Hjem Søndagskommentar Kristi forklarelsesdag

Kristi forklarelsesdag

13 min lest
0
0
338

Kristi forklarelsesdag – 20.02.2022

Luk 9,28-36

Bilde av Daniel Leone

Omkring åtte dager etter at han hadde sagt dette, tok han med seg Peter, Johannes og Jakob og gikk opp i fjellet for å be. Og mens han ba, fikk ansiktet hans et annet utseende, og klærne ble blendende hvite. Med ett sto det to menn og snakket med ham; det var Moses og Elia. De viste seg i herlighet og talte om den utgangen livet hans skulle få, om det han skulle fullføre i Jerusalem. Peter og de andre hadde falt i dyp søvn. Nå våknet de og fikk se hans herlighet og de to mennene som sto sammen med ham. Da mennene skulle til å forlate ham, sa Peter til Jesus: «Mester, det er godt at vi er her. La oss bygge tre hytter, en til deg, en til Moses og en til Elia» – han visste ikke selv hva han sa. Mens han talte, kom det en sky og skygget over dem, og da de kom inn i skyen, ble de grepet av frykt. Det lød en røst fra skyen: «Dette er min Sønn, den utvalgte. Hør ham!» Og da røsten lød, var det ingen annen å se, bare Jesus. Disiplene tidde med dette. På den tiden fortalte de ikke til noen hva de hadde sett.

Denne søndagen kunne vi godt kalt Herlighetssøndagen.

For i dagens avsnitt leser vi at Jesus tok med seg tre menn, Petter, Jakob og Johannes, opp på et høyt fjell. Plutselig blir Jesus forvandlet mens de så på. Moses og Elia, to profeter fra Det Gamle testamente, dukker opp og ga seg i snakk med Jesus.  De ble innhyllet i en sky, og en mektig stemme talte fra himmelen.

I møte med denne teksten dukket det opp flere spørsmål. Jeg skal ta opp 3 av dem i denne preken.

Det første er: 1) Hva er Guds herlighet?
Slår jeg opp i bibelen står det slik: Guds herliget er åpenbaringen av Gud som den mektige Herre. Den viser seg i en lysglans som omgir ham, ofte sammen med skyer og mørke.
Moses: ”Jeg vil bort å se dette underfulle synet”…Gud åpenbarer seg for Moses gjennom en brennende tornebusk; Jeg er din fars Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud og Jakobs Gud”.2.Mos.3,3. Som Moses foran tornebusken, kan vi si; Ja, her er jeg!! 2.Mos3,4 ->
Når disiplene hørte stemmen fra himmelen ble de redde  -> Guds stemme fra himmelen, «Dette  er min sønn, den elskede !» hører  vi også i begynnelsen – når Jesus ble døpt av døperen Johannes i Jordan elven.
Ansiktet til Jesus ble forvandlet og klærne ble blendende hvite –> JESUS er Guds herlighet.

Et annet spørsmål som dukker opp er: 2) Guds herlighet blir knyttet til Jesus. Hvorfor skulle ikke disiplene fortelle videre sin opplevelse før Jesus var stått opp?

Disiplene skulle ikke fortelle om opplevelsen før Jesus var stått opp – det sa Jesus selv. Etter Jesu oppstandelse kunne de stå frem med den store nyheten om Guds Herlighet  – iblant oss. Nå lever vi i tiden etter at Jesus er stått opp fra de døde. Da kan disiplene formidle opplevelsen på fjellet videre. Det kan vi også. Vi tar imot ordet om Guds herlighet – og formidler det videre!  Disiplene fulgte etter Jesus ned fra fjellet. Vi følger etter Jesus når vi går og forteller om Jesu herlighet.

Et tredje og siste spørsmål:    3) Hvor møter vi Guds herlighet i dag?

Jesus åpenbarte seg for et fellesskap (de tre disiplene)  Slik er det også i dag. Hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem. Mt.18,20.

Et helt annet  eksempel kommer gjennom denne historien:

«Det var en gang tre menn på forretningsreise som kom til et hotell og ba om rom for natten. Men på hotellet hadde de bare et stort rom igjen. De tre kjente hverandre godt og ble enige om å dele rom.
Mannen i resepsjonen tok 600 kroner for rommet, og de tre mennene betalte da 200 kroner hver og gikk til rommet sitt. Men, en  times tid senere begynte mannen i resepsjonen  å angre på at han hadde tatt så mye for rommet. 500 kroner ville være en riktigere pris fant han ut. Han gav derfor pikkoloen 100 kroner, og ba ham om å gå opp på rommet til de tre mennene med pengene. På vei opp trappene sa pikkoloen til seg selv: «Jeg beholder 40 kroner selv og gir dem 60 kroner.»

Spørsmål: De tre fikk tilbake 20 kroner hver, og betalte altså 180 kroner hver, eller 540 kroner til sammen. Pikkoloen beholdt 40 kroner selv. 540 kroner pluss 40 kroner er 580 kroner – men de hadde betalt 600 kroner for rommet. Hvor i all verden er det blitt av de 20 kronene som mangler?

Mange ganger i livet vil du komme til å stå overfor situasjoner eller oppgaver som tilsynelatende ikke har noen løsning – slik som denne matte oppgaven. Og du lurer på hva du skal gjøre., hvordan du skal løse det osv. Noen ganger tar du imot råd fra andre folk som du kanskje ikke burde høre på – du kan få dårlige råd.

Hvis  tre menn går opp på en fjelltopp og hører en stemme fra himmelen som sier:
»Dette er min Sønn, den elskede. Hør Ham!», hva skal de da gjøre ? Da de så opp, så de bare JESUS.

Bruk tid på å høre på JESUS. Kanskje du ikke tror at Jesus ser dine problemer eller at han ikke bryr seg om deg? Vær tålmodig og vent. Så vil Jesus forvandle seg for deg – og du vil se ham i et nytt lys – når han viser deg svaret. Da kan du møte Guds herlighet hver dag – når du ser på JESUS.

Nå skal du får høre svaret på mattegåten:  De tre mennene betalte  540 kroner for rommet. Trekker man fra de 40 kronene som pikkoloen tok, får man den korrekte summen som mannen i resepsjonen ville ha for rommet, nemlig  500 kroner.

Avslutning:

Disiplene hadde en fin opplevelse som de ville ta vare på (Peter ville bygge 3 hytter på fjellet)
Vi har også mange fine opplevelse i livet. Vi tar de med oss til inspirasjon gjennom livet. Opplevelsen på fjellet ble til stor inspirasjon for disiplene i deres tjeneste.

Om du ikke husker noe av denne preken, så husk i alle fall hva GUD sa om Jesus: »Dette er min Sønn, den elskede. Hør Ham!»  (Mark 9,7)   

Avslutningsbønn:
Herlighetens Gud, vi takker deg for at du åpenbarte deg en gang i historien for dine disipler. Etter din oppstandelse har også vi fått del i din Herlighet. Ditt lys strålte over disiplene på fjellet i Galilea. I dag stråler Lyset over oss ved ditt ord. La din Herlighet få stråle over alle som i dag lever i mørke slik at de ved ditt lys kan få del i håpet om et evig liv i himmelen sammen med deg.    Amen.

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Lasse Rasmussen Moskvil
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…