Hjem Søndagskommentar Døpt til døden

Døpt til døden

7 min lest
0
0
986

2.s. i åpenbaringstiden – 12.01.20

Matt 3,13-17.

Da kom Jesus fra Galilea til Johannes ved Jordan for å bli døpt av ham.  Men Johannes ville hindre ham og sa: «Jeg trenger å bli døpt av deg, og så kommer du til meg?» Jesus svarte: «La det nå skje! Dette må vi gjøre for å oppfylle all rettferdighet.» Da lot Johannes det skje. Da Jesus var blitt døpt, steg han straks opp av vannet. Og se, himmelen åpnet seg, og han så Guds Ånd komme ned over seg som en due. 1Og det lød en røst fra himmelen: «Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min glede.»

En litt for dramatisk overskrift, tenker du kanskje? Men det var virkelig det som skjedde der ved Jordan: Jesus ble døpt til døden.
For å forstå det, må vi se litt på bakgrunnen: Døperen Johannes var utvalgt av Gud til å forberede Israels folk på å ta imot Messias, redningsmannen. Johannes visste at Jesus var den frelseren som de ventet på. Nå kom han. Himmelriket var nær! Han ryddet veien ved å rope ut til folket at de måtte vende om fra sine synder: slutte å bruke vold, slutte å ta for mye i toll, slutte å hykle. De skulle dele klær og dele mat med dem som hadde lite. Alle som tok imot budskapet, ble døpt. Det var en renselsesdåp, en omvendelsesdåp for syndere. Så formante han alle til å følge opp omvendelsen med et nytt og bedre liv. Slik forberedte han Herrens komme.

Men så ser han, antagelig midt i en gnistrende omvendelsestale, at Herren Jesus selv kommer gående. Kanskje blir han litt stille da? Så blir han sjokkert. For hva sier Jesus? Han sier: «Døp meg!» Johannes protesterer: Du trenger da ikke denne dåpen! Den er for syndere, ikke for deg! Det er bedre om du døper meg! Men Jesus står på sitt.Vi ser at
Jesus vil bli døpt med renselsesdåpen – enda han ikke trengte å bli renset. 
Jesus vil bli døpte med omvendelsesdåpen – enda han ikke hadde noe å omvende seg fra.
Jesus lot seg døpe med synderes dåp – enda han var rettferdig.
Men hvorfor vil han dette? Jesus forklarer selv: «Dette må vi gjøre for å oppfylle all rettferdighet». Men er det noen forklaring? For hva er rett og rettferdig i dette? Det høres gåtefullt ut, og Jesus forklarer ikke noe mer der og da. Han går bare ned i vannet, dukkes ned som de andre og døpes med synderes dåp.
Så skjer noe som ikke skjedde med de andre som ble døpt: Himmelen åpner seg. Helligånden viser seg som en due. Gud Fader taler: «Dette er min Sønn den elskede, i ham har jeg min glede.». For et vitnesbyrd fra himmelens Gud!
Dette vitnesbyrdet var nok godt for Jesus å høre, og viktig for de andre. For selv om Jesus var Messias, kongen, så var det ikke bare suksess som ventet ham. Nei, han visste at det ville komme protester, fornektelse og vantro, men også tillit, kjærlighet og etterfølgelse fra dem som tok imot ham. Til slutt skulle det ende på et kors. Da skulle all rettferdighet oppfylles. Da skulle Guds sønn bli Guds lam som døde for verdens synd (Joh 1,29). Det var dette dåpen pekte mot, det var dette han ble døpt til. Bli som en synder. «Han som ikke visste av synd, ble gjort til synd for oss for at vi i ham skulle få Guds rettferdighet» (2.Kor 5,21)
Da Jesus døde på korset, tenkte nok mange at nå ble han endelig avslørt. Han var en gudsbespotter som ble forbannet av Gud. Han fikk som fortjent. Men alle som hadde hørt  eller blitt fortalt om stemmen fra himmelen, fikk hjelp til å forstå. Dette er noe Gud Far vil, det er hans plan. Gud har sin glede i ham! Og Jesus var lydig til døden, ja døden på korset (Fil 2)

En dåp til døden – for at vi skulle få liv og fred!

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…