Hjem Spørsmål og svar Hvordan forstå fortellingen om Job

Hvordan forstå fortellingen om Job

7 min lest
0
0
2,403

Spørsmål:

Hei

Jeg lurer litt angående fortellingen om Job i Bibelen. Det er en spennende historie, men samtidig litt skremmende. Jeg forstår ikke helt hvorfor Gud lar Satan plage Job i så stor grad. Det står jo i Bibelen at Gud er med gjennom alt, og at han bare har gode planer. Er det slik at Gud gjør det med oss mennesker i dag også – bare overlater oss slik? Det er jo ikke det inntrykket jeg får når jeg leser Bibelen. Eller er det et skille nå som Jesus har dødd for oss, slik at han tar disse kampene for oss?

Håper dere kan hjelpe meg med dette spørsmålet. 🙂

Kristina

 


Svar:

Anfin_Skaaheim_Hei Kristina!
I fortellingen om Job og det han måtte gjennom, reises de helt store spørsmålene som mennesker til alle tider har slitt med: Er det vi møter av lidelser og tragedier, resultat av synd og ulydighet mot Guds vilje? Hvorfor rammes da mennesker som er både gode og snille? Det er umulig å se en klar sammenheng mellom det vi gjør og det som kan ramme oss. Vi vet ikke hvem som skrev Jobs bok, men det er ikke vanskelig å merke at forfatteren skriver ut fra egen erfaringer og at han har kjempet med disse vanskelige spørsmålene. Derfor sliter han med tanken på at en så rettskaffen mann som Job, ble rammet så hardt.

Ikke minst er det vanskelig å forstå at Gud lar Satan friste og rammen Job slik det fortelles. Nå står det ikke at det er Gud som sender de lidelser og den sorg som Job ble påført. Dette kommer av at vi lever i en fallen og syndig verden der det onde og den onde har makt. Vi vet at det er slik, og vi merker det onde alle sammen på en eller annen måte. Samtidig er det slik som du skriver, at Gud er med gjennom alt og at han har bare gode planer for oss. Men det betyr at i en verden der den onde har makt, må Gud være med oss gjennom lidelsene og vanskelighetene og ikke utenom dem. Av og til kan det se ut til at han tillater dette for å prøve vår tro på ham og vise at han kan hjelpe i alle livets situasjoner. I fortellingen om Job blir det sagt at Herren aldri tillot at Job mistet livet. Gud vil ha det siste ordet uansett.

Vennene til Job som kom for å trøste ham, forsto ikke Jobs problem. De bare sa at det han opplevde, var et resultat av synd som han måtte gjøre opp. Men så enkelt er det ikke, for det som er ondt, rammer ofte helt blindt. Guds svar på dette ligger et helt annet sted. Slik sett er det interessant at du spør om Jesus ved sin død tok på seg det som rammet Job, og at vi i tro på Jesus slipper unna. Det gjør vi ikke. Det som rammet Job, rammer også meennesker i dag, også oss som tror på Jesus. Likevel har du her et poeng, for i Job 19,25-27 sier han at han vet at den som skal gjenløse ham, lever, og skal vekke han opp til evig liv når tiden her i syndens verden er over. Dette er ord som peker frem mot Jesus og det han har gjort for oss gjennom sin død og oppstandelse. Det går en vei for Job og for alle som setter sin lit til Herrens, gjennom alt vi møter her på jorden, en vei som ender i den himmelske herlighet. Der er lidelse, sorg og alt som er ondt, borte for evig.

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Kan Gud angre på det han har sagt?

Spørsmål: I Jona 3,10 står det”…Da angret Gud på det onde han hadde sagt at ha…