Hjem Søndagskommentar 6. søndag i påsketiden

6. søndag i påsketiden

6 min lest
0
0
126

hender-bibel1Lukas 18, 1 – 8.

Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste motet:
«I en by var det en dommer som ikke fryktet Gud og ikke tok hensyn til noe menneske.  I samme by var det en enke som stadig på ny kom til ham og sa: ‘Hjelp meg mot min motpart, så jeg kan få min rett.’  Lenge ville han ikke, men til slutt sa han til seg selv: ‘Enda jeg ikke frykter Gud og ikke tar hensyn til noe menneske,  får jeg hjelpe denne enken til hennes rett, siden hun plager meg slik, ellers ender det vel med at hun flyr like i synet på meg.’»
 Og Herren sa: «Hør hva denne uhederlige dommeren sier!  Skulle ikke da Gud hjelpe sine utvalgte til deres rett, de som roper til ham dag og natt? Er han sen til å hjelpe dem?  Jeg sier dere: Han skal sørge for at de får sin rett, og det snart. Men når Menneskesønnen kommer, vil han da finne troen på jorden?»

 

En merkelig historie!  Tenk at Jesus bruker en kjeltring av en dommer for å illustrere Guds omsorg for oss mennesker! En enke, en kvinne uten mann, stod svakt i det jødiske samfunnet på Jesus tid, særlig dersom dommerne ikke viste hensyn til de svakeste. Men Jesus forteller altså at en enke som ikke lot seg stanse av en uvillig dommer, til slutt vinner fram med sine krav og får en rettferdig avgjørelse. Lignelsen skal vise at vi alltid skal be og ikke miste motet.
Bønnesøndagen kunne en gjerne ha kalt denne søndagen mellom påske og pinse. Men la det være sagt: Det er mange usunne forestillinger om bønn.  I et såkalt «moroprogram» på TV mye hørte jeg en dame fortelle at hun på en busstur hadde opplevd at bussen fikk motorstopp. En from mann hadde kastet seg ned foran bussen og bedt om at motoren måtte starte. Da det ikke skjedde, tok damen det som et bevis på at det ikke var noen vits i å tro på Gud. Og har du hørt om at en predikant sammenlignet bønnelivet med en sjokoladeautomat? Når en legger på penger, får en sjokolade. Når en ber til Gud, får en det en ber om.
Sunnere og sannere er salmen «Det er makt i de foldede hender». Her står også ordene «om du tålmodets lekse må lære, himlens bønnesvar engang du får». Bønnesvar kan være noe helt annet enn oppfyllelse av våre ønsker, som sannelig kan være nokså kortsiktige og ukloke. Men det er makt i de foldede hender, «når i Frelserens navn du får be», står det i salmen.   Ordene «i Jesu navn» er ingen trylleformel.  Vi vet at Jesus også måtte be «la ikke min vilje skje, men din», og han slapp ikke unna lidelse og død. I møte alt det som er vondt og galt i vårt eget liv og i verden rundt oss, gjelder det at vi «tålmodets lekse må lære». Men det gir trygghet og trøst at vi aldri er alene, men har en kjærlig far som kjenner oss og vil oss det beste. Det skjer mye i verden som ikke er etter Guds vilje, og det kan være en kamp og en kraftig tålmodighetsprøve at det ikke blir annerledes når vi ber. Men det gjelder ikke å bli motløs, men stole på at han hører selv om vi ikke merker det.

 

Pensjonist, Dr.Theol, forfatter og prest

 • img_0566

  Domssøndag/Kristi kongedag

  Matteus 25,31-46 Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, d…
 • vann1

  24. Søndag i treenighetstiden

  Matteus 18,1-6 og 10-14 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i h…
 • loppebord

  Bruktmarked/Loppemarked

  Bruktmarked/Loppemarked Velkommen til Bruktmarked/Loppemarked i andre etasje, Bussedalen 1…
Last flere relaterte artikkler
 • 17-mai2

  17. Mai

  Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
 • Illustrasjon Samefolkets flagg 1327999933_200x188

  Samefolkets dag – 6. febr

  Matt 5,13-16 Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da b…
 • jesus-helbreder-den-lamme-som-ble-senket-ned

  5. søndag i åpenbaringstiden

  Markus 2,1-12 Noen dager senere kom Jesus igjen til Kapernaum, og det ble kjent at han var…
Last flere av Bjørn Sandvik
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Domssøndag/Kristi kongedag

Matteus 25,31-46 Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, d…