjellig måte. Om vi ikke umiddelbart ser resultat av såingen, så er spireevnen ikke opp til deg om meg. Imidlertid tar ikke jobben slutt. For v i vet at åkeren må gjødsles og påpasses på alle mulige måter.

Alle mennesker er en del av Guds skaperverk, og derfor tror jeg alle mennesker har et lite Guds frø plantet i seg allerede. Men uten at de får høre om Jesus, så vil de lete etter svar i menge forskjellige retninger. Noen finner aldri svaret, og søker gjennom alle slags religioner og selvutviklingsstudier, mens noen kommer etter hvert til tro på den sanne Jesus Kristus.

Et bilde på det er å se på et jorde som ikke hverken er sådd eller gjødslet. Her kommer det etter hvert opp mange forskjellige vekster, som mange kaller ugress. Men innimellom, godt skjult, kan vi plutselig finne det gode kornet.

Så skal vi ha en god åker, så må det pløyes, såes, gjødsles, og tas godt vare på. På den måten kan Guds rike vokse i verden.

Så tenker du kanskje at “jeg er så liten, og gjør så lite” “jeg er ingen taler” Jeg tør ikke snakke med andre” “det jeg gjør er ubetydelig” osv osv.

Men du skal ikke se smått på din oppgave. Om det er å be for dine medmennesker eller å stå på torget å vitne, eller ta oppvasken eller tilrettelegge for møter, så skal du vite at det er en stor og viktig oppgave du har. Din oppgave er som et sennepsfrø. Det virker lite, men det er utrolig betydningsfullt, og om det virker aldri så lite, så er det en oppgave som Jesus gleder seg over.

Det sennepsfrøet som vi får være med å dele med andre, er det samme sennepsfrøet som vi har fått plantet i våre hjerter. om vi vanner det, gir Jesus plass, så får oppleve at velsignelsene strømmer på i rikt mål.

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
  • Nyttårsaften

    Nyttårsaften – 31.12.2023 Joh 14,27 Bilde av Andre Benz Fred etterlater jeg dere. Mi…
  • 1. Juledag

    1 Juledag – 25.12.23 Bilde av Bruno van der Kraan Joh 1,1-14 I begynnelsen var Ordet…
Last flere av Arild Klevberg
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…