Hjem Søndagskommentar Fjerde søndag i adventstiden

Fjerde søndag i adventstiden

7 min lest
0
0
752

4 søndag i adventstiden – 19.12.2021

Matt 1,18-25

Med Jesu Kristi fødsel gikk det slik til: Hans mor Maria var lovet bort til Josef. Men før de var kommet sammen, viste det seg at hun var med barn ved Den hellige ånd. Josef, mannen hennes, som var rettskaffen og ikke ønsket å føre skam over henne, ville da skille seg fra henne i all stillhet. Men da han hadde bestemt seg for dette, viste en Herrens engel seg for ham i en drøm og sa: «Josef, Davids sønn! Vær ikke redd for å ta Maria hjem til deg som din kone. For barnet som er unnfanget i henne, er av Den hellige ånd. Hun skal føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus, for han skal frelse sitt folk fra deres synder.» Alt dette skjedde for at det ordet skulle oppfylles som Herren har talt gjennom profeten:
          
     Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn,
           og de skal gi ham navnet Immanuel
– det betyr: Gud med oss.
    Da Josef våknet av søvnen, gjorde han som Herrens engel hadde pålagt ham og tok henne hjem til seg som sin kone og levde ikke sammen med henne før hun hadde født sin sønn. Og han ga ham navnet Jesus.

Så har vi kommet til fjerde søndag i advent, og vi begynner å kjenne lukten av jul. Det vaskes og pyntes, og det henges opp lys i vindu og trær. Desember er en stemningsfull tid. Årets siste måned er på en måte en avslutning på det året vi har vært igjennom.

Dagens tekst tar oss snart 3/4 år tilbake. Her var det verdens første juleforberedelse som var på gang. Det er det mest essensielle i hele frelsesbudskapet, og for oss mennesker helt umulig å forstå. Først har vi altså Maria som fikk besøk av en engel som sa at ho skulle bli gravid! Vi kan jo forsøke å forestille oss alle tankene som helt sikkert gikk gjennom hodet hennes. Gravid -utenfor ekteskapet? Hun risikerte å bli steinet.

Og stakkars Josef da, som får vite at forloveden er gravid – men han er ikke faren. Og det er jo ikke mulig å bli gravid alene – alle vet jo det? Vil tro det ble noen diskusjoner på kammerset om dette. Så ender det med at Josef bestemmer seg for å forlate Maria, han tenker at det er den beste måten å redde situasjonen. Men innerst inne vet han at dette vil bli feil uansett. Han har havnet i en situasjon det er umulig å komme ut av. Det ender med at Gud på nytt må sende en engel for å rette opp i situasjonen. Denne gangen kommer engelen til Josef gjennom en drøm og sier at han ikke skal forlate Maria, for dette er en del av Guds plan.

Både Maria og Josef havnet i en situasjon som så helt håpløs ut – menneskelig sett helt umulig. Dette kunne vel aldri gå bra?

Også vi kan komme opp i situasjoner det kan være vanskelig å komme ut av. Det kan være livsfaser med sorg og fortvilelse der vi ikke ser noe håp og føler oss forlatt av alt og alle. Men Gud er der sammen med oss og vil lede oss gjennom det vanskelige – det som ser umulig ut for oss mennesker. Han har aldri lovt å ta bort alle prøvelser og smerter vi måtte oppleve på vår vandring, men han har lovt å gå sammen med oss og lede oss gjennom.

Det gikk bra for Maria og Josef – Heldigvis. Engelen gav dem den fred de trengte til å gå gjennom denne prosessen. De skulle bære frem barnet, og oppdra det. Dette ble forberedelsen til den første julaften.

Så sier Herren over hærskarene:
          Om dette ser umulig ut
          for dem som er igjen av folket på den tiden,
          skulle det være umulig for meg?
          sier Herren over hærskarene.

Sakarja 8.6

  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
Last flere relaterte artikkler
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
Last flere av Arild Klevberg
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

‘Søndag før Pinse

Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…