Hjem Søndagskommentar 15. Søndag i treenighetstiden – Strev og uro med mange ting!

15. Søndag i treenighetstiden – Strev og uro med mange ting!

6 min lest
0
0
348

15 Søndag i treenighetstiden – 5.09.2021

Bilde av Coralline Clin

Luk 10,38-42

Da de dro videre, kom han til en landsby der en kvinne som het Marta, tok imot ham *i huset sitt.• Hun hadde en søster som het Maria, og Maria satte seg ned ved Herrens føtter og lyttet til hans ord. Men Marta var travelt opptatt med alt som skulle stelles i stand. Hun kom bort til dem og sa: «Herre, bryr du deg ikke om at min søster lar meg gjøre alt arbeidet alene? Si til henne at hun skal hjelpe meg.» Men Herren svarte henne: «Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tas fra henne.»

Lyder det velkjent? Passer det for ditt liv? Det passer godt for mitt, i hvert fall ganske ofte!

Marta måtte ha fått veldig mye å tenke på da Jesu og tolv andre menn troppet opp foran døra. De var nok både sultne og trøtte.  Marta, som tydeligvis var ansvarlig for hus og hjem, hadde neppe fått noe varsel før de sto der. Ingen SMS eller mail den gangen- Da ble det travelt for vertinnen!
Gjestfrihet var en viktig dyd, og Marta tok den alvorlig. Det gikk ikke av seg selv å få maten på bordet, så hun trengte virkelig Marias innsats. Men Maria velger altså å trosse forventningene, bryte rollemønsteret og sette seg ved Jesu føtter og høre. Hun inntok disippelplassen. Hun benyttet anledningen, selv om det irriterte søsteren og sikkert sjokkerte resten av disippelflokken. Så vil Marta at Jesus skal hjelpe henne og tale Maria til rette. Men det motsatte skjer! Noe var viktigere enn å oppfylle vertinnepliktene. Det er som om Jesus vil si: Nå er jeg her. Nå kan dere få høre og ta imot det dere trenger mest av alt: Guds rike. Hos meg får dere det ingen andre kan gi: evig liv.
Gjestfrihet og tjenestevillighet er viktig. Mat på bordet er viktig. Tjeneste for Jesu er viktig. Men noe er viktigere, noe må komme først, nemlig dette: Å bli betjent av Jesus, ta i mot og høre fra Ham. Maria hadde skjønt det. Marta måtte lære det.
Hva betyr det i våre liv? Hvordan innretter vi våre hverdager og helger for at Jesus skal få slippe til? Det er nok ikke bare Marta som gjør seg strev og uro med mange ting. Om vi er skoleelever, studenter, småbarnsforeldre, ledere, pensjonister— Det er mye som vil trenge seg på og komme foran det å være sammen med Jesus. Det vil si å lytte til hva Jesus har å si oss gjennom Bibelen, bønnen eller fellesskapet. Det er så mye vi skal ordne opp i og følge med på. Sosiale medier og andre medier, ikke minst. I vår tid er det så veldig mye som vil okkupere tiden vår. Mange plikter virker mer nødvendige. Men der tar vi feil, ifølge Jesus: ett er nødvendig!
Selv om vi, som Maria, noen ganger skuffer omgivelsene og forventningene.
Men hvordan finne sted og tid for å høre fra Jesus? Gå praktisk og konkret til verks. Stopp opp, gå gjennom hverdagen, rydd plass; både sted og tid. Lenge eller kort, det kan være forskjellig ut fra livssituasjon. Husk at Jesus vil deg vel. Han vil gi deg den gode del. Men vi må innfinne oss og ta imot! Det er vårt ansvar. Lykke til!

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…