Hjem Søndagskommentar 21. søndag i treenighetstiden

21. søndag i treenighetstiden

6 min lest
0
0
323

PDF


Luk 12,13-21
{DEN RIKE BONDEN}

Kornaks

En i mengden sa til ham: «Mester, si til min bror at han skal dele arven med meg!» 14 Men Jesus svarte: «Venn, hvem har satt meg til å dømme eller skifte mellom dere?» 15 Så sa han til dem alle: «Pass dere for pengebegjær! For det er ikke det en eier, som gir livet, selv om en har overflod.» 16 Og han fortalte dem en lignelse: «Det var en gang en rik mann. Jorden hans hadde båret godt, 17 og han tenkte: Hva skal jeg gjøre? Jeg har ikke plass til avlingen min. 18 Jo, nå vet jeg det: Jeg river ned låvene og bygger dem større, og der samler jeg kornet og alt jeg ellers eier. 19 Så vil jeg si til meg selv: Nå har du mye godt liggende for mange år. Slå deg til ro, spis, drikk og vær glad! 20 Men Gud sa til ham: Uforstandige menneske! I natt kreves ditt liv tilbake. Hvem skal så ha det du har samlet? 21  Slik går det med den som samler skatter til seg selv og ikke er rik i Gud.»

Søndagens tekst sier noe til oss alle. Den går rett hjem. Spesielt hos oss i det rike landet Norge, vil mange si. Men pengebegjær finnes i alle land, også der det er lite med penger og goder som vi tar som en selvfølge. Det handler om å være så opptatt av å sikre seg i dette livet at man kan gå glipp av selve livet, ja til og med miste det. Det handler om å være for opptatt av å sikre fremtiden, at man kan miste de rette perspektiver.

Budskapet i teksten er enkelt. «Det er ikke det en eier, som gir livet, selv om en har overflod.» Det er et budskap både til de som har overflod og de som trakter etter å få det. Det er ikke her livet ligger. Jesus går lenger. Han vil advare om at i jaget etter dette så kan man miste livet.

Lignelsen om bonden kjenner vi oss igjen i. Vi vil sikre fremtiden. Vi vil ha et godt liv med romslig økonomi og til slutt en god pensjonisttilværelse der vi kan slå oss til ro; spise, drikke og være glade. Brutalt blir vi rykket ut av våre planer når Jesus trekker døden inn. Spørsmålet som følger er betimelig: Hvem skal nå ha det du har samlet? I hvert fall ikke du. I en begravelse her til lands stilte en av de pårørende til en avdød rik man et spørsmål som pårørende noen ganger kan stille: «Hva etterlot han seg?» Svaret lød: «Han etterlot seg ALT».

Jesus svarer heldigvis også på hva alternativet er. Det å være rik i Gud er det som teller. Hva betyr det? Her handler det om alt det Gud vil gi. Dette er de gode nyhetene – evangeliet. Han gir liv. Gjennom Jesus vil han gjenopprette livsfellesskapet mellom deg og Ham. For han er den eneste som kan gi liv. Dette viste Jesus oss gjennom å stå opp fra de døde. Jesus ønsker å utvide vårt perspektiv på hva et liv kan være og inneholde. Ikke bare 70-80 år med jag etter å fylle den korte tiden med mening, nytelse og innhold. Men et evig liv på en ny jord i et godt fellesskap med Ham og med hverandre. Vil du ta dette i mot? Helt gratis – tenk.

 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • be-deg-igjennom-fasten

  «Be deg igjennom Fasten» – Uke 2

  «Hva betyr bønn?» – Betraktning av Kristina Uttgård Har du noen gang opp…
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Helge Skaaheim
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

2. søndag i fastetiden.

1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…