Gjendåp

6 min lest
0
2
354

kors hender14Vet ikke om dere enda svarer på spørsmål her, men jeg er desperat. Kan jeg bli døpt på nytt? Jeg har alltid kalt meg selv kristen, men ikke før nå når jeg ble 18 innså jeg hvor viktig Gud og Jesus egentlig er for meg. Jeg ble døpt i kirken når jeg var liten og vet at dette er den dåpen som telles for Gud om jeg døpes på nytt. Jeg har gått igjennom mye og mistet mange som har stått meg nært. Ved å døpes på nytt føler jeg at det vil føre meg nærmere Gud, og at det kan gi meg en ny sjanse i livet. Jeg vil starte på nytt. Så er det mulig å bli døpt på nytt, eller strider dette mot kristendommen?

Jente 18 år


Hei Jente 18 år

Takk for at du sender inn et spørsmål som mange lurer på. Det er flott å høre at du ble døpt som liten og har siden kalt deg kristen. Det er også riktig at det er den dåpen som teller overfor Gud. Her handler Gud med deg, gir deg tilgivelse, nåde, Den hellige ånd og oppretter forholdet mellom deg og han. At du først nå innser viktigheten av troen, Gud og Jesus, er også normalt. Troen du fikk av Gud som liten vokser. Noen ganger vokser den sent, avhengig av vekstforhold. Selv var jeg rundt din alder da også jeg innså viktigheten av det Jesus har gjort og hvem han virkelig er.

Når vi opplever store forandringer i livet, trenger vi ofte det vi kaller overgangsritualer. Noen har markeringer og fester, andre lager en statue eller får en tatovering. I kristne kretser er det blitt vanligere å bruke dåpen som en slik markering. Grunnen er at vi ikke har så mange andre å velge mellom. Når du har opplevd store forandringer som både er vonde og gode, og har behov for å markere en ny begynnelse, er ikke dåpen ment til å være noe vi kan bruke til slikt. Den er en engangs-sakrament der vi tar imot alt Gud har å gi. Om det går opp og ned både med tro og liv, står løftet Gud gav i dåpen fast så lenge vi tar imot det – tror det. Det blir ikke engang borte om vi snur ryggen til det. Vi kan alltids vende tilbake til “dåpens nåde” og Guds løfter.

Markeringer som kan være mulig i stedet for å bruke dåpen på den måten, er å benytte seg av en forbønnshandling i menigheten din. Gjerne på en gudstjeneste, der du også får sagt offentlig hvor viktig Jesus er for deg, og at du ønsker å følge ham. På en slik dag kan du skaffe en spesiell gjenstand til minne om nettopp denne dagen, som f.eks. et kors-smykke eller en ny Bibel. Sørg også for at du er en del av et fellesskap som hjelper deg til å leve det nye livet for og med Jesus slik at du blir den du er ment å være i Ham.

 

Helge Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Prest og forfatter, programleder i Jesusnett

 • Illustrasjon Jesu dåp 1308593323

  Kan jeg døpes om igjen?

  Spørsmål: Hei. Jeg ble døpt som liten, men vil døpes igjen nå. Er 17 år. Foreldrene mine v…
 • Illustrasjon Maria med barnet

  Hvilken verdi har dåpen?

  Spørsmål: Hei. Vi er en gruppe unge som samles av og til for samtale / diskusjon. Diskuter…
 • Illustrasjon Maria med barnet

  Er det nok med barnedåp?

  Spørsmål: Jeg ønsker å vite om det er nok å bli barnedøpt for å komme til himmelen? det st…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Helge Skaaheim
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
 • baal-fest1

  Hva er fortapelse?

  Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig …
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
Last flere inn Spørsmål og svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Kan jeg døpes om igjen?

Spørsmål: Hei. Jeg ble døpt som liten, men vil døpes igjen nå. Er 17 år. Foreldrene mine v…