Hjem Søndagskommentar Julaften – 4. søndag i adventstiden – Verdens best planlagte fødsel.

Julaften – 4. søndag i adventstiden – Verdens best planlagte fødsel.

11 min lest
0
0
116

Julaften – 4 søndag i adventstiden

Luk 2,1-20

Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle innskrives i manntall. Denne første innskrivningen ble holdt mens Kvirinius var landshøvding i Syria. Og alle dro av sted for å la seg innskrive, hver til sin by.

Josef dro da fra byen Nasaret i Galilea opp til Judea, til Davids by Betlehem, siden han var av Davids hus og ætt, for å la seg innskrive sammen med Maria, som var lovet bort til ham, og som ventet barn. Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde, og hun fødte sin sønn, den førstefødte. Hun svøpte ham og la ham i en krybbe, for det var ikke husrom for dem.

Det var noen gjetere der i nærheten som var ute på marken og holdt nattevakt over flokken sin. Med ett sto en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem. De ble overveldet av redsel. Men engelen sa til dem: «Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.» Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang:

«Ære være Gud i det høyeste,

og fred på jorden

blant mennesker Gud har glede i!»

Da englene hadde forlatt dem og vendt tilbake til himmelen, sa gjeterne til hverandre: «La oss gå inn til Betlehem for å se dette som har hendt, og som Herren har kunngjort for oss.» Og de skyndte seg av sted og fant Maria og Josef og det lille barnet som lå i krybben. Da de fikk se ham, fortalte de alt som var blitt sagt dem om dette barnet. Alle som hørte på, undret seg over det gjeterne fortalte. Men Maria tok vare på alt som ble sagt, og grunnet på det i sitt hjerte. Gjeterne dro tilbake. De lovet og priste Gud for alt de hadde hørt og sett; alt var slik som det var sagt dem.

Juleevangeliet og Jesu fødsel kan kanskje virke tilfeldig, men det var veldig godt planlagt. Gud hadde tenkt ut dette i lang tid på forhånd og visste nøyaktig hvordan dette skulle skje.

Gud valgte seg noen tegn som skulle følge med.

1) Gud valgte et land (Israel)Gud valgte seg først et land og et folk hvor dette skulle skje. Israel og jødene var et av de minste folkeslagene på jorden. Gud velsignet Abraham som er jødenes stamfar.
«I din slekt skal alle folkeslag på jorden velsignes fordi du var lydig.» 1. Mos. 22.18

Gud fortalte Moses at han skulle sende en som ville være fra Jødefolket.«Jeg vil la det stå frem en profet, en av deres landsmenn 5. Mos. 18,18.

Kong David levde i Israel etter at Moses var død. Herren gir David løfte om at i hans ætt skal det komme en ny konge. «Han skal bygge et hus for mitt navn, og jeg vil trygge hans kongetrone til evig tid.» 2. Sam. 7,13.

2) Gud valgte en stjerne
Gud valgte det første tegnet – stjernen. Profeten Bileam levde på samme tid som Moses ca. 1200 år f.kr – Han fikk et ord fra Gud om hva som skulle skje. Slik står det i 4. Mos. 24,17:
 «Da kom Guds ånd over Bileam og han bar fram sin visdomstale:
Jeg ser ham, men ikke nå,
jeg skuer ham, men ikke nær.
En stjerne stiger opp fra Jakob,
en kongestav løfter seg fra Israel.»

Dette tegnet blir bekreftet når 3 stjernetydere dukker opp: «Det kom noen vismenn fra Østen til Jerusalem og spurte: «Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi har sett stjernen hans gå opp, og vi er kommet for å hylle ham.» Matt.2,1

3) Gud valgte en kvinne. (Maria)
Gud valgte så det andre tegnet.
Det levde en mann i Jerusalem lenge etter Kong David som het Jesaja ca. år 745 f.kr. Han fikk beskjed av Gud som sa til ham:
«Jeg skal selv gi dere et tegn: Se, en jomfru skal bli med barn og føde en sønn.» Jesaja. 7,14. 

Gud stadfestet også dette da han sendte sin engel Gabriel til Maria som sa: «Hør, du skal bli med barn og føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus!» Luk.1,31.


4) Gud valgte en by. (Betlehem)

En annen profet fikk det tredje tegnet omtrent samtidig. Profeten Mika levde ca. År 700 f.kr, og slik står det i Mika. 5,1.
«Du, Betlehem, efrata, minst blant slektene i Juda! Fra deg lar jeg en hersker over Israel komme. Hans opphav er fra gammel tid, fra eldgamle dager.»
Byen Gud valgte var Betlehem.

5) OG Gud valgte en bestemt tid NÅR dette skulle skje.
At fødselen skjedde akkurat denne natten på dette stedet var nøye planlagt.

Det siste og største tegnet kom nå.

Gud bekrefter dette tydelig ved at han sender sine engler for at ingen skal være i tvil om hva som nå er i ferd med å skje og hvem dette barnet er.

Men engelen sa til dem «I dag er det født dere en frelser i Davids by; Han er Messias, Herren. Og dette skal dere ha til tegn. Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.» Luk. 2,12.

Så dette var verdens best planlagte fødsel fordi det var GUD selv som planla det.
Ingen mennesker kunne komme på en sånn plan.

La oss takke og be:
Kjære Gud, Takk for at du sendte din sønn som et menneske til vår jord.
Takk for at du planla dette så grundig og stadfestet det så tydelig at vi ikke skal være i tvil om hvem Jesusbarnet er.
Gjør oss takknemlige og hjelp oss til å se hva dette betyr for oss og våre liv.
Må du komme med din fred til oss i denne juletida vi nå går inn.
Amen.
 

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Lasse Rasmussen Moskvil
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…