Hjem Søndagskommentar Påskedag – Verdens største under!

Påskedag – Verdens største under!

7 min lest
0
0
99

Påskedag – 31.03.2024

Matt 28,1-10

Jesus står opp
Da sabbaten var over og det begynte å lysne den første dagen i uken, kom Maria Magdalena og den andre Maria for å se til graven. Med ett ble det et kraftig jordskjelv, for en Herrens engel steg ned fra himmelen, gikk fram og rullet steinen til side og satte seg på den. Han var som et lyn å se til, og drakten var hvit som snø. Vaktene skalv av redsel da de så ham, og de ble liggende som døde. Men engelen tok til orde og sa til kvinnene: «Frykt ikke! Jeg vet at dere leter etter Jesus, den korsfestede. Han er ikke her, han er stått opp, slik som han sa. Kom og se stedet hvor han lå! Skynd dere av sted og si til disiplene hans: ‘Han er stått opp fra de døde, og han går i forveien for dere til Galilea; der skal dere få se ham.’ – Nå har jeg sagt dere det.» Da skyndte de seg bort fra graven, redde, men jublende glade, og de løp for å fortelle det til disiplene. Og se, Jesus kom mot dem og sa: «Vær hilset!» De gikk fram og omfavnet føttene hans og tilba ham. Jesus sa til dem: «Frykt ikke! Gå og si til mine brødre at de skal dra til Galilea. Der skal de se meg.»

Døde står ikke opp! Det vet vi og det visste Maria og Maria, kvinnene som gikk til Jesu grav for å stelle Jesu døde kropp – og sørge. Ingen forventning om oppstandelse. Null håp. Bare sorg, fortvilelse og skuffelse. Engelen fra himmelen forsto ærendet deres: Jeg vet dere leter etter Jesus, den korsfestede. Selv om Jesus endte sitt liv som den ynkeligste forbryter, gikk de av sted for å vise ham en siste ære. Det var den døde Jesus de søkte – og ikke fant.
Teksten vår sier ikke noe om hva de tenkte eller trodde. Bare at de ble redde. Det kan vi forstå! Englebesøk er nok ganske overveldende. Og en forlatt grav er forvirrende.
Det må en engleforklaring til, for det har skjedd noe helt ufattelig. Den korsfestede, døde Jesus har forlatt dødsriket og graven. Han har fått helt nytt liv i sin døde kropp. Noe har skjedd som aldri har skjedd før, og heller ikke siden: en død sto opp fra døden.
Men har vi ikke hørt om dødeoppvekkelser? Mennesker som kom tilbake til livet etter å ha vært døde. Jo. Det kan se ut til at noen har fått tilbake livet sitt for en tid før de døde igjen.
Men med Jesus er det annerledes. Han var annerledes. Han gikk gjennom dører og vegger, kom og forsvant. Snakket og spiste. Etter mang møter og «visninger» tvilte de ikke lenger, verken kvinnene eller disiplene. Selv om han var annerledes, var han likevel den samme! Paulus sier at han hadde en oppstandelseskropp, en åndelig, himmelsk kropp, en kropp som aldri skal dø. Den er tilpasset livet på den nye, himmelske, fullkomne jorden.
Jesus var den første som sto opp. Når han kommer tilbake, skal vi også stå opp fra de døde og få nye kropper, slik som han fikk. (1. Kor 15,44-50). Det sprenger vår fatteevne og det er ufattelig stort.
I dødens verden kan vi dele et levende håp! Maria og Maria var de første som fikk høre om dette underet. Den korsfestede, han som ga sitt liv for verdens synd, var ikke i graven. Gud reiste ham opp.
Engelen bad dem også om å skynde seg å fortelle det. Vi har også hørt det. Har vi hørt det så mange ganger at vi ikke hører det lenger? Kanskje det kan være en god bønn å be: Jesus, la oss få se hvor stort det er at du sto opp fra de døde og lever! Gjør oss ivrige etter å fortelle det!

  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Bli med oss i bønn!

Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …