Hjem Søndagskommentar Jesus får tilbake sin herlighet

Jesus får tilbake sin herlighet

7 min lest
0
0
1,322

Kristi himmelfartsdag 30.mai 2019

Joh 17,1-5

Da Jesus hadde sagt dette, løftet han blikket mot himmelen og sa: «Far, timen er kommet. Herliggjør din Sønn, så Sønnen kan herliggjøre deg. For du har gitt ham makt over alle mennesker, for at han skal gi evig liv til alle som du har gitt ham. Og dette er det evige liv, at de kjenner deg, den eneste sanne Gud, og ham du har sendt, Jesus Kristus.  Jeg herliggjorde deg på jorden da jeg fullførte den gjerning du ga meg å gjøre. Far, gi meg nå din herlighet, den herligheten som jeg hadde hos deg før verden ble til.

Johannes bruker fem kapitler for å beskrive den siste kvelden de hadde med Jesus før Jesus blir tatt til fange, led og døde på korset. Jesus avslutter en lang undervisning med en bønn til sin Far. Bønnen begynner med fem vers som handler om hans oppdrag og mål, og som på mange måter rammer inn hans tjeneste.

“Timen er kommet”

Mange ganger hadde Jesus sagt at timen ennå ikke var kommet. Men nå er den her. Han skal overgis til syndere og dø en forbryters død. Han har flere ganger forklart dette for disiplene, uten at de har forstått. Han har også fortalt at han skal stå opp igjen fra de døde den tredje dagen. Bønnen til Far i denne “timen”, er:

          “Herliggjør din Sønn, så Sønnen kan herliggjøre deg.”

Orde herlighet, betyr “stråleglans”. Å gjøre noen “herlig”, betyr å få til å lyse, eller gjøre synlig. Det Jesus sier, er noe slikt som: “Få meg til å lyse, så jeg kan sette mitt lys på deg.” Målet med alt Jesus har gjort og gjør, er å synliggjøre sin Far og bringe oss nær til han.

Jesus har fått all makt.

Også makten til å gi evig liv. Den makten har han fått av sin Far. Derfor sier han at livet er: “at de kjenner deg, den eneste sanne Gud, og ham du har sendt, Jesus Kristus.”

          Fra dem kommer livet. Alt er skapt av, ved og til Faderen og Sønnen. Det evige livet gis av Far og Sønn. Uten ham mister vi livet. Kjenner vi ham, eier vi livet.

Herren frelser

Da Jesus snakket om den gjerning han fullførte, er det helt klart hans offer ved sin død han henviser til, selv om det ennå ikke hadde skjedd. Likevel var dette løftet Gud hadde gitt gjennom profetene (Jes 53,1-6). Ved sin fødsel hadde han fått navnet Jeshua, som betyr “Herren frelser”. Og for hvert eneste menneske han tilga, felte han sin egen dødsdom over seg selv. De siste ordene på korset understreker Jesu poeng i denne bønnene. Ordene var: “Det er fullbrakt”. Gud og hans nåde ble synlig på jorden.

Fremtidsperspektivet

Men hans offer har et fremtidsperspektiv. Derfor er det han også ber om å få tilbake sin Fars herlighet som han hadde før Jorden ble til. Her møter vi igjen Jesus som den evige Gud. Dette handler om det vi i vår trosbekjennelser uttrykker:

  • “Sto opp fra de døde tredje dag. Fôr opp til himmelen. Sitter ved den allmektige Faders høyre hånd. Skal derfra komme igjen for å dømme levende og døde.”

Alle kommer til å møte Jesus, også du

Alle kommer til å møte Jesus på den siste dag. Enten som dommer eller som frelser. Jesus er verdens lys. Han synliggjør vår Far. Han har fått makt til å gi evig liv. Det livet kan begynne i dag.

  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
Last flere relaterte artikkler
  • Jeg kommer snart

    Se, jeg kommer snart, og lønnen jeg vil gi, har jeg med meg. (Åp 22,12) Alt det gode Johan…
  • Ny himmel og jord

    Og jeg så en ny himmel og en ny jord. (Åp 21,1) Alt har en begynnelse og slutt. Slik er vi…
  • Bryllup

    Salige er de som er innbudt til Lammets bryllupsmåltid. (Åp 19,9) Noen ganger får Johannes…
Last flere av Helge Skaaheim
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

‘Søndag før Pinse

Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…