Hjem - Sangen over alle sanger

Sangen over alle sanger

4 min lest
0
0
154

Vet du hvilken bok i Bibelen det er skrevet nest flest bibelkommentar-bøker om (etter Romerne)? Svaret er Høysangen, antakelig skrevet av Kong Salomo. Det er en sang virkelig full av innsikt, og jeg klarer ikke la være å nevne den når vi er inne på hvordan Gud gjennom hele Bibelen bruker et ekteskapsspråk om forholdet med folket sitt. Boken har blitt litt glemt i vår tid, kanskje, men mange kirkefedre og store ledere har ment at dette er en viktig bok å forstå. 

Mike Bickle, som har viet store deler av livet sitt til å studere Høysangen, sier (oversatt): “Boken hjelper oss til å forstå vår åndelige reise med stor klarhet. Jeg tror at et personlig studie av denne boken vil føre til at hjertene våre vokser i kjærlighet og hengivenhet til Jesus.”

I Høysangen leser vi om en brud og en brudgom. Og, som alle andre bøker i Bibelen, er brudgommen et bilde på Jesus, og bruden på oss troende. Jødene leste også sangen slik, som en allegori over Guds pakt og kjærlighet til Israelsfolket. Det er den tolkningen som har vært vanligst oppigjennom hele kirkehistorien. Høysangen kan (og bør) også leses som en beskrivelse av et jordisk kjærlighetsforhold.

Høysangen er mettet med symbolikk som formidler ulike aspekter i kjærlighetsforholdet mellom Gud og hans folk, og den kristne vandringen. Så lenge man tolker teksten i lys av Bibelens klare tekster, tror jeg man er på stødig grunn. Det er bare å spørre seg selv: Stemmer måten jeg leser dette på med resten av Bibelen? Det er for øvrig et godt tips å ta med seg i all bibellesning. 

Jeg kjenner meg i alle fall godt igjen i Høysangens beskrivelser av livet med Jesus. Mest av alt gir den meg et enda mer levende bilde av Jesu lengsel etter min fulle hengivenhet. 

(En liten anbefaling: Søk opp f.eks. Mike Bickle sin undervisning om “Song of Solomon”, som ligger gratis ute på nett. Jeg brukte sommeren i fjor til å høre 24 skoletimer med undervisning fra Høysangen. Jeg gledet meg til hver kveld da barna var lagt og jeg kunne høre neste episode!)

Vennlig hilsen Silje Dammann

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Silje Dammann
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
  • 2 søndag i påsketiden – En morgen ved stranden

    2 søndag i påsketiden – 7.04.2024 Joh 21,15-19 Photo by Wes Hicks Jesus og PeterDa d…
Last flere inn -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…