Hjem Spørsmål og svar Kan Gud angre på det han har sagt?

Kan Gud angre på det han har sagt?

5 min lest
0
0
390

Spørsmål:
Illustrasjon skyer

I Jona 3,10 står det»…Da angret Gud på det onde han hadde sagt at han ville gjøre mot dem, og han gjorde det ikke.» Spørsmålet mitt er om gud kan gjøre feil, siden det i dette bibelverset står at han angret på noe! Har alltid trodd at Gud var feilfri, men dette bibelverset taler jo imot det..

Jente


Svar:

Hei Jente!

Jeg forstår godt at du stusser over at Gud angrer på noe han har sagt. Slik vi til vanlig bruker ordet angre, er det tale om å angre på noe galt en har sagt eller gjort. Dersom det er en rett forståelse av ordet, må det bety at Gud kan gjøre feil, slik du skriver. Da er ikke Gud fullkommen eller feilfri. Problemet er at ordet angre i Bibelen brukes på en annen måte enn det vi er vant til. Derfor burde en kanskje finne et annet ord på norsk som dekker saken bedre. Kanskje det burde vært omsatt med at Gud ombestemte seg eller endra sin beslutning.

Ser du nærmere på stedet du siterer fra, er det tale om at Jona fikk beskjed fra Gud om å profetere dom over Ninive på grunn av den ondskap som preget folket i byen. Innen førti dager skulle byen bli ødelagt. Da kongen og folket hørte dette, gjorde de bot og vendte om til Gud. De håpet at Gud da ville snu om og vende seg bort fra sin brennende vrede. Da Gud så at folket vendte seg bort fra sin onde vei, angret Gud på det han han hadde sagt og gjorde det ikke. Se Jona 3,8-10! Domsordene hadde en rett og god virkning. Folket vente om, og dermed rammet ikke dommen dem.

Denne forståelsen av hva det betyr at Gud angrer ser du ennå tydeligere i Jer. 18,7-10. Herren truer gjennom profeten med å ødelegge folkeslag og riker dersom de ikke vender om fra sin ondskap. Men dersom de vender om, angrer Gud på det onde han har tenkt å gjøre. Profetien om at han vil føre ulykke over dem dersom de ikke vender om og følger Herrens røst, virker da slik den skal. Vender de om, omgjør Gud sin beslutning og dommen rammer dem ikke. Her ser du at det å angre ikke handler om at Gud har gjort en feil som han angrer, men at Gud omgjør sin beslutning fordi folket vender om. Kanskje de bør finne et bedre ord på norsk enn angre ved neste bibeloversettelse!

Vennlig hilsen
Anfin


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Tidligere generalsekretær i NKSS, Indremisjonsselskapet og Normisjon, prest og forfatter.

 • truelove apple

  Vil Gud tilgi selvmord?

  Spørsmål: Finnes det tilgivelse for mennesker som begår selvmord? Kvinne Svar: Hei Kvinne …
 • http://christiancliparts.net/clips/images/i09025.jpg

  Er det noen vei tilbake for meg?

  Spørsmål: Er blitt en gammel mann. I min ungdom var jeg med på bedehuset hjemme. Var i mus…
 • Anfin Skaaheim

  Noen å samtale med

  Spørsmål: Hei, jeg har lett etter noe som jeg ikke finner: samtale- eller sorggrupper for …
Last flere relaterte artikkler
 • Anfin 850 high res (retusjert varmere farge)

  Anfin’s siste taler

  Anfin’s siste taler før hans død, talt i Melhus bedehus 19-20.2.2016 Anfin Skaaheim …
 • Anfin Skaaheim

  BIBELSKE UTTRYKK I NORSK DAGLIGTALE

  Taler: Anfin Skaaheim Kåseri holdt i forbindelse med bibelmaraton i Solvangkirken, Tønsber…
 • Anfin Skaaheim

  Nye former for kristent samliv?

  Etter det fatale kirkevalget i høst har vi sett en utvikling som virker skremmende for oss…
Last flere av Anfin Skaaheim
 • baal-fest1

  Hva er fortapelse?

  Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig …
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
 • Hvordan leve som kristen

  Hei. Takk for fin side. Tok imot Jesus for snart to år siden. Etter år med spillavhengighe…
Last flere inn Spørsmål og svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Vil Gud tilgi selvmord?

Spørsmål: Finnes det tilgivelse for mennesker som begår selvmord? Kvinne Svar: Hei Kvinne …