Hjem Søndagskommentar Bryllupet i Kana

Bryllupet i Kana

6 min lest
0
0
2,697

Johannes 2, 1-12


«Den tredje dagen var det et bryllup i Kana i Galilea. Jesu mor var der.  Også Jesus og disiplene hans var innbudt.  Da vinen tok slutt, sa Jesu mor til ham: «De har ikke mer vin.»   «Kvinne, hva vil du meg?» sa Jesus. «Min time er ennå ikke kommet.»   Men moren hans sa til tjenerne: «Det han sier til dere, skal dere gjøre.»
      Det sto seks vannkar av stein der, slike som brukes i jødenes renselsesskikker. Hvert av dem rommet to eller tre anker.  «Fyll karene med vann», sa Jesus til tjenerne. De fylte dem til randen.  «Øs nå opp og bær det til kjøkemesteren», sa han. Det gjorde de.  Kjøkemesteren smakte på vannet. Det var blitt til vin. Han visste ikke hvor den var kommet fra, men tjenerne som hadde øst opp vannet, visste det. Da ropte han på brudgommen og sa: «Alle andre setter først fram den gode vinen, og når gjestene blir beruset, kommer de med den dårlige. Men du har spart den gode vinen til nå.»
    Dette var det første tegnet Jesus gjorde, det var i Kana i Galilea. Han åpenbarte sin herlighet, og disiplene hans trodde på ham.  Deretter dro han ned til Kapernaum sammen med moren, brødrene og disiplene sine, og der ble de noen dager».

Vi er fortsatt i åpenbaringstiden og «vinunderet» i Kanan har til hensikt å vise oss Jesu herlighet, og at han kan gjøre under. Jesus kan rett og slett gjøre ting som vi mennesker ikke kan! Fordi han er Guds Sønn,fordi  han er Gud!

Hvorfor var Jesus egentlig i dette bryllupet? Det har jeg lurt på. I og med at Jesu mor Maria er nevnt først i denne teksten, i  vers 1, kan det bety at det var slektsforhold mellom Maria og brudeparet. Og at antagelig var dette grunnen til at Jesus og disiplene også var invitert. Allerede i vers 3 kommer det fram at de mangler vin, og Jesu mor informerer Jesus om dette. Jesus ber så tjenerne fylle opp seks  steinkar med vann og levere det til kjøkemesteren. Han fikk antagelig et lite sjokk når han smakte på vannet; det var blitt til vin! Kjøkemesteren visste ikke hvor vinen kom fra, men tjenerne visste det, vinen kom fra Jesus. På grunn av Jesu ord hadde det skjedd et under.  Og dette ser vi igjen og igjen i Jesu underfortellinger: Jesu ord skaper noe nytt! «Guds ord er levende og virkekraftig..», sier Paulus i Hebr. 4.12. Og i Romerne 10.17 sier han at «Troen kommer av det budskapet en hører, og budskapet kommer av Kristi ord». Jeg er sikker på at vinunderet i Kana viser skapte både undring og tro

hos mange av gjestene i bryllupet ! Også skal vi i dag be Gud om en fornyet tro på at Han kan gjøre tegn og under mellom oss i dag, på ulike måter. Jeg tror Han gjør mer under i dag enn vi kan se!

Jeg syns ellers at  vinunderet i Kanan sier oss noe viktig om bønn. For det er egentlig en bønn Jesu mor formulerer i vers 3, med denne nøkterne saksopplysningen: «De har ikke mer vin». Ho prøver ikke å diktere Jesus, men ho har rett til å be Jesus om hjelp sjøl om ho ikke kan overstyre svaret hans.  Sånn er det for oss i dag også:  I Bibelen står det at vi kan be om hva som helst. Men Jesus svarer slik han ser det er best for oss!

Vennlig hilsen

Helge Bratsberg

  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
Last flere relaterte artikkler
  • 2. Juledag – Stefanusdagen

    2 juledag – Stefanusdagen – 26.12.2021 Joh 16,1-4a Bilde av Joshua Eckstein De…
  • Jesus rir inn i Jerusalem

    Palmesøndag – Søndag 5. april 2020 Joh. 12,12-24 Dagen etter fikk folkemengden som v…
  • Fokuser på Jesus

     Såmannssøndag 9.02.2020 Luk 8,4–15 Mye folk strømmet nå til fra byene omkring. …
Last flere av Arild
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

‘Søndag før Pinse

Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…