Våk derfor

7 min lest
0
0
838

23. søndag i treenighetstiden 17. november 2019

Matteus 24, 35-44

Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal aldri forgå. Men den dagen og timen kjenner ingen, ikke englene i himmelen og heller ikke Sønnen, bare Faderen. Som i Noahs dager, slik skal det være når Menneskesønnen kommer. For i tiden før storflommen spiste og drakk de, giftet seg og giftet bort, helt til den dagen Noah gikk inn i arken, og de skjønte ingenting før flommen kom og tok dem alle. Slik skal det være når Menneskesønnen kommer. Da skal to menn være ute på markene; én blir tatt med, én blir igjen. To kvinner skal male sammen på kvernen; én blir tatt med, én blir igjen.

Så våk da! For dere vet ikke hvilken dag deres Herre kommer. Men det skal dere vite: Dersom husherren visste når på natten tyven kom, ville han våke og ikke la ham bryte seg inn i huset. Derfor må også dere være forberedt! For Menneskesønnen kommer i den time dere ikke venter det.

Plutselig kan det være for sent

«I morgon i morgon men ikkje i dag, men i dag, nei i dag gjeregikkje det slag»

Slik lyder det i ei vise mange sikkert har hørt. Vi får ikke et positivt bilde av den som tenker slik.Ikke minst på det åndelige området kan ordet «i morgen»være farlig. Å ta stilling til Jesus er ikke noe som kan utsettes, for plutselig kan det være for sent. Likedan er det avgjørende å være trofast mot hans ord, for det kan være i dag vår evige skjebne avgjøres. Når Jesus kommer tilbake til doms er det for sent med det vi hadde tenkt å gjøre i morgen.

I den time dere ikke venter det

Det er to grøfter å falle i når det gjelder Jesu gjenkomst, og vi bør vokte oss for dem begge. Det ene er å tro at vi kan finne ut når det skal skje. Flere ganger opp gjennom historien har noen ment at de har visst det, og like mange ganger har spådommene slått feil. Jesus sier klart at han skal komme «i den time dere ikke venter det».

Fred og ingen fare

Den andre grøfta å falle i, som trolig er den største faren i dag, er å tro at han ikke kommer i det hele tatt, eller at det i hvert fall er veldig lenge til. Paulus beskriver det slik: «Når de sier ‘Fred og ingen fare’, da kommer plutselig undergangen over dem, brått som riene over en kvinne som skal føde. Og de kan ikke slippe unna.»

Vær rede

Dette skal formane oss til aldri å glemme at Jesus en dag kommer tilbake. Like sikkert er det at han kan komme når som helst. Derfor gjelder det hver dag å være i den posisjonen at vi kan ta imot ham med glede og forventning. Hvis det ikke passer i dag, så passer det sikkert ikke i morgen heller, og plutselig kan det være for sent. Det som teller er ikke om vi har oppgaver som blir sett på som store eller små. Det avgjørende er om vi trofast tjener der vi er satt, og ikke henfaller til et liv i likegyldighet og sløvhet.

Han kommer snart

Det finnes en fortelling om at djevelen hadde tre lærlinger som skulle ut på oppdrag. «Hvordan har dere tenkt å forføre menneskene?» spurte han dem. «Jeg vil fortelle dem at det ikke finnes noen gud» svarte den første. «Det vil du ikke klare å forføre mange med» svarte djevelen, «for de vet at gud finnes». Så spurte han den andre hva han hadde tenkt å gjøre. «Jeg vil fortelle dem at det ikke finnes noe helvete» svarte han. «Det vil du ikke klare å forføre mange med» svarte djevelen, «for de vet at det finnes». Så spurte han den tredje hva han hadde tenkt å gjøre. «Jeg vil fortelle dem at det ikke har noen hast» sa han. «Glimrende!» sa djevelen, «Med det vil du kunne forføre dem i store skarer.»

  • Pinseaften

    Pinseaften – 18.05.2024 Joh 7,37-39 På den siste dagen i høytiden, den store festdag…
  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
Last flere relaterte artikkler
  • Er du på lag med den sterkeste?

    3. Søndag i fastetiden Lukas 11,14-28 En gang drev han ut en ond ånd som var stum. Da den …
  • Nåden er grenseløs

    Matteus 15,21-28 Så dro Jesus derfra og tok veien til områdene omkring Tyros og Sidon. En …
  • Jeg er tilgitt, derfor vil jeg tilgi

    10. søndag i treenighetstiden 18. august 2019 Markus 11,25-26 Men når dere står og ber og …
Last flere av Bjørn Lauritzen
  • Pinseaften

    Pinseaften – 18.05.2024 Joh 7,37-39 På den siste dagen i høytiden, den store festdag…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Pinseaften

Pinseaften – 18.05.2024 Joh 7,37-39 På den siste dagen i høytiden, den store festdag…