Hjem Søndagskommentar Glede i Ånden

Glede i Ånden

17 min lest
0
0
269

4 søndag i adventstiden – 20.12.2020

http://www.eidsberg.kirken.no/

Luk 1,39-45

Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn til Elisabet og hilste på henne. Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den hellige ånd og ropte høyt: «Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv. Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg? For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd. Og salig er hun som trodde, for det som Herren har sagt henne, skal gå i oppfyllelse.»

Bekreftelsen

Har du møtt den guddommelige, den allmektige treenige Gud?

Som et lyn fra en klar himmel stod Herrens engel plutselig foran den unge jente, Maria! Erkeengelen, Gabriel ga henne det store budskapet om at hun skulle bli med barn uten å ha vært sammen med en mann, og at hun skulle føde Messias! Hvilke tanker og følelser, tror du, det satte i gang hos en helt ung jente, som aldri hadde vært sammen med sin kjæreste Josef, og aldri hadde hun vært sammen med en mann? Denne sterke og gjennomgripende begivenhet fylte henne sikkert med både undren, glede og takknemlighet! Hva skulle hun si til sin kjæreste, Josef? Ville han tro henne eller tenke at hun hadde vært han utro? Møtet med Gabriel brente seg dypt i Maria sine tanker og følelser. Hun glemte aldri dette møte! Men hadde Maria noen å dele denne åpenbaring med? Kanskje ikke en mamma eller en andre som stod henne helt nær? Kanskje det var årsaken til at hun begav seg til sin slektning? Gabriel hadde sagt noe om hennes slektning, gamle Elisabet som var i 6. måned. Kan vi forestille oss, at Maria var ivrig etter å få delt dette fantastiske budskapet med noen, om å skulle føde verdens frelser?

Maria drar i hvert fall noen dager etter opp på fjellet for å besøke sin familie, Elisabet. Her blir hun bekreftet i åpenbaringen, hun hadde fått betrodd av Gud. Elisabet blir fylt av Den hellige Ånd og forteller at hun bærer en frelser i sin mage. Hvilken bekreftelse har det ikke vært for Maria, uten at hun på forhånd hadde fortalt noe til sin slektning.

  • Kjenner du på å bli bekreftet på Guds vilje og plan for deg ved å lese Guds Ord i Bibelen?
  • Kjenner du på å bli bekreftet av Herren, for et oppdrag eller gave du har fått?

Underet

Det ser ikke ut til at Maria var ventet, ellers ville Elisabet, som vanlig var, ha gått henne i møte utenfor. Ofte når vi hilser på hverandre kan det være tankeløst, men her er det en hellig handling. Det var omgående et tett bånd mellom dem, og begge var gravide og hadde opplevd et under. Elisabet som man regnet for å være ufruktbar var blitt gravid i en meget høy alder. Og den unge Maria skulle bære verdens frelser, enda uten å ha vært sammen med en mann!

Da Maria trådde inn ad døren til sin slektning, skjedde noe usedvanlig, at det 6 måneders fosteret i magen på Elisabet, sparket av glede. Og ikke kun det! I tillegg ble Elisabet fylt av Den hellige Ånd og ropte høyt til Maria, ja hun ROPTE HØYT: «Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv». Elisabet får en åpenbaring ved Den hellige Ånd, at Maria bærer Messias i sin mage. Hvem andre skulle ha fortalt Elisabet det, enn Herren selv ved Den hellige Ånd? Jo, Den hellige Ånd åpenbarer dette for Elisabeth og hun roper det ut i forundring og takk.

  • Tror du stadig på underets Gud, som Bibelens Gud er?
  • Mange har enten for mye eller slet ingen fokus på tegn og undere. Har du en sunn forståelse av tegn og undere, og har du stadig den fulle tilliten til Guds Ordet og til vår allmektige Gud?

Slipp Ånden løs

Intet menneske hadde fortalt Elisabet at hun stod over for Herrens mor! Var det hennes egen ånd, eller var det Guds egen Ånd som åpnet Elisabets øyne? I teksten står det tydelig at det er Den hellige Ånd, som fyller Elisabet og da sier hun noe hun ikke kunne vite av seg selv. Det var ingen misunnelse, men bare glede. Bemerk igjen at Elisabet ropte høyt, da Maria trådde inn ad døren. Hun var fylt med stor glede. Slik er det når mennesker fylles av Den hellige Ånd. Da slippes menneskelige hemninger og tilbakeholdenhet, for å spre det gode budskapet om verdens frelser. De som fylles av Guds Ånd, har små tanker om seg selv og høye tanker om Guds nåde. Hver den som er døpt i Faderens, i Sønnens og i Den hellige Ånds navn har fått Den hellige Ånd.

  • Lar vi Den hellige Ånd slippes løs i oss eller styrer vi selv våre liv?
  • Hva er viktigst for deg, selv å bli bekreftet eller gi all ære til Herren?  

Hvilken hilsen

Det var ikke barnets sparking som gav Elisabet en åpenbaring om Maria, men det var Den hellige Ånd, som gjorde at fosteret sparket med fryd. Den guddommelige åpenbaringen gjennom Maria hadde innvirkning på både Elisabet og hennes foster. Elisabeth taler som om hun selv hadde hørt hva Gabriel hadde sagt til Maria. Dette må ha rørt Maria dypt – å høre det samme budskapet sagt fra en helt annen og fra en helt annen plass. Elisabet understreker i sin åpenbaring at salig er den som tror og at det hun hadde fått åpenbart av engelen skulle gå i oppfyllelse. Hvilken bekreftelse og hvilket budskap!

  • Kjenner du deg igjen i denne guddommelige åpenbaringen?

Hva handler det om?

Det handler ikke om våre tegn, undere eller hva vi opplever, men den guddommelige åpenbaringen! Det handler om barnet Maria bærer, det handler om HAN som kom til jord og ble et menneske som oss. Det handler om HAN som ofrede sitt liv for oss alle, og som led og døde på korset i vårt sted, slik vi ikke skal dø, men leve i all evighet med HAN! Det handler ikke om hva vi kan merke, føle eller forstå, men alt avhenger av HAN som kommer til oss! Han har en gang for alle, tatt all vår skyld og straff, slik vi går fri – om vi klynger våre liv til HAN! La oss med Maria tro på HAN og det vidunderlige budskapet han lyser til oss midt i en koronatid med usikkerhet, frykt og angst!

Julen står for døren

Jeg merker selv hvor påvirket jeg er av koronatiden, vi fremdeles står midt i! Det kan fylle meg med usikkerhet og frykt, men på den andre siden så kjenner jeg tryggheten i at ingen andre enn en person har makten over både liv og død, Jesus Kristus! Jeg kjenner at jeg må ty til HAN hver dag, ja hver en stund, og at jeg i HAN har min fred og min trygghet! Han er min styrke, særlig når jeg er svakest – også i en koronatid med isolasjon og ensomhet. Når vi ikke har mulighet for å være sosial, da kan hjemmene igjen bli en base for påfyll, oppbygging og trygghet.

  • Praktiserer du/dere gudstjeneste alene og sammen med de andre i din husstand?
  • Leser dere høyt fra Bibelen i din husstand? Synger dere sammen, åndelige sanger og salmer? Snakker dere med hverandre i samme husstand om Jesus Kristus ut ifra Bibelen (er du kun 1 i husstanden kan sosiale medier m.m. kanskje brukes)?
  • Ber dere i husstanden om at Den hellige ånd må fylle dere med tro, håp og kjærlighet?

Gled dere i Herren

Epistelteksten til denne søndag er fra Filipperbrevet 4,4-7. Her står det en oppfordring til å glede oss ALLTID i Herren! Dette er oppmuntrende vers til oss, ikke kun å glede oss, men ALLTID å glede oss i Herren! Det er vesentlig forskjell på å være glad og så å være glad i Herren. Gleden i Herren er langt fra alltid å se til som smil på leppene eller utadtil fornøydhet, men det handler om å bære alle gleder og sorger til Herren og la HAN bære dem. Gleden i Herren skriver profeten Nehemias at det er vår glede. HAN er her for oss og vil bære oss med alle våre byrder, utfordringer og vanskeligheter. Vi venter på jul nå, men HAN venter også på oss! At vi slipper alt vi bærer på i det indre og det innerste. Han kom til oss og HAN vil bære oss hele veien gjennom verden og inntil HAN kommer for å hente oss hjem til seg! HAN er fredsfyrsten fra Betlehem som Mika taler om. Han er vår, din og min, fredsfyrste, som skaper fred i hjerte og sinn og da kan alt ramme oss uansett hva det er, for HAN er din!

  • Har du gleden i Herren i ditt hjerte?
  • Hvordan vil du i ditt hjem planlegge slik det blir en jul, der hedersgjesten blir hedret, lovet og tilbedt?
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • 2 søndag i Påsketiden – Tomas tvil

    2 søndag i Påsketiden – 24.04.22 Joh 20,24-31 Bilde av Jackson David Tomas, en av de…
  • Påskedag – Den tomme graven

    Påskedag – 17.04.22 Photo by Bruno Van Der Kraan Joh 20,1-10 Tidlig om morgenen den …
  • Kvinnen ved brønnen

    3 søndag i åpenbaringstiden – 17.01.2021 Bilde av Josh Kahen Joh 4,4-29 «Han måtte r…
Last flere av Ejgil Nielsen
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…