Pinse

7 min lest
0
0
176

Pinse – 4.06.22

Joh 7,37-39

Bilde av Priscilla Du Preez

 På den siste dagen i høytiden, den store festdagen, sto Jesus fram og ropte: «Den som tørster, skal komme til meg og drikke! Den som tror på meg, fra hans indre skal det, som Skriften sier, renne elver av levende vann.» Dette sa han om Ånden de som trodde på ham, skulle få. Ånden var ennå ikke kommet, for Jesus var ennå ikke blitt herliggjort.

Vi er kommet til den store l.øvhyttefesten, og jødene er samlet i Jerusalem. Jesus har allerede flere ganger undervist i tempelet, og vi er nå kommet til siste dag. Jesu undervisning påvirker tilhørerne, og dette provoserer de store lederne. Man kan jo ikke bare komme her og komme her og tro han er noe, han som ikke engang har gått i lære?

Men tilhørerne merker at dette er en spesiell forkynnelse, og nå på den siste dagen snakker Jesus om drikke. Han sier til de som hører og blir berørt – blir tørst etter mer, at de skal følge ham så skal de få drikke.

Drikke er en nødvendighet. Vi kan nok overleve en stund, men tørsten vil etterhvert bli sterkere og sterkere, og tilslutt ender det med død.

Jesus taler her om ånden som skal komme. Den Hellige Ånd som skal fylle alle som tror, talsmannen som skal gi oss visdom og veilede oss på vandringen frem mot målet. Vannet er et godt bilde på ånden, for på samme måte som vi er avhengig av drikke, så er vi og avhengig av åndelig påfyll. Men det er ikke alt vann som er rent, og det er heller ikke alt vi fyller oss med som er rent. Vann kan være forurenset og gjøre oss syk, og i verste fall kan forurenset vann føre til død. Men det så jo helt rent ut? Forurensning kan som regel ikke sees, men har sin virkning likevel. Har noen blitt syke av å drikke forurenset vann, så må en kanskje oppsøke lege for å få hjelp. Men er det vårt sinn som er forurenset, så er det kongenes konge, Jesus som må hjelpe.

Vi lever i en verden der vi blir bombardert med så mye inntrykk og påvirkning, at det nesten ikke er mulig å styre unna. I tillegg er det de valgene vi tar selv. For å bevare et rent hjerte må vi sørge for at vi slipper til Jesus og hans ord, slik at det kan ligge grunnfestet i oss. Har vi fylt opp vårt sinn med alt annet, så er det kanskje ikke lenger plass til Jesus?

Det er du og jeg som selv bestemmer hvor mye plass Jesus skal få i våre hjerter. Han ønsker å fylle oss til randen med sin ånd. Til mer plass Jesus får i våre liv, til mer vil det strømme elver av levende vann.

Vi har feiret jul til minne om at Jesus kom til vår jord som menneskesønn, vi har feiret påske til minne om at Jesus gav sitt liv for deg og meg, vi har feiret Jesu himmelfart til minne om en endring fra å være menneskelig til stede i blant oss til åndelig tilstede, og nå skal vi feire pinse til minne om den Hellige Ånd som kom til jord i Jesu sted for å fylle oss på en måte som ikke var mulig tidligere. Og åndens fylde er heller ikke reservert for noen få utvalgte, men den er der for alle som tror og ønsker å ta imot.

La oss sette av tid denne pinsen til stillhet og ro sammen med Jesus slik at han kan få fylle oss opp slik at det blir elver av levende vann i våre hjerter.

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
  • Nyttårsaften

    Nyttårsaften – 31.12.2023 Joh 14,27 Bilde av Andre Benz Fred etterlater jeg dere. Mi…
Last flere av Arild Klevberg
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…