Hjem Søndagskommentar 10. s i treenighetstiden.

10. s i treenighetstiden.

7 min lest
0
0
1,634

Matt 18,21-35. 70x7

Da gikk Peter til ham og spurte: «Herre, hvor mange ganger skal min bror kunne synde mot meg og jeg likevel tilgi ham? Så mange som sju?»  «Ikke sju ganger», svarte Jesus, «men jeg sier deg: sytti ganger sju!
     Derfor kan himmelriket sammenlignes med en konge som ville gjøre opp regnskapet med tjenerne sine.  Da han tok fatt på oppgjøret, ble en ført fram som skyldte ham ti tusen talenter.  Han hadde ikke noe å betale med, og herren befalte at han skulle selges med kone og barn og alt han eide, og gjelden betales.  Men tjeneren kastet seg ned for ham og bønnfalt ham: ‘Vær tålmodig med meg, så skal jeg betale deg alt sammen.’  Da fikk herren inderlig medfølelse med denne tjeneren, slapp ham fri og etterga ham gjelden.
     Utenfor møtte tjeneren en av de andre tjenerne, en som skyldte ham hundre denarer. Han grep fatt i ham, tok strupetak på ham og sa: ‘Betal det du skylder!’  Men den andre falt ned for ham og ba: ‘Vær tålmodig med meg, så skal jeg betale deg.’  Men han ville ikke. Han gikk av sted og fikk kastet ham i fengsel; der skulle han sitte til han hadde betalt gjelden.
     Da de andre tjenerne så hva som skjedde, ble de dypt bedrøvet og gikk og fortalte herren sin alt som hadde hendt.  Da kalte herren ham til seg igjen og sa til ham: ‘Du onde tjener! Hele gjelden etterga jeg deg fordi du ba meg om det.  Burde ikke også du ha vist barmhjertighet mot din medtjener, slik jeg viste barmhjertighet mot deg?’  Og herren ble sint og overlot tjeneren til å bli mishandlet av fangevoktere til han hadde betalt hele gjelden.
     Slik skal også min himmelske Far gjøre med hver og en av dere som ikke av hjertet tilgir sin bror.»

 

Slutt på tellingen!

Det kan være vanskelig å tilgi hvis noen gjør noe galt, særlig hvis det rammer meg. Det har nok noen hver erfart, og det hadde sikkert Peter erfart også. Men han kjente fortellingen om Josef som tilga sine svikefulle brødre (1 Mos 50). Han kjente Salme 103 som handler om den barmhjertige og tilgivende Gud og Herre: han som tilgir all din skyld (v 3), og: så langt som øst er fra vest, så langt tar han våre synder fra oss (v 12).

Så hadde han hørt Jesus si: Dine synder er tilgitt (Mark 2,5 m fl ) og som formante sine til å tilgi slik de selv ble tilgitt (Matt 6,14-15). Men hvor mye, hvor mange ganger, når var nok nok? Peter tok hardt i og foreslo7 ganger.

Hva lærer vi av Jesu svar når han sierikke syv ganger, men sytti ganger syv? Og når han understreker budskapet med lignelsen om den «ubarmhjertige medtjeneren» -?

Vi lærer at det ikke handler om å telle eller beregne. Vi trenger å få et nytt, tilgivende sinn. Himmelriket er «syndsforlatelsens rike». Det gjelder både mellom Gud og oss, og mellom søsken som hører til der. Når Jesus forteller lignelser, er de ofte «diktet» slik at de får fram hans radikale poeng.  Den første tjeneren skyldte 60 millioner dagslønner, en gjeld han aldri på noen måte kunne få kunne få gjort opp. Hans redning er en herre som «synes synd på», og som sletter gjelden. Men gjeldssletten gjør ham ikke selv barmhjertig, og det blir hans tragedie.

Å tilgi er å oppgi anklagen, sette den skyldige fri – uten å unnskylde eller bortforklare. Og vi forstår poenget: I forhold til Guds fullkomne og rettmessige krav til oss, står vi i bunnløs gjeld. Vår redning er at Han setter fri – for Jesu skyld. Det koster Gud å tilgi oss. Men jeg får komme, be om og takke for tilgivelse for alt. Da skal jeg også be om at han forandrer meg innenfra slik at jeg kan ligne Ham og gjøre som Ham.

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …