Endetiden

7 min lest
0
1
2,253

Hei!
Jeg har opp vokst i kristen familie. Jeg har blitt døpt som liten og har blitt voksen døpt. Det jeg har lurt på i det siste er. Skal vi som er kristne være på jorden når ‘antikrist’ kommer og skal herske på jorden?? I bibelen står det at to er på marken den ene skal bli tatt med, den andre blir latt tilbake. Så står det også om dyrets merke. Kommer Jesus til å hente oss heim før dette merket blir innført?

Inger Marie


 

Hei Inger Marie

Du er heldig som har vokst opp i en kristen familie, gratulerer!

Spørsmålet ditt handler om ting som omhandler det vi kaller “endetiden”. Det er ikke rart at du har spørsmål om dette, for ingen vet noe om framtiden. Det er en del kristne som har litt for sterke meninger om hva som skal skje i “endetiden”, og noen tradisjoner har utviklet ganske detaljerte hendelsesforløp og teorier om dette, stort sett basert på en svært merkelig bok i Bibelen: Johannes åpenbaring. Her må alle som uttaler seg gjøre det med forsiktighet og ikke skråsikkerhet. Jeg skal svare så godt jeg kan likevel.

Når det gjelder om vi kristne skal være på jorden når antikrist kommer, så er svaret ja. Grunnen er at dette ikke handler om fremtiden, men nåtid. Det er i 1 og 2 Johannesbrev vi hører om antikrist, og blant annet sier Johannes:
“Mine barn, dette er den siste tid. Dere har hørt at Antikrist skal komme, og mange antikrister har alt stått fram. Derfor vet vi at dette er den siste tid.” (1.Joh 2,18)

Her får vi høre at dette ikke er kun snakk om en person. Mange antikrister har allerede stått fram. “Antikrist” er et ord som betyr “mot Kristus”. Alle som motarbeider Herren og kristne er anti-Krist. Vi trenger nok å tone ned det mytiske ved en slik person, og se at dette er den daglige kampen vi kristne står i hver dag over hele verden.

Når det gjelder dyrets merke, er dette litt mystisk. Likevel er nettopp dette kanskje svært kjent for oss kristne idag også hvis vi tenker etter. I mange land i dag opplever kristne den samme vanskelige tilværelsen som kristne opplevde da Johannes åpenbaring ble skrevet. Myndighetene forfulgte dem og stod dem etter livet. Keiseren tok Guds plass, og kristne måtte ofte velge troen eller døden. Merket er beskrevet som 666 (eller 616 i eldre manuskripter). Dette er et tall som kan regnes ut til et navn ved hjelp av det hebraiske tallsystemet. Keisere som Nero og Diokletian passer disse tallene, og nettopp disse forfulgte kristne. På den måten er allerede merket innført. Det handler om at vi stadig får valget mellom å bytte bort vår tro, enten ved trusler eller fristelser. Det å ikke ha merket betyr det samme som å beholde troen på Jesus tross alt.

Det vi vet helt sikkert, er at Jesus kommer tilbake for å ta oss til seg. Når han kommer vil ingen være i tvil om at den siste dag har kommet, og at det er Herren som kommer (Luk 17,24). Du henviser til et sted i bibelen som handler om dommen. En blir tatt med, den andre blir tilbake. Poenget med dette er ikke å si at vi plutselig vil forsvinne i løse luften. Luk 17 handler om at selv om mye i dette livet binder oss sammen, enten privat eller gjennom arbeid, er det troen som virkelig betyr noe – enten som det som binder oss sammen i evighet, eller skiller oss i evighet.

Håper du får svar på noe. Vi har mye å glede oss til når Jesus kommer igjen!

 

Helge Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Jeg kommer snart

    Se, jeg kommer snart, og lønnen jeg vil gi, har jeg med meg. (Åp 22,12) Alt det gode Johan…
  • Ny himmel og jord

    Og jeg så en ny himmel og en ny jord. (Åp 21,1) Alt har en begynnelse og slutt. Slik er vi…
  • Bryllup

    Salige er de som er innbudt til Lammets bryllupsmåltid. (Åp 19,9) Noen ganger får Johannes…
Last flere av Helge Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…