Hjem Søndagskommentar Oppstandelsen og livet

Oppstandelsen og livet

6 min lest
0
0
283

17 søndag i treenighetstiden – 27.09.2020

Bilde av Matt Botsford

Joh 11,17-29

Da Jesus kom fram, fikk han vite at Lasarus alt hadde ligget fire dager i graven. Betania ligger like ved Jerusalem, omtrent femten stadier fra byen, og mange av jødene var kommet til Marta og Maria for å trøste dem i sorgen over broren. Da Marta hørte at Jesus kom, gikk hun for å møte ham. Maria ble sittende hjemme. Marta sa til Jesus: «Herre, hadde du vært her, var ikke broren min død. Men også nå vet jeg at alt det du ber Gud om, vil han gi deg.» «Din bror skal stå opp», sier Jesus. «Jeg vet at han skal stå opp i oppstandelsen på den siste dag», sier Marta. Jesus sier til henne: «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø. Tror du dette?» «Ja, Herre», sier hun, «jeg tror at du er Messias, Guds Sønn, han som skal komme til verden.»
    Da hun hadde sagt dette, gikk hun og kalte i all stillhet på sin søster Maria og sa til henne: «Mesteren er her og spør etter deg.» Da Maria hørte det, sto hun straks opp og gikk ut til ham.

Jesus hadde et spesielt forhold til den lille søskenflokken fra Betania, og stakk som regel innom når han var i nærheten. Les gjerne hele kapittel 11 for å se sammenhengen. Nå hadde altså Lasarus blitt syk, og så syk at søstrene sendte bud etter Jesus. Men Jesus fortsatte tjenesten på stedet der han var ennå to dager før han dro. Og når Jesus først kom frem, så hadde Lasarus allerede ligget fire dager i graven. Så sykdommen var nok ganske fremtreden når budet nådde Jesus. Når Jesus kommer frem blir han møtt av en fortvilt og anklagende Marta: “hadde du vært her så hadde ikke bror min vært død.” Det er en ganske alvorlig anklage, men så legger hun til, med håp i stemmen: ” Men også nå vet jeg at alt det du ber Gud om, vil han gi deg.” Jesus skjønner Martas fortvilelse. “Din bror skal stå opp”, sier Jesus, og kommer med forklaringen: “Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø.”

Dette var et viktig ord til Marta, og det er et viktig ord til oss i dag. Det at Jesus er oppstandelsen og livet betyr trygghet for alle som vil leve sitt liv i troen på Jesus Kristus. Jesus er oppstandelsen og livet, og vi er invitert til et liv sammen med han. Så blir oppvekkelsen av Lasarus et symbol på det som skal komme. Paulus sier i Kol 2,12: For i dåpen ble dere begravet med ham, og i den ble dere også reist opp med ham, ved troen på Guds kraft, han som reiste Kristus opp fra de døde. Vårt indre menneske er altså oppreist med den oppstandne Jesus Kristus, og skal for alltid få leve sammen med Han.

  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere relaterte artikkler
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
  • Nyttårsaften

    Nyttårsaften – 31.12.2023 Joh 14,27 Bilde av Andre Benz Fred etterlater jeg dere. Mi…
Last flere av Arild Klevberg
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Bli med oss i bønn!

Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …