Hjem Søndagskommentar Jesus er sannelig oppstanden!

Jesus er sannelig oppstanden!

9 min lest
0
0
548

Påskedag – 04.04.2021

Matt 28,1-10

Bilde av Bruno Van Der Kraan

Da sabbaten var over og det begynte å lysne den første dagen i uken, kom Maria Magdalena og den andre Maria for å se til graven. Med ett ble det et kraftig jordskjelv, for en Herrens engel steg ned fra himmelen, gikk fram og rullet steinen til side og satte seg på den. Han var som et lyn å se til, og drakten var hvit som snø. Vaktene skalv av redsel da de så ham, og de ble liggende som døde. Men engelen tok til orde og sa til kvinnene: «Frykt ikke! Jeg vet at dere leter etter Jesus, den korsfestede. Han er ikke her, han er stått opp, slik som han sa. Kom og se stedet hvor han lå! Skynd dere av sted og si til disiplene hans: ‘Han er stått opp fra de døde, og han går i forveien for dere til Galilea; der skal dere få se ham.’ – Nå har jeg sagt dere det.»
    Da skyndte de seg bort fra graven, redde, men jublende glade, og de løp for å fortelle det til disiplene. Og se, Jesus kom mot dem og sa: «Vær hilset!» De gikk fram og omfavnet føttene hans og tilba ham.  Jesus sa til dem: «Frykt ikke! Gå og si til mine brødre at de skal dra til Galilea. Der skal de se meg.»

Den fattige Johan Halmrast skrev salmen «Å, salige stund uten like». Han kalte den «Maria Magdalenas Jubel».  Salmen bygger på påskedagens tekst og legger vekt på at det var Maria Magdalena og kvinnene som først fikk møte Ham oppstanden. Og at de fikk beskjed om å gå til disiplene med bud. I salmens andre vers  synger vi

 «Han lever, og jeg skal få bringe
hans venner det salige ord –
tenk, jeg som er ringest blant ringe,
den minste han kjenner på jord.
Tenk, jeg skal hans hilsen frembære,
å kunne jeg synge det ut!»

Johan Halmrast tenkte kanskje også på seg selv som en av de ringe, fattige og venneløse.

Konrad Adenauer, Vesttysk kansler etter 2. verdenskrig, møtte Billy Graham og stilte spørsmålet: «Mr. Graham, hva er det aller viktigste i verden?».  Før Billy Graham kunne svare gav han selv svaret. Han sa: «Jesu Kristi oppstandelse. Hvis Jesus Kristus er levende, da er det håp for verden. Hvis Jesus Kristus er i graven, da ser jeg ikke det minste glimt av håp i horisonten.» Billy Graham ble overrasket over svaret. Kansleren fortsatte med å si at han trodde Jesu oppstandelse var det best bevitnede faktum i historien.»

En ateistisk krim-etterforsker, J Warner Wallace, gikk løs på jobben med å etterforske Jesu død og oppstandelse.  Han fant først ut hva som var minste felles multiplum av fakta, nemlig at 1. Jesus døde på korset og ble gravlagt, 2. Jesu grav var tom, og ingen har noen gang funnet hans døde kropp, 3. Jesu disipler trodde at de hadde møtt og sett Jesus som oppstanden fra de døde og 4. Jesu disipler ble forvandlet etter at de observerte alt dette. 

Wallace gikk videre i sin etterforskning og prøvde ut 6 forskjellige hypoteser.  Etter lang etterforskning ble Wallace sin konklusjon: «Oppstandelsen er sannsynlig (reasonable).  Svarene er tilgjengelige og du behøver ikke å kutte ut ditt intellekt for å være troende. Ja, det er mulig å bli en kristen på grunn av bevismaterialet heller enn på tross av disse.  Mange av oss har nettopp gjort det.»  Wallace ble en troende gjennom sin etterforskning.

Når Paulus senere skriver oppstandelseskapitlet i 1. Kor. 15 så presenterer han hovedleddene (historiske fakta) i den kristne tro hvoretter han legger frem øyenvitnenes bevisførsel: «og at han viste seg for Kefas og deretter for de tolv. Deretter viste han seg for mer enn fem hundre søsken på én gang. Av dem lever de fleste ennå, men noen er sovnet inn. Deretter viste han seg for Jakob, deretter for alle apostlene. Aller sist viste han seg for meg, jeg som bare er et ufullbåret foster.»

Senere i kapitlet (1. Kor. 15,14) sier han: «Men er ikke Kristus stått opp, da er vårt budskap tomt, og deres tro er også tom.»  Kristentroen bygger på Jesu Kristi oppstandelse.  For å bli styrket i troen og bli forvandlet slik disiplene ble, gjør vi vel i å gjøre som i «Deg være ære»: «Frykt ikke mere! Evig er han med Troens øye ser det; Han gir liv og fred Kristi navn er ære, seier er hans vei evig skal han regjere, aldri frykter jeg. Deg være ære Herre over dødens makt Evig skal døden være Kristus underlagt Se, Herren lever! Salige morgenstund Mørkets makter bever. Trygg er troens grunn Jubelropet runger; Frelseren er her Pris han, alle tunger, Kristus Herre er.»

Jesus er sannelig oppstanden og trygg er troens grunn!

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
  • Et liv i frihet

    11. søndag i treenighetstiden 25. august 2019 Joh. 8, 31-36: Jesus sa da til de jødene som…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…