Olsok

4 min lest
0
0
1,077

Luk 9,23-26.Jesus_the_Teacher030

Så sa han til alle: «Om noen vil følge etter meg, må han fornekte seg selv og hver dag ta sitt kors opp og følge meg.  For den som vil berge sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld, skal berge det.  Hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men mister seg selv og går til grunne?  For den som skammer seg over meg og mine ord, ham skal også Menneskesønnen skamme seg over når han kommer i sin og sin Fars og de hellige englers herlighet.

 

Følge Jesus – også når det koster!

Først litt om Olsok. Navnet betyr «våkenatt for Olav». Olav var krigerkongen som døde i kamp, bla for sin iver og tro på «Kvite-Krist». Natten før 29. juli, dagen da Olav ble felt i slaget på Stiklestad, våket, ba og feiret tilhengerne av den nye troen sin martyr, sitt blodvitne. Det skal ha skjedd mye forunderlig med og rundt Olav, og ganske snart fikk Olav tilnavnet «den hellige». Kristningen av Norge fikk fart med hans død!

Så til teksten fra Lukas 9. Jesus har mettet tusenvis med litt brød og noen småfisker. For en suksessrik leder! Peter bekjenner at han er Messias, den redningsmannen jødene ventet på og lengtet etter. Veien til maktovertagelse bør være kort.

Men nei!
Jesus forbereder tvert om sine tilhengere på kors! Miste seg selv! Jesus skal en dag komme igjen som den mektige Menneskesønnen som alle skal falle ned og tilbe. Men før det kan skje, må han bli den lidende Menneskesønnen som bærer korset, ja, som dør på det for verdens synd. Og skal vi som hans disipler få feire dagen da han kommer som mektig konge, må vi være villige til å ta opp vårt kors, sier Jesus. Det betyr: vi kan ikke flykte, skygge unna når det koster å følge Jesus, gjøre det han sier, si at vi tror på ham. Mange i verden i dag betaler en veldig høy pris, andre en mindre, fordi de tror. Men alle vil på en eller annen måte måtte si nei til seg selv og kanskje det vi har mest lyst til – for å være trofast mot Jesus.

Hvilken sammenheng er det så mellom Jesu ord i teksten, Olav den hellige og oss? Det kan vi jo bruke noe av Olavsvaken til å grunne på!

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…