Hjem Søndagskommentar 3. søndag i fastetiden

3. søndag i fastetiden

6 min lest
0
0
450

Markus 9,17- 29.Illustrasjon 3 advent 1291569853

En i mengden svarte: «Mester, jeg er kommet til deg med sønnen min fordi han har en ånd som gjør ham stum.  Når den griper fatt i ham, kaster den ham over ende, og han fråder og skjærer tenner og blir helt stiv. Jeg ba disiplene dine drive ånden ut, men de maktet det ikke.»  Da sa han til dem: «Du vantro slekt! Hvor lenge skal jeg være hos dere? Hvor lenge skal jeg holde ut med dere? Kom hit med gutten!»  De kom med ham, og straks ånden fikk se Jesus, rev og slet den i gutten så han falt over ende og vred seg og frådet. Jesus spurte faren: «Hvor lenge har han hatt det slik?» «Fra han var liten gutt», svarte han.  «Mange ganger har ånden kastet ham både i ild og i vann for å ta livet av ham. Men om det er mulig for deg å gjøre noe, så ha medfølelse med oss og hjelp oss!»  «Om det er mulig for meg?» svarte Jesus. «Alt er mulig for den som tror.»  Straks ropte guttens far: «Jeg tror, hjelp meg i min vantro!»  Da Jesus så folk stimle sammen, truet han den urene ånden og sa: «Du stumme og døve ånd, jeg befaler deg: Far ut av ham, og far aldri mer inn i ham!»  Da skrek den høyt, slet voldsomt i gutten og fór ut. Gutten lå livløs, og alle sa at han var død. Men Jesus tok ham i hånden og hjalp ham opp, og han reiste seg.
 Da Jesus var kommet i hus og disiplene var alene med ham, spurte de: «Hvorfor var det ikke mulig for oss å drive den ut?»  Han svarte: «Dette slaget er det bare mulig å drive ut ved bønn *og faste•.»

Drev Jesus som lege?  Ja, det fortelles at han helbredet noen syke som han møtte, og det vakte oppsikt. Men Jesus var ingen vanlig medisinmann eller undergjører. Kampen mot sykdom og lidelser gikk inn som en del av hans andre program. I ord og gjerning viste han sin omsorg for mennesker og møtte dem med vegledning og utfordringer.  Helbredelser og undergjerninger var «tegn», de skulle vise hvem han var, nemlig Guds sønn, Guds utsending til oss mennesker.
Den dramatiske fortellingen om gutten med gåtefulle sykdommen, som disiplene hadde forsøkt å helbrede, er gripende. Guttens far får høre at alt er mulig for den som tror, og svaret hans er blitt berømt: «Jeg tror, hjelp meg i min vantro!»  Han tror, men vet samtidig at troen hans er svak. Det hann sier, har vært til hjelp for dem som har fått høre at troen deres ikke var sterk nok, og det var grunnen til at de ikke fikk  hjelp mot sykdom eller andre bønnesvar. Vi kan aldri tvinge Gud med vår tro, for lidelse og ondskap er en del av denne verden. Men Jesus grep inn denne gangen og hjelp den stakkars gutten og faren hans.
I fastetiden møter vi Jesus i kamp med det onde. Den gang ment noen  at sykdom kunne være  straff for synder og at onde ånder stod bak. Vi har andre medisinske forklaringer, men kan stole på at Jesus kan hjelpe mot nød og lidelser.  Det er urett og ondskap i verden, men Jesus lærte oss å be: «La din vilje skje på jorden» og «frels oss fra det onde». Gud vil ikke alt som skjer her i verden, men i alt som skjer, vil Gud noe, nemlig at vi skal holde oss nær til Jesus i tro og bønn.

 

Pensjonist, Dr.Theol, forfatter og prest

 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • be-deg-igjennom-fasten

  «Be deg igjennom Fasten» – Uke 2

  «Hva betyr bønn?» – Betraktning av Kristina Uttgård Har du noen gang opp…
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
Last flere relaterte artikkler
 • hender-bibel1

  6. søndag i påsketiden

  Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
 • 17-mai2

  17. Mai

  Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
 • Illustrasjon Samefolkets flagg 1327999933_200x188

  Samefolkets dag – 6. febr

  Matt 5,13-16 Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da b…
Last flere av Bjørn Sandvik
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

2. søndag i fastetiden.

1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…