Hjem Søndagskommentar «Jeg er livets brød»

«Jeg er livets brød»

12 min lest
0
0
1,538

4. Søndag i fastetiden 7. april 2019

Joh 6,24-36

Da folk så at verken Jesus eller disiplene hans var der, gikk de i båtene og dro over til Kapernaum for å lete etter ham. De fant ham på den siden av sjøen og sa til ham: «Rabbi, når kom du hit?» Jesus svarte: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Dere leter ikke etter meg fordi dere har sett tegn, men fordi dere spiste av brødene og ble mette. Arbeid ikke for den mat som forgår, men for den mat som består og gir evig liv, den som Menneskesønnen vil gi dere. For på ham har Far, Gud selv, satt sitt segl.»
Da sa de til ham: «Hvilke gjerninger er det da Gud vil vi skal gjøre?» Jesus svarte: «Dette er den gjerning Gud vil dere skal gjøre: Tro på ham som Gud har sendt.» «Hvilket tegn gjør du, så vi kan se det og tro på deg? Hva vil du gjøre?» spurte de. «Våre fedre spiste manna i ørkenen, slik det står skrevet: Brød fra himmelen ga han dem å spise.»
Jesus svarte: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Moses ga dere ikke brødet fra himmelen. Det er min Far som gir dere det sanne brødet fra himmelen. Guds brød er det brødet som kommer ned fra himmelen og gir verden liv.» Da sa de til ham: «Herre, gi oss alltid dette brødet.» Jesus svarte: «Jeg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg, skal aldri tørste.
Men jeg har sagt dere: Enda dere har sett meg, tror dere ikke
.

Hva fyller du kroppen din med? Hva fyller du sinnet med?

Som bondesønn har jeg blitt vant til å jobbe med kyr. Kyr spiser det meste som ligger foran dem på fórbrettet, men av og til samler det seg opp en rest med gammel mat som ligger der. Da må vi renske det for gammel mat. I det de skjønner at vi skal renske deres matfat hiver de seg opp på beina og jobber på spreng for å få spist så mye som mulig før det blir tomt. Maten som ligger der, begynner å bli dårlig og det venter dem noe mye bedre hvis de har litt tålmodighet. Vi mennesker er ikke så ulike. Vi har en tendens til å fylle oss med mat for kropp og sinn som vi tror er god for oss. Det gjorde folk på Jesus sin tid også, og nå skal vi se hva Jesus sier til dem.

Jesus vil mette

Dagen før vår tekst fortelles det om hvordan Jesus metter 5000 menn, foruten kvinner og barn, med bare to fisker og fem brød. I tillegg samlet disiplene opp 12 kurver med ekstra mat etter at alle var mette. Hadde Jesus trengt det? Nei, men han kunne, og han ville. Han ville mette de, og benyttet også muligheten til å vise hva han var kapabel til, sammen med sin Far.

Mat som består

Så kom natten, og da leser vi om at Jesus gikk på vannet. Nok en utrolig historie på kort tid. Da en ny dag kom, var det mange av de som hadde blitt mette av Jesu matunder som ble skuffet da de ikke fant Jesus da de våknet opp. De lette etter han, og teksten vår viser hva som skjer da de endelig finner han.

Det første Jesus gjør er å avsløre hensikten til folkene ved å påpeke at de kom til han for å bli mette igjen. Jesus ønsket ikke å være en de kunne komme til for å få sine daglige behov dekket på en lettvint måte. Det Jesus vil dele ut er «…mat som består og gir evig liv» (v.27).

Tro på ham som Gud har sendt

Deretter påpeker Jesus at den eneste gjerning Gud vil at mennesker skal gjøre er: «Tro på ham som Gud har sendt». Tro på Jesus. Det er alt Gud vil vi skal gjøre. Folket som lyttet til Jesus var ikke fornøyd. De ville ha mer svar. De ville se et tegn, da kunne de tro. Legg merke til at dette er den samme gjengen som så at Jesus mettet 5000 + kvinner og barn med to fisk og fem brød. Folket tenkte på Moses, og hvordan han hadde gitt Israelsfolket i ørkenen manna hver dag. Hvis Moses kunne gjøre det, forventet de at Jesus måtte klare å gi dem mat denne dagen også, hvis han virkelig var Messias. Jesus forklarte at det ikke var Moses som gav dem mannaen i ørkenen, men det var Gud.

Brødet fra himmelen

Og nå hadde Gud sendt ned et annet brød, «det brødet som kommer ned fra himmelen og gir evig liv» (v.33). «Jeg er livets brød», sa Jesus i vers 35. «Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg, skal aldri tørste. Igjen forklarte Jesus at han kan tilby mye mer enn brød. Han er livets brød, som skal gi verden liv. Dersom vi spiser vanlig brød, blir vi fort sultne igjen. Lar vi Jesus fylle oss med seg selv, ja da skal vi verken hungre eller tørste. Hva mener Jesus med dette? Jo, han peker tilbake til skapelsen og hvordan Gud hadde skapt mennesker for å leve i en relasjon med han. Uten Gud i våre liv er det noe vi mangler. Det kan vi se helt konkret i dannelsen av ulike religioner – folk lengter etter fellesskapet med Gud, et fellesskap som vil gi livet mening.

Jesus vil mette, gi mening, gi evig liv

«Jeg ble en kristen for å bli et menneske», skrev Ole Hallesby. Bare hvis vi fyller oss med Jesus kan vi leve fullt ut som menneske, slik Gud hadde tenkt vi skulle leve fra skapelsen av. Da vil vi aldri mer lengte etter mening, da har vi mening. Vår tomhet blir fylt opp. Vår hunger blir mettet. Jesus vil dekke tomrommet, Jesus vil mette, han vil gi mening. Jesus vil gi evig liv. Gud gir oss det. Ikke i bytte mot våre gjerninger, men han gir det. Vi er nødt til å renske våre matfat for sjela, og la Jesus fylle oss med en relasjon til Gud her på jorden, han som kan og vil gi evig liv.

Men alle som tok imot ham,

dem ga han rett til å bli Guds barn,

de som tror på hans navn.
Joh 1:12

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • 11. Søndag i treenighetstiden

    11 Søndag i treenighetstiden – 8.08.2021 Bilde av Divyansh Bhardwaj Mark 2,23-28 En …
  • Hvetekornet

    Fastelavenssøndag – 14.02.21 Joh 12,20-33 Bilde av Sang Huynh Det var noen grekere b…
  • Oppdraget

    Kristi forklarelsesdag Bilde av Asoggetti Mark 9,2-13 Seks dager senere tok Jesus med seg …
Last flere av Joachim Hodne
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…