Hjem Søndagskommentar 2.juledag. Stefanusdagen – HVORFOR FORFØLGES KRISTNE?

2.juledag. Stefanusdagen – HVORFOR FORFØLGES KRISTNE?

6 min lest
0
0
1,395

Joh 16,1-4a

 Dette har jeg sagt dere for at dere ikke skal bli ført til fall. De skal utstøte dere av synagogen. Ja, det kommer en tid da de som slår dere i hjel, skal tro at de utfører en tjeneste for Gud. Det skal de gjøre fordi de verken kjenner min Far eller meg. Dette har jeg sagt dere for at dere skal huske at jeg sa dette om dem, når deres tid kommer.Jeg fortalte dere ikke dette fra begynnelsen av, for da var jeg hos dere.

 

Ja, hvorfor forfølges kristne? Det skjer over hele verden og i økende grad. Det sies at 200 millioner bekjennende kristne forfølges, trakasseres eller diskrimineres i vår tid. Nå er det ikke noe nytt. Slik var det helt fra starten av da Jesus sendte ut sine disipler for å forkynne evangeliet om han. Den første martyren var Stefanus, som denne dagen er oppkalt etter Apg 7,54-60. I dagens tekst forbereder Jesus disiplene på utstøtelse, forfølgelse og religiøs fanatisme rettet mot dem som følger ham.

 

Grunnene til forfølgelse er mange og sammensatte. Det er ikke bare kristne som har opplevd det. Jødene har i perioder blitt mer forfulgt enn medlemmer av kristne kirker. Helhetlig sett på verdensbasis er det likevel de kristne som har opplevd mest av motstand og forfølgelse. En grunn er at minoriteter lett blir stigmatisert og foraktet. En annen er at de som står frem med meninger som bryter med flertallets syn, lett møter motstand.

 

Og likevel, når vi ser på omfanget av forfølgelse gjennom tidene og ikke minst i dag, strekker ikke disse forklaringer helt til. Før dagens tekst taler Jesus til sine disipler om at verden skal hate dem fordi de hatet han først. Dette skjer fordi Jesus har valgt dem ut for på følge og tjene ham. Han legger til at alt det de møter av utstøtelse, forakt og religiøs fanatiske skjer for hans navns skyld Joh 15,18-21. Det betyr at det skjer fordi de forteller hvem han er og hva som er hans vilje.

 

Hovedgrunnen til forfølgelse av kristne er at de som forfølger, ikke kjenner Jesus og dermed heller ikke Gud. Det Jesus sier om seg selv og dermed om Gud er så annerledes enn alt som ellers sies om religiøs tro og hvordan vi får ett rett forhold til vår himmelske Far. Det kristne budskapet  kan virke provoserende fordi det forkynner èn vei til Gud og denne veien er Jesus selv. Men av samme grunn er det et budskap som utfordrer på en positiv måte og setter mennesker fri til tro på Guds kjærlighet nettopp ved Jesus Kristus og den tilgivelse og nåde han gir oss del i..

 

Det Jesus gir, kan virke ekskluderende for dem som står utenfor og som ikke vil akseptere Jesus som vår eneste Frelser i vårt forhold til Gud. Men det går an å bli inkludert i dette fellesskapet med Jesus og de som følger ham. Det skjer med titusener hver eneste dag. Noen av dem vil merke forfølgelse fra første dag. Jesus sa fra om dette til disiplene før det skjedde, slik at de skulle huske det når den tid kom. For mange har det vært en trøst. Jesus kjenner til motstanden vi møter for hans skyld og han er med oss i det og gjennom det.

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

“Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …