Hjem - «Stjernen ledet vise menn…»

«Stjernen ledet vise menn…»

8 min lest
0
0
981

1. s. i åpenbaringstiden – Kristi åpenbaringsdag – 5.01.2020

Matt 2,1-12

Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tiden Herodes var konge, kom noen vismenn fra Østen til Jerusalem og spurte: «Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi har sett stjernen hans gå opp, og vi er kommet for å hylle ham.» Da kong Herodes hørte det, ble han svært urolig, og hele Jerusalem med ham. Han kalte sammen alle overprestene og folkets skriftlærde og spurte dem ut om hvor Messias skulle bli født. «I Betlehem i Judea», svarte de, «for slik står det skrevet hos profeten:

6Du Betlehem i Juda land
 er slett ikke den ringeste av fyrstene i Juda.
 For fra deg skal det komme en fyrste
 som skal være hyrde for mitt folk Israel.»
Da kalte Herodes vismennene til seg i all stillhet og spurte dem nøye ut om tiden da stjernen hadde vist seg. Så sendte han dem til Betlehem og sa: «Dra av sted og forhør dere nøye om barnet! Og når dere har funnet det, så meld fra til meg, for at også jeg kan komme og hylle det.» Da de hadde hørt kongens ord, dro de av sted. Og se, stjernen som de hadde sett gå opp, gikk foran dem inntil den ble stående over stedet der barnet var. Da de så stjernen, ble de fylt av jublende glede. De gikk inn i huset og fikk se barnet hos moren, Maria, og de falt på kne og hyllet ham. Så åpnet de skrinene sine og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra. Men i en drøm ble de varslet om at de ikke måtte vende tilbake til Herodes, og de tok en annen vei hjem til sitt land.

Slik har du kanskje sunget i juledagene? Strofen kjenner vi fra julesangen «Deilig er den himmel blå, v 4.» Bakgrunnen for sangen finner vi i søndagens tekst om de vise menn fra Østen. De var stjernetydere. Nå hadde de sett en stjerne som tydet på en kongfødsel, og en nyfødt kongssønn var verdig deres hyllest. Så de dro av sted til kongens slott i Jerusalem, selvfølgelig. Men der var det ingen nyfødt prins. Kong Herodes ble ikke glad for besøket, men redd. Var hans egen kongeposisjon truet? Det gjaldt å finne denne konkurrenten. Kongen trengte hjelp fra dem som kjente Skriftene, profetiene og løftene som Gud Herren hadde gitt Israels folk. De skriftlærde visste beskjed: Betlehem i Juda land. Så dro vismennene videre, mens de skriftlærde ble igjen. Ledet av stjernen fant de vise menn veien helt fram til stallen. Det fattigslige og «ukongelige» hindret dem ikke i å tilbe og bære fram sine gaver.
Hedningene fulgte det tegnet de hadde fått. De fant fram! Matteusevangeliet viser at de fleste av de som kjente Skriftene, ikke kjente igjen Jesus som sin Messias og bøyde seg for ham. Tragisk!

Hva lærer vi av dette? Mye! La oss ta med noe:
Det kan være mange måter å finne Jesus på i dag også. Noen oppdager Jesus gjennom kristnes godhet og omsorg. Andre går «kulturveien». Kunst, konserter og utstillinger taler til sansene og gir opplevelser bortenfor ordene. En dag ble relasjonen til Jesus bevisst og tiden for å tilbe kommer. Vi har også hørt utrolige historier om utslåtte mennesker som i sin fortvilelse roper: «Gud, hvis du finnes, hjelp meg!» Og de fikk svar og erfarte: Jesus gjør alt nytt!
Tusenvis av muslimer, særlig i land lukket for aktiv, kristen misjon, kommer til Jesus fordi han møtte dem i en drøm eller en visjon. Ofte gikk veien videre gjennom en kristen eller de fikk en Bibel, og kjærligheten til Jesus overvant frykt for trakassering og forfølgelse.
Noen blir utfordret usminket og direkte av gateevangelister eller på vekkelsesmøte: «Jesus kaller på deg! Ta imot ham!» De hører kallet og sier «ja» til Jesus.
Det kan altså være mange veier til Jesus!

Julesangen som vi begynte med, sier nok det viktigste: «vi har og en ledestjerne og når vi den følge gjerne kommer vi til Jesus Krist. ..Denne stjerne lys og mild som kan aldri lede vill er hans guddomsord det klare som han lot oss åpenbare til å lyse for vår fot»
Vi er heldige! Vi har Bibelen, Guds ord. Vi skal ikke lete i stjernene. Guds ord er lyset på veien. Bibelen peker tydelig på Jesus. For om det er mange veier til Jesus, er Jesus veien til Gud, vår Far, og freden med ham.

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
  • 2 søndag i påsketiden – En morgen ved stranden

    2 søndag i påsketiden – 7.04.2024 Joh 21,15-19 Photo by Wes Hicks Jesus og PeterDa d…
Last flere inn -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…