Hjem Søndagskommentar 9. søndag i treenighetstiden

9. søndag i treenighetstiden

5 min lest
0
0
2,235

Lukas 6, 36-42

http://christiancliparts.net/viewillust.php?id=i15021
Bilde fra http://christiancliparts.net

Vær barmhjertige, slik deres Far er barmhjertig. Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal dere få ettergitt. Gi, så skal dere få: Et godt mål, sammenristet, stappet og breddfullt, skal dere få i fanget. For i det målet dere selv måler med, skal det også måles opp til dere.»
    Han fortalte dem også en lignelse: «Kan vel en blind lede en blind? Vil ikke begge falle i grøfta? En lærling står ikke over sin mester, men når han er utlært, blir han som sin mester.
    Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye legger du ikke merke til? Hvordan kan du si til din bror: ‘Bror, la meg ta flisen ut av øyet ditt!’ når du ikke ser bjelken i ditt eget øye? Din hykler! Ta først bjelken ut av ditt eget øye! Da vil du se klart nok til å ta flisen ut av øyet til din bror.

 

Ved første øyekast kan vi tro at dette en liste med hva vi ikke skal gjøre. Men Jesus sin hensikt her er gi oss gode råd. Han ber sine disipler (både de tolv og oss) se lenger enn det nesetippen rekker. Rett og slett konsentrere oss om andres ve og vel, og ikke være så selvopptatt – som om vi er de eneste som har forstått alt og gjør alt riktig.

Tema for denne teksten er barmhjertighet. Forutsetningen for at vi selv blir i stand til å vise godhet til andre, gi dem positiv oppmerksomhet fra vårt hjerte, er nemlig at Gud selv er barmhjertig. Det er som Johannes skriver i sitt brev: Han elsket oss først (1 Joh 4:19). Derfor kan vi elske. Martin Luther har sagt «før vi gjør barmhjertighet, må vi først motta den fra Gud».

Ingen liker å bli kalt dømmende. Derfor er det viktig at vi er bevisste på hva vi sier og gjør, slik at andre oppfatter både våre ord og handlinger som drevet av en god hensikt. Visst skal vi ha meninger, og visst skal vi kunne bedømme andres utsagn eller handlinger. Men Jesus advarer oss mot å trekke forhastede slutninger og dømme andre på sviktende grunnlag. Kanskje kjenner vi ikke til bakgrunnen for hva andre sier og gjør. Vi er ikke utlært i alle ting, så la oss i denne tiden se på Jesus, med ønske om og vilje til å ligne Ham. Selv om vi mener å ha rett, gir ikke Jesus oss lov til å felle en kjærlighetsløs dom over andre.

Den som er tilgitt av Gud, og har fått barmhjertighet av Ham, må selv være villig til å tilgi andre. Det er ikke alltid enkelt. Da er det en lykke at Han som har elsket oss, og fortsatt gjør det, vil stelle med oss, slik at vi kan settes i stand til å tilgi.

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • 3. Søndag i fastetiden

    3 søndag i fastetiden – 12.03.2023 Bilde av Timothy Eberly Luk 11,14-28  En gang dre…
  • Maria budskapsdag

    Luk 1, 26-38   Men da Elisabet var i sjette måned, ble engelen Gabriel sendt fra Gud til e…
  • 3. søndag i fastetiden

    Luk 11, 14-28 En gang drev han ut en ond ånd som var stum. Da den onde ånden fór ut, begyn…
Last flere av Inge Morten Paulsen
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…