Hjem Søndagskommentar 6.søndag i treenigheten

6.søndag i treenigheten

5 min lest
0
0
835

Matt.16.13-20

Da Jesus kom til distriktet rundt Cæsarea Filippi, spurte han disiplene sine: «Hvem sier folk at Menneskesønnen er?» De svarte: «Noen sier døperen Johannes, andre Elia og andre igjen Jeremia eller en annen av profetene.» «Og dere», spurte han, «hvem sier dere at jeg er?» Da svarte Simon Peter: «Du er Messias, den levende Guds Sønn.» Jesus tok til orde og sa: «Salig er du, Simon, sønn av Jona. For dette har ikke kjøtt og blod åpenbart deg, men min Far i himmelen. Og jeg sier deg: Du er Peter, og på denne klippen vil jeg bygge min kirke, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den. Jeg vil gi deg himmelrikets nøkler; det du binder på jorden, skal være bundet i himmelen, og det du løser på jorden, skal være løst i himmelen.» Så påla han disiplene ikke å si til noen at han var Messias.

 

Denne søndagen bærer betegnelsen Apostelsøndagen. Vi stanser i dag ved de mennesker som Jesus har kalt til tjeneste for seg. De første tjenerne var apostlene- derfor betegnelse Aposteldagen.

Jesus og disiplene befant seg i traktene ved Cæsarea Filippi. De hadde levd tett sammen. Jesus hadde møysommelig lært dem opp i Guds Ord og de hadde etter beste evne lært Jesus å kjenne. Der og da kommer det 2 spørsmål fra Jesus til disiplene. ”Hvem sier folk at Menneskesønnen er?” Disiplene svarer: Noen sier Han er døperen Johannnes, andre profeten Elia eller Jeremia. Så spør Jesus på nytt.”Men dere: Hvem sier dere at jeg er?”

Svaret fra Simon Peter er sentrum i søndagens tekst.”Du er Messias, den levende Guds Sønn”.Vi får her en dialog mellom Peter og Jesus. I denne dialogen møter vi 3 sentrale kristologiske titler:Menneskesønnen, Messias og Guds Sønn. Jesus selv bruker tittelen Menneskesønnen, mens Peter bruker titlene: Messias og Guds Sønn. Hvordan kan så Peter så klart,sterkt og tydelig komme med sin bekjennelse? Peter og disiplene har i snart 3 år fått leve nær Jesus. Hans budskap har ikke først og fremst nådd deres tanke, men fremfor alt deres hjerte. De våget alt når de forlot sine fiskegarn for å bli mennneskefiskere. Lite visste de om sin fremtid. Men de våget! Jesus var avhengig av lydige tjenere i sin utvelgelse. Det fikk Han! ”Du er Peter, og på denne klippen vil jeg bygge min kirke”. Kirkens vekst har alltid vært avhengig av lydige tjenere – tjenere som på ulike måter ofrer sitt liv for at evangeliet skal nå videre ut – til alle folkeslag!  Det ble ingen lett kamp for apostlene. De færreste av dem døde en naturlig død.

Kirken ble grunnlagt gjennom lydige tjenere. De stolte helt og fullt på Jesus Kristus! Må Aposteldagen hjelpe oss fortsatt til å få  lydige tjenere i Guds rike!

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • Jesus, sønn av…

    Hei. Slektstavla fra Abraham til Jesus som består av 42 slektsledd. Jeg forstå ikke at den…
Last flere relaterte artikkler
  • 9. søndag i treenighetstiden

    9. søndag i treenighetstiden – 30.07.23 Matt 11,28-30 Kom til meg, alle dere som str…
  • Langfredag

    Mark. 14.26 -15.37 Da de hadde sunget lovsangen, gikk de ut mot Oljeberget.  Jesus sa til …
  • Skjærtorsdag

    Joh. 13.1-15 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at hans time var kommet da ha…
Last flere av Odd Kristoffersen
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …