Hjem Søndagskommentar Et liv i frihet

Et liv i frihet

6 min lest
0
0
2,275

11. søndag i treenighetstiden 25. august 2019

Joh. 8, 31-36:

Jesus sa da til de jødene som var kommet til tro på ham: «Hvis dere blir i mitt ord, er dere virkelig mine disipler. Da skal dere kjenne sannheten, og sannheten skal gjøre dere fri.» De sa til ham: «Vi er Abrahams ætt og har aldri vært slaver for noen. Hvordan kan du da si at vi skal bli fri?» Jesus svarte: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som gjør synd, er slave under synden. En slave blir ikke i huset for alltid, men en sønn blir der for alltid. Får Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri.

Slaver under synden

Rett før dagens tekst hadde Jesus fortalt om seg selv som Guds Sønn («Jeg er» = GUD). Det står at mange kom til tro på ham. Men når han så går videre og sier at de er ufri, slaver under synden og at de trenger frigjøring, da blir det et kraftig ordskifte som ender med at de tok opp steiner for å kaste på ham (Joh. 8,59).

I Johannes-evangeliets 8 kapittel avslører Jesus sannheten om menneskets situasjon, at vi er syndere og slaver under synden. Det var ikke populær tale den gangen og enda mindre populært i dag. Det er så upopulært at at selv kirkens syndsbekjennelse er blitt utvannet og spiselig for de fleste.

Får Sønnen frigjort dere

Men Jesus avslører ikke bare sannheten om menneskets situasjon. Han peker også veldig tydelig på sannheten om løsningen og frigjøringen som vi får gjennom Jesus alene: «Får Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri!»

Luther oppsummerte eksakt hva vi blir frigjort fra og hva vi blir frigjort til i forklaringen til den andre trosartikkel som jeg tar med her:

«Jeg tror at Jesus Kristus er min Herre, sann Gud født av Faderen fra evighet, og sant menneske, født av jomfru Maria. Han har gjenløst meg fortapte og fordømte menneske, frikjøpt og frelst meg fra alle synder, fra døden og fra djevelens makt, ikke med gull eller sølv, men med sitt hellige og dyre blod, og med sin uskyldige lidelse og død. Dette har han gjort for at jeg skal være hans egen, leve under ham i hans rike, og tjene ham i evig rettferd, uskyld og salighet, liksom han har stått opp fra døden og lever og regjerer i evighet.»

Aldri i evighet se døden

I tillegg til dette må vi si noe om hvordan vi kan leve som Guds frigjorte barn og etterfølgere videre gjennom livet. Jesus sa «Hvis dere blir i mitt ord, er dere virkelig mine disipler».  Det viser hvor viktig det er å lese Jesu ord, repetere dem, gjerne lære dem utenat og leve i dem.  Senere i det kraftige ordskiftet understreket han på nytt: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som holder fast på mitt ord, skal aldri i evighet se døden!» (Joh. 8,51).

Friheten i Kristus

Til slutt deler jeg et bilde med referanse til Galater brevet 5 kapittel som også understreker friheten vi har fått gjennom Jesus Kristus.

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…