Hjem Søndagskommentar Såmannssøndag – Såkornet er Guds ord!

Såmannssøndag – Såkornet er Guds ord!

9 min lest
0
0
325

Såmannssøndag – 5.02.2023

Bilde av Maria Maliy

Luk 8,4-15

Mye folk strømmet nå til fra byene omkring. Da en stor mengde hadde samlet seg om ham, fortalte han en lignelse:
    «En såmann gikk ut for å så kornet sitt. Og da han sådde, falt noe ved veien. Det ble tråkket ned, og fuglene under himmelen kom og spiste det opp. Noe falt på steingrunn, og det visnet straks det kom opp, fordi det ikke fikk væte. Noe falt blant tornebusker, og tornebuskene vokste opp sammen med det og kvalte det. Men noe falt i god jord, og det vokste opp og bar frukt, hele hundre ganger det som ble sådd.» Da han hadde sagt dette, ropte han ut: «Den som har ører å høre med, hør!»
    Disiplene spurte ham hva denne lignelsen betydde. Han svarte: «Dere er det gitt å kjenne Guds rikes hemmeligheter. Men de andre får det i lignelser, for at de skal
           se, men ikke se,
           og høre, men ikke forstå.
Dette er meningen med lignelsen: Såkornet er Guds ord. De ved veien er de som hører det, men så kommer djevelen og tar ordet bort fra hjertet deres, for at de ikke skal tro og bli frelst. De på steingrunn er de som tar imot ordet med glede når de hører det. Men de har ingen rot; de tror bare en tid, og når de blir satt på prøve, faller de fra. Det som falt blant tornebusker, er de som nok hører ordet, men som på veien gjennom livet kveles av bekymringer, rikdom og nytelser så de ikke bærer fullmoden frukt. Men det i den gode jorden, det er de som hører ordet og tar vare på det i et fint og godt hjerte, så de er utholdende og bærer frukt.

Såkornet er Guds ord!

Akkurat disse ordene fra teksten har jeg satt en tykk strek under i Bibelen min. Og de er veldig sentrale! Jesus forteller her en lignelse og sammenligner Guds ord med såkorn. Den gangen sådde man for hånd. Ikke alt kornet falt der det kunne gro. Hvis vekstforholdene var dårlige, som steingrunn, ugras og tornebusker eller skrinn jord, ble det ingen vekst og heller ingen avling. Sørgelig! Men noe falt i god jord, og da ble det «fullmoden frukt».
Hva kan vi lære av denne lignelse? Mye!
-At Guds ord er veldig verdifullt, det har en utrolig evne til å spire og gro. Som gode kornavlinger kan gi mat til mange, kan Guds ord skape liv og gode ting i livene våre.
-At Guds ord er avhengig av ørene (les: hjertene) til oss som hører. Vi kan bli begeistret når vi hører, men likevel gi opp når det blir vanskelig – eller kjedelig. Vi kan være sløve så vi ikke merker at vi har en fiende som vil ødelegge og ta fra oss interessen for Ordet. Vi kan bli så opptatt av andre ting som arbeid, bekymringer, penger, underholdning, sport, sosiale medier, venner og familie osv, at vi ikke har tid til verken Gud eller Bibelen. Da mister Guds ord muligheten til å skape tro og nytt liv i oss.
-Hva så? Er det håpløst? Absolutt ikke! Jesus vil advare oss og gjøre oss våkne så vi ikke lar oss lure. Guds ord kan gjøre store ting i oss og blant oss. Men vi må sørge for å ha «god hjertejord». Her har vi et klart ansvar selv. La oss rydde vekk det som hindrer oss i å lese Bibelen og be og være sammen med andre om å høre Ordet. La oss be om at Jesus beskytter oss mot Djevelens lureri, så vi tar til oss Ordet på en oppmerksom måte. Så må vi forberede oss på å møte motstand og bli satt på prøve som kristne. Hvis vi ikke er forberedt, er det lett å gi opp når motbakken kommer.
Fremfor alt: La oss ta til oss av Guds ord ofte og på mange måter. Vi kan lese, høre Bibelen på pod-cast, synge bibelviser og bibelske salmer, samles i bibelgruppe og gå fast i en menighet. Og stadig be om at det vi hører skal bære frukt i våre liv!
Og om Guds ord har hatt dårlige vekstvilkår iblant, så behøver ikke håpet være ute. Det er fortsatt virkekraftig. Vi kan be om hjelp så «hjertejorden» forbedres. Men: å åpne Bibelen, gå dit Ordet forkynnes eller slå på pod-casten, det er vårt ansvar!

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…