Hjem Søndagskommentar 2.søndag i faste

2.søndag i faste

7 min lest
1
0
437

Lukas 13,22-30

Illustrasjon 2 advent 1290971394_200x154

På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by til by og fra landsby til landsby og underviste. Da var det en som spurte: «Herre, er det få som blir frelst?» Han sa til dem: «Kjemp for å komme inn gjennom den trange døren! For jeg sier dere: Mange skal forsøke å komme inn, men ikke klare det. Når husherren først har reist seg og lukket døren og dere blir stående utenfor og banker på og sier: ‘Herre, lukk opp for oss’, da skal han svare: ‘Jeg vet ikke hvor dere er fra.’ Da vil dere si: ‘Vi har jo spist og drukket sammen med deg, og du har undervist på gatene våre.’ Men han skal svare: ‘Jeg vet ikke hvor dere er fra. Bort fra meg, alle dere som gjør urett!’ Der skal dere gråte og skjære tenner når dere ser Abraham og Isak og Jakob og alle profetene i Guds rike mens dere selv blir kastet utenfor. Fra øst og vest og fra nord og sør skal mennesker komme og sitte til bords i Guds rike. Da skal noen som er de siste, bli de første, og noen som er de første, bli de siste.»

 

Lukas, han som skrev Lukasevangeliet var ikke jøde, men greker. Han var det vi kaller en hedningekristen. For Jesus fikk disipler og tilhengere fra forskjellige steder i det store Romerriket, og de første kristne menighetene var ofte fargerike fellesskap. Lukas frydet seg sikkert over å fortelle om at Jesus hadde sagt at mange fra øst og vest, nord og sør, skulle få plass rundt bordet i det fullendte Guds rike. Han hadde jo opplevd at mennesker fra forskjellige nasjoner kunne sitte sammen når menighetene samlet seg ved nattverdbordet.
Samtidig advarte Jesus mot å spekulere om det var mange eller få som ble frelst. Dette er et spørsmål som ikke noe menneske kan eller skal svare på!  Jesus sier: Pass deg selv, vær ikke skråsikker på at du hører til dem som er innenfor! De som tror at de har alt sitt på det tørre, fordi de har hørt og sett Jesus, til og med sittet til bords med han, får høre: Jeg vet ikke hvor dere er fra!
Dette høres hardt og grusom ut, men hovedpoenget er: Det blir fullt rundt bordet i Guds rike, der er det plass til alle som har gjort alvor av sitt forhold til Jesus, både jøder og hedninger. Jesus forkynner et slags «bakvendtland». De første blir de siste, og de siste, de som alle regnet som utenforstående, blir de første, de får en hedersplass. «Adgang tillatt for uvedkommende», kan det stå som dørskilt der Jesus er vert.
En vanlig misforståelse av hva det vil si å være en kristen, er at det viktigste er å være et anstendig menneske og oppføre seg bra. En må da ikke være fanatisk og gjøre seg mer religiøs og «kristelig» enn andre, sier noen. Men det er ikke noe besteborgerlig over Jesus! Kjemp, sier han, kjemp for å komme inn døren, og kjemp mot uretten, mot den urett vi har så lett for å gjøre mot andre! For det skal være et fellesskap mellom dem som sitter rundt bordet, et ekte bordfellesskap.
Kjemp framfor alt for din tro og din tillit til Jesus. Det er vårt forhold til han som er avgjørende, ikke om det er få eller mange som blir frelst, eller hvordan de andre oppfører seg. Det er krefter i vårt samfunn i dag som vil ha oss til å svekke det spesielt kristne i vår kultur og vårt land. Det som i tidligere tider var selvsagt, blir diskutert i dag, ikke minst i politikken. Vi må være våkne, og kjempe for troen og mot at noen blir stengt ute fra fellesskapet med Jesus, fordi de ikke fikk høre og bli kjent med han. Det er den verste urett vi kan gjøre mot noe menneske. Men mange skal komme fra øst og fra vest, og du kan være blant dem!

Pensjonist, Dr.Theol, forfatter og prest

 • Jesus Taler

  3. søndag i treeningstiden

  Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
 • https://hcfwomen.files.wordpress.com/2013/07/worship-2.jpg

  TID FOR BØNN

  Gi meg Jesus, bare Jesus…. Jeg nynner på en sang jeg egentlig ikke kan så godt… Kanskje sy…
 • jesus og Simeon i tempelet

  Kyndelsmesse – 2 februar

  Luk 2,22 – 40 Då reinsingstida som Moselova påla dei, var til ende, tok dei han med seg op…
Last flere relaterte artikkler
 • hender-bibel1

  6. søndag i påsketiden

  Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
 • 17-mai2

  17. Mai

  Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
 • Illustrasjon Samefolkets flagg 1327999933_200x188

  Samefolkets dag – 6. febr

  Matt 5,13-16 Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da b…
Last flere av Bjørn Sandvik
Last flere inn Søndagskommentar

En kommentar

 1. Kine R. Vigdal

  25. februar 2013 på 13:49

  Det er viktig for meg å vite at eg høyrer KRISTUS til 🙂 Kan eg føle det? Svaret er at eg ikkje alltid kan» føle det». Korleis kan eg da vite det? Jo, ved å stole på GUDS ORD, BIBELEN, at det BIBELEN seier er sant! Kva står der? Rmarane 9:10 og 11 og 13 «For viss du bekjenner med din munn at JESUS ER HERRE, og tror i ditt hjerte at GUD har oppreist HAM fra de døde, da skal du bli frelst. Med hjertet tror vi så vi blir rettferdige for GUD, med munnen bekjenner vi så vi blir frelst. Hver den som påkaller HERRENS navn, skal bli frelst.» BIBELEN = SANN ! GUD, JESUS, DEN HEILAGE ANDE = SANN ! Det er viktig å byrje å lese BIBELEN regelmessig, finne ut kva GUDS ORD seier om ulike ting i livet! Når nokon forkynner eit tema i BIBELEN, gå alltid inn, les og undersøk kva ORDET seier om temaet! Det er å ta DEN TREENIGE GUD på alvor! Be DEN HEILAGE ANDE vise oss kva som er rett i GUDS AUGE om temaet! Slik kan me vekse i tru og forstand! Det er ikkje viktig kva andre gjer eller seier! Det som er viktig for meg er å ha ein god relasjon til JESUS kvar dag! Eg har ansvar for mitt kristusliv og du ansvar for ditt kristusliv. Det som er viktig er å ha eit hjerteforhold til JESUS kvar dag! Mange av dei religiøse handlingane som blir krevd er ofte laga av mennesker, og er difor nyttelause i kristenlivet. Les Matteus 15: 1-20. Det er desverre slik at nokre av dei som trur dei er kristne ikkje er det. Les om brudepikene i Matteus 25: 1-13. Kven det er veit me ikkje. Eg trur at det som er viktig er hjerteforholdet vårt til JESUS KRISTUS! At me er ærlege overfør oss sjølve og GUD! GUD veit jo alt likevel. GUD forlangar at me er rettvise og lydige mot det som me ser (er openberra før oss) i BIBELEN. JESUS seier sjølv at me må kjenne skriftene slik at me ikkje farer vil. Matteus 22: 29 «Men JESUS svarte: Dere farer vill, fordi dere ikke kjenner skriftene og heller ikke GUDS MAKT.» Eg kviler i Filipparane 2:13 «For det er GUD som virker i dere både å ville og å gjøre etter HANS GODE VILJE.» Efesarane 2:8 og 9 » For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men GUDS gave. Det hviler ikke på gjerninger, for at ingen skal rose seg.» Romarane 8:38 og 39 » For jeg er viss på at verken død eller liv, verken engler eller krefter, verken det som nå er, eller det som kommer, eller noen makt, hverken det som er i det høye eller i det dype, eller noen annen skapning, skal kunne skille oss fra GUDS KJÆRLIGHET i KRISTUS JESUS, vår HERRE.» Filipparane 1:6 «Og jeg er viss på at HAN som begynnte en god gjerning i dere, skal fullføre den- helt til JESU KRISTI DAG.»

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i treeningstiden

Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…