Hjem Spørsmål og svar Bibelens syn på livet etter døden

Bibelens syn på livet etter døden

5 min lest
1
1
2,686

PDF
bibel3

Hei og takk for fine program på Visjon Norge. Jeg er en kristen og leser daglig i Bibelen. Jeg leser fra perm til perm og har lest Bibelen mange ganger. Jeg kan ikke finne ordet helvete eller evig pine i det gamle testamente. Jeg lurer på om det gamle og det nye testamente har forskjellig syn på livet etter døden.

Hilsen Tore Bjørn


Takk for et interessant spørsmål, Tore Bjørn.

Bare for å ta dette med ordet “helvete” først. Det er nemlig et norsk, eller norrønt, ord som vi bruker til å oversette det greske ordet “gehenna” med. Gehenna er igjen en gresk oversettelse av det hebraiske “Hinnom”, som henspiller på en dal utenfor murene av den hellige byen Jerusalem. Denne dalen var en gang en offerplass for guden Molok, der man lot barna “gå gjennom ilden” – altså ofret dem til guden. Dette var en skammens plass, og ble kun brukt som søppelplass etter at denne forferdelige avgudsdyrkelsen ble avskaffet.

Derfor finner du faktisk ikke ordet “helvete” i verken GT eller NT. Heller ikke uttrykket evig pine som du nevner. Men det som er helt klart i bibelen, er at det er to utganger å velge for oss. Og dette valget får evige konsekvenser. Vi ser allerede dette valget i Edens hage. Gjennom hele det gamle testamentet velger menneskene Gud vekk. Og Gud velger menneskene om igjen og om igjen ved å gi dem nåde. Samtidig er et klart at Gud ikke tåler synd og er en rettferdig dommer når det gjelder å straffe overgrep og synd.

Det finnes et liv etter døden
Det finnes et liv etter døden

I det gamle testamentet nevnes dødsriket ofte (sheol). Det er ikke et rike som i norrøn eller gresk mytologi der en ond gud eller djevel hersker, men et tilholdssted for de døde. Med det sier GT noe om at vi ikke blir “borte” når vi dør, men er skapt som evighetsvesener. Jesus fòr ned til dødsriket (sheol) og stod opp igjen derfra. Gud kan og skal hente oss opp fra dødsriket. GT har en messiasforventning i seg, og et fremtidshåp som handler om at det skal komme en og redde sitt folk – de døde og levende.

 

Jesus er den Messias som kom for å redde sitt folk, ja hele verden. På den måten er det ikke ulik syn på livet etter døden i GT og NT. Men fokuset i GT er på Messias sitt kommet. NT sitt fokus i forhold til dette, er Messias (Jesus) sin gjenkomst. Da skal han opprette Gudsriket og det evige paradis, men da vil også de som ikke har navnet skrevet i “Livets bok” bli stående utenfor.

Hilsen Helge Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

 

  • Hva skjer med oss etter døden?

    Spørsmål: Når et menneske dør som tror på Jesus, hva vil det mennesket møte? Møter de sine…
  • http://agapeher.com/wp-content/uploads/2015/08/christians-in-pakistan-prayers.jpg

    Hva er Helvete?

    Spørsmål: Hørte mye om Helvete da jeg var ung. Nå hører jeg aldri om det. Er det mulig at …
  • Er det galt å bli kremert?

    Spørsmål: Jeg har tenkt at jeg vil kremeres når jeg dør. Er det galt av meg? Står det noe …
Last flere relaterte artikkler
  • Jeg kommer snart

    Se, jeg kommer snart, og lønnen jeg vil gi, har jeg med meg. (Åp 22,12) Alt det gode Johan…
  • Ny himmel og jord

    Og jeg så en ny himmel og en ny jord. (Åp 21,1) Alt har en begynnelse og slutt. Slik er vi…
  • Bryllup

    Salige er de som er innbudt til Lammets bryllupsmåltid. (Åp 19,9) Noen ganger får Johannes…
Last flere av Helge Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

En kommentar

  1. Tore Bjørn

    7. October 2016 på 18:05

    Hei Helge.Takk for ett veldig godt svar på mitt spørsmål.Det gir meg en bedre forståelse av bibelens budskap.Hilsen Tore Bjørn.

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Hva skjer med oss etter døden?

Spørsmål: Når et menneske dør som tror på Jesus, hva vil det mennesket møte? Møter de sine…