Hjem Søndagskommentar Kristi himmelfartsdag

Kristi himmelfartsdag

10 min lest
0
0
519

Kristi himmelfartsdag – 26.05.22

Joh 17,1-5

Bilde av Boris Baldinger

Da Jesus hadde sagt dette, løftet han blikket mot himmelen og sa:
        «Far, timen er kommet. Herliggjør din Sønn, så Sønnen kan herliggjøre deg. For du har gitt ham makt over alle mennesker, for at han skal gi evig liv til alle som du har gitt ham. Og dette er det evige liv, at de kjenner deg, den eneste sanne Gud, og ham du har sendt, Jesus Kristus. Jeg herliggjorde deg på jorden da jeg fullførte den gjerning du ga meg å gjøre. Far, gi meg nå din herlighet, den herligheten som jeg hadde hos deg før verden ble til.

Teksten for denne Kristi himmelfartsdag er hentet fra Jesu yppersteprestelige bønn. Jesus ber til sin Far nå når den time er kommet da han skal fullføre det verk han var kommet til jord for. Han skal inn under Guds brennende vrede over alle dine og mine, ja, hele verdens synder, misgjerninger, overtredelser og forsømmelser gjennom alle tider. Han skal snart i angst svette blod i Getsemanehagen innfor det som ligger foran; nemlig å bli forlatt av sin Far i Himmelen! Det er denne time Jesus vet nå er kommet. Han løfter sine øyne mot himmelen, til sin Far som han er ett med. Den samme far som snart skal forlate ham og overgi ham til Sin hellighets vrede over synden, og la ham få smake den rettferdige straffen over det som til enhver tid er er gjort, gjøres og kommer til å gjøres.

   Jesus ber om at Gud skal herliggjøre ham. Han tenker vel på korset. Korset gjør jo at Jesu navn blir æret som inget annet navn på denne jord! Grunnen til denne bønn om herliggjørelse ved korset er både at Sønnen skal herliggjøre Faderen ved det og at han gjennom sitt stedfortrederverk skal kunne gi evig liv.

   På korset blir Gud Faderen tydeligere enn noen gang åpenbart for hele verden i både sin rettferdighet og hellighet, og i sin kjærlighet. Der ser vi Den Hellige Guds rettferdige straff over synderen: Syndens lønn er døden. Den må få sin straff. Vi har rettferdig fortjent fortapelsen på grunn av vår ufullkommenhet, og den Rettferdige Gud kan ikke se mellom fingrene med synd. Derfor måtte Jesus, siden han gjelder i vårt sted, dø under Guds vrede og bli forlatt av sin Far.

   Samtidig åpenbarer korset på en herlig måte Guds nåde og kjærlighet til oss fortapte syndere ved at Gud valgte å ofre sin egen elskede, fullkomne Sønn for at vi skulle få våre synder tilgitt, slippe å gå fortapt og kunne leve evig (Joh 3:16). Jesus gikk frivillig av kjærlighet og tok vår plass da han ble gjort til synd for oss (2 Kor 5:21). «Han ble en forbannelse for oss» (Gal 3:13b). Fordi han fornedret seg i lydighet og ville gjøre dette for oss har Gud høyt hevet ham over alle ting og gitt ham makt over alt kjød. Derfor kan han gi evig liv til alle som Gud gir ham (dvs som får kjennskap til Gud og Jesus Kristus som stedfortreder og frelser og kommer til tro på ham).

Da vårt påskelam Kristus ble slaktet på Golgata (og med den etterfølgende oppstandelsen) fullførte Den Treenige Gud sitt evige frelsesråd for oss. Da Jesus ropte ut «Det er fullbrakt!» og oppga sin ånd, ble synden sonet og veien til himmelen åpnet for alle som tror. I vår tekst ber Jesus til sin Far i profetisk lys, som om det allerede er skjedd: «Jeg har herliggjort deg på jorden idet jeg har fullført den gjerning som du har gitt meg å gjøre». Ja, Jesus har sannelig herliggjort Faderen ved sitt fullbrakte frelsesverk.

   Så ber Jesus til slutt i vår tekst igjen om at Gud skal herliggjøre ham, men denne gang «hos deg selv med den herlighet jeg hadde hos deg før verdens ble til». Da frelsesverket nå for evig er fullført kan Kristus fare tilbake til sin Far i himmelen, og Gud kan ta ham til seg og krone ham med herlighet og ære. Han får atter del i den herlighet han har hatt fra evighet av, men nå på en ny måte – som Gudmennesket, den korsfestede og oppstandne Herren Jesus Kristus. Verdens Frelser er verdt all ære. For frelsen var alene Faderens og Sønnens verk: «Det var Gud som i Kristus forlikte verden med seg selv, så han ikke tilregner dem deres overtredelser» (2 Kor 5:19a).

   Guds vrede over synderen er tatt bort, fordi den har rammet Jesus. Nå er den Hellige Gud rettferdig når han i Jesus kan ta imot syndere, gi dem evig liv som tror på Guds Sønns navn (1 Joh 5:13) og velsigne istedenfor å forbanne. Jesus for opp til himmelen som den som er gitt all makt i himmel og på jord, med oppløftede hender mens han velsignet (Luk 24:50f), slik som ypperstepresten gjorde etter at han med blod hadde bragt soning for alt folket.

   Også Kristi himmelfart vitner så sterkt om at frelsesverket er fullbrakt for deg og meg. Jesus har gjort alt og er ferdig. Nå sitter han på Guds høyre side og ber for oss (Rom 8:34).

   Du, synder, som tror, har fått evig liv i gave for Jesu skyld. Alt ditt har Jesus tatt på seg. Alt hans blir tilregnet deg. Hans død var din død. Hans oppstandelse var din oppstandelse (Rom 6:8). Hans himmelfart var din himmelfart (Ef 2:6).

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • 20. søndag i treenighetstiden

    20. søndag i treenighetstiden – 15.10.2023 Joh 11,1-5 En mann som het Lasarus, var b…
  • 4 søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 30.04.2023 Joh 16,16-22 Om en liten stund ser dere meg ikke …
  • Domssøndag/Kristi kongedag

    Domssøndag/Kristi kongedag – 20.11.2022 Joh 9,39-41 Bilde av Josh Calabrese Da sa Je…
Last flere av Rami Seppälä
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…