Hjem Aktuelt RETTEN TIL EN FAR

RETTEN TIL EN FAR

5 min lest
0
0
882

DEN SISTE UKEN har vi gjennom mediene fått vite om at over femti barn i Skandinavia er blitt født med fare for å ha arvet en alvorlig sykdom. For noen er alt sykdommen påvist. Det har skjedd fordi kvinner har blitt gravid på en fertilitetsklinikk i Danmark med sæd fra en anonym donor. Folk er forskrekket over at slikt kan skje. Hva er folk forskrekket over? Jo, at en ikke har klart å oppdage at denne anonyme donoren var bærer av en arvelig sykdom! Klinikken burde stenges. Det er vi enig i. Men ikke bare fordi denne skandalen som rammer så mange. Slike klinikker burde forbys uansett.

 

DET ER NOE FUNDAMENTALT GALT som skjer når en bevisst legger opp til en praksis der konsepsjon løsrives fullstendig fra en varig og forpliktende forhold mellom en kvinne og en mann. Det er flere ting som her bryter med sentrale menneskelige og kristne verdier. At en mann anonymt og uten noen forpliktelse skal ha barn med flere titalls kvinner, bryter i seg selv med noe av de mest fundamentale verdier som vi vil skal prege vårt samfunn. Det mest skremmende er at en her  bevisst fratar barn retten til å kjenne sin biologiske far eller i alle fall kunne få vite hvem han er. Dette er en grunnleggende rett barn skal ha, og som er svært viktig for utviklingen av egen identitet.

 

HVOR VIKTIG dette er blir vi stadig minnet om gjennom det medier kan fortelle om mennesker som bruker år på å finne sine biologiske foreldre. Det gjelder også dem som har hatt god oppvekst som adoptert eller i et fosterhjem. Det å kjenne sitt biologiske opphav synes å være et grunnleggende behov. Noen må leve med at de ikke lykkes med å finne sine røtter. Slik er det bare. Men bevisst å legge opp til at barn fratas muligheten til å kjenne sin far, er en krenkelse av en fundamental rett alle barn skal ha. Og her kan en ikke skylde på at vi ikke kjenner virkningen av en slik praksis. Det er det utallige beretninger om både på TV og ellers.

 

NÅR VI VET det vi vet, er det skremmende at en på sentralt hold politisk hold legger opp til at dette skal skje i stadig økende grad. Det skjer under henvisning til at mange som ellers ikke får barn, her skal kunne få hjelp til dette. Men mener man på ramme alvor, at voksne menneskers ønske om barn skal gå foran barnas rettigheter? Det virker slik.

 

IKKE MINST FRA KRISTENT HOLD må si klart og tydelig fra om at dette er etisk sett helt uakseptabelt både med tanke på barns rettigheter og trygging av de verdier som vi vil skal prege samfunnet vårt i fremtiden. At noen barn gjennom denne praksisen har fått arvelige sykdommer er alvorlig nok. Men kan det vekke opp de som har et sentralt politisk ansvar på dette område, kan skandalen i Danmark i alle fall føre noe godt med seg.

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
  • Sommerord 2023

    Neste uke begynner årets sommer ord! fra 3 Juli til 3 september blir det daglig lagt ut or…
  • Trygg Tro på Bedehuskanalen!

    Audun Janøy, Jens Iver Jensen, Mary Anette Skaaheim, Helge Skaaheim, Marius Vegge-Kristens…
Last flere inn Aktuelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Var Jesus noen gang syk?

Var Jesus syk noen gang mens han levde? Lillian 72 år Hei Ja det er unaturlig å tenke noe …