Hjem Søndagskommentar Jeg er tilgitt, derfor vil jeg tilgi

Jeg er tilgitt, derfor vil jeg tilgi

9 min lest
0
0
1,548

10. søndag i treenighetstiden 18. august 2019

Markus 11,25-26

Men når dere står og ber og har noe å anklage en annen for, så tilgi ham, for at deres Far i himmelen kan tilgi dere misgjerningene deres. Men om dere ikke tilgir, skal heller ikke deres Far i himmelen tilgi deres misgjerninger.

Lese i lys av andre bibeltekster

Dersom noen ønsket å skape et vrengebilde av hva det vil si å være en kristen, så kunne et godt utgangspunkt være å mistolke denne teksten. For en så kort tekst som dette kan ikke gi oss hele bildet. Den kan ikke lære oss alt vi trenger å vite om bønn og tilgivelse, men bare gi oss et bittelite utsnitt av et mye større bilde. Derfor må alltid slike tekster forstås i sammenheng med andre tekster som belyser samme tema. En bibeltekst revet ut av sin sammenheng, uten å leses i lys av andre bibeltekster som omhandler samme tema kan med vår menneskelige tankegang føre hvor som helst.

En fjern kristen tankegang

Dersom disse to versene var det eneste vi visste om temaet tilgivelse, så ville det ikke være usannsynlig at noen kunne forstå det på denne måten: Det er min oppgave å tilgi min neste, og når Gud får se hvor godt jeg har utført dette oppdraget, så får Han henge seg på så godt han kan og sørge for at jeg også får tilgivelse. Fjernere fra kristen tankegang går det knapt an å komme.

Et lite utsnitt av en stor sannhet

Men det er faktum at vers 25 beskriver det nettopp i den rekkefølgen. Det begynner med at jeg tilgir min neste, og deretter står det at jeg også vil bli tilgitt.

Da må vi huske at dette er et lite utsnitt av en stor sannhet. Gjennom hele Bibelen, både i Det gamle testamentet og i Det nye, ser vi at det er Gud som handler først, og så er våre handlinger et tilsvar til det Gud har gjort.

Grunnlaget for all tilgivelse

Det som er grunnlaget for all tilgivelse, det er at Jesus døde på korset for våre synders skyld. Dette var Guds store frelseshandling. Vi var ikke annet enn fortapte syndere, uten evne eller vilje til å komme oss ut av vår ulykkelige situasjon, men vi fikk likevel nåde. Alle våre synder ble tilgitt, og det helt uten noe bidrag fra vår side.

En nødvendig bakgrunn

Det er en nødvendig bakgrunn for å forstå dagens tekst rett. Ja, ingen bibeltekst kan i grunnen forstås rett uten å leses i lys av det som skjedde på Golgata. I Efeserbrevet 4,32 står det slik: «Vær gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus.» Paulus minner oss her om at Gud har tilgitt oss i Kristus, og nettopp av den grunn skal vi også tilgi.

Troen vises i det daglige livet

Men hva så med det vi har lest i dagens tekst, som nærmest sier at vi skal tilgi for at Gud også skal gjøre det? Dette sier Jesus til disiplene sine, de som ville høre ham til. I dag er det vi som vil følge Jesus og høre ham til, og vi får lov å tenke at dette også er sagt til oss. Vi er tilgitte syndere, det er jo det som gir oss frimodighet til å kalle oss selv for Guds barn. Derfor skal troen vår også vise seg i det daglige livet. Hvis den ikke gjør det, hva slags tro er det vi har da? Da trenger vi å ransake oss selv ved å minnes Jakobs klare ord «Du tankeløse menneske, vil du ikke innse at tro uten gjerninger er til ingen nytte» (v.20).

Troens praktiske gjerninger

Vår tro på Jesus skal altså vise seg ved vår egen vilje til å tilgi. Hvis vi ikke har denne viljen, er vi da selv tilgitte syndere? Derfor er det en sammenheng mellom nådens evangelium og troens praktiske gjerninger. Ved at jeg selv tilgir, så bærer jeg fram et vitnesbyrd for Gud og mennesker at jeg selv er tilgitt.

Den rette sammenheng

Dersom jeg ikke er villig til å tilgi, hvilke konsekvenser får det? Svaret får vi ved å lese lignelsen om den ubarmhjertige tjeneren, som står i Matteus 18,21-35. Der ligger nøkkelen til å forstå dagens tekst, for der får vi hele hendelsesforløpet i riktig rekkefølge. Vers 28 og utover står der som en utdyping av dagens tekst. Den nødvendige innledningen, som hjelper oss til å sette dagens tekst inn i sin rette sammenheng, finner vi i vers 21-27.

Gud som handler først

Denne lignelsen hjelper oss dermed til å forstå denne grunnleggende sannheten, at det er Gud som handler først, og at våre gjerninger er et tilsvar til Guds nåde. Dersom Guds nåde ikke viser seg i våre liv, men at vi fortsetter å vise hardhet mot våre medmennesker, da trenger vi å lese Markus 11,26, det siste verset i dagens tekst, med stort alvor. Men hovedbudskapet i teksten har likevel en positiv grunntone: Jeg er tilgitt, derfor vil jeg tilgi!

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • Er du på lag med den sterkeste?

    3. Søndag i fastetiden Lukas 11,14-28 En gang drev han ut en ond ånd som var stum. Da den …
  • Nåden er grenseløs

    Matteus 15,21-28 Så dro Jesus derfra og tok veien til områdene omkring Tyros og Sidon. En …
  • Våk derfor

    23. søndag i treenighetstiden 17. november 2019 Matteus 24, 35-44 Himmel og jord skal forg…
Last flere av Bjørn Lauritzen
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…