Hjem - Det underlige spørsmålet og den umulige beskjeden

Det underlige spørsmålet og den umulige beskjeden

8 min lest
0
0
716

Det underlige spørsmålet og den umulige beskjeden

5. søndag i åpenbaringstiden 3. februar 2019

Joh, 5, 1-15

     Etter dette kom en av jødenes høytider, og Jesus dro opp til Jerusalem. Ved Saueporten i Jerusalem ligger en dam som på hebraisk heter Bethesda. Den er omgitt av fem bueganger. Der lå det en mengde mennesker som var syke, blinde, lamme og uføre. De ventet på at vannet skulle komme i bevegelse, for en Herrens engel steg fra tid til annen ned i dammen og rørte opp vannet. Den første som steg ned i dammen etter at vannet var blitt rørt opp, ble frisk, uansett hvilken sykdom han hadde.
     Det var en mann der som hadde vært syk i trettiåtte år. Jesus så ham ligge der og visste at han hadde vært syk lenge, og sa til ham: «Vil du bli frisk?» Den syke svarte: «Herre, jeg har ingen som kan få meg ned i dammen når vannet blir rørt opp. Og når jeg kommer fram, går alltid en annen uti før meg.» Da sier Jesus til ham: «Stå opp, ta båren din og gå!» Straks ble mannen frisk, og han tok båren sin og gikk.
Men det var sabbat denne dagen, og jødene sa til ham som var blitt helbredet: «Det er sabbat, du har ikke lov til å bære båren.» Han svarte: «Han som gjorde meg frisk, sa:«Ta båren din og gå!» «Hvem er det mennesket som sa at du skulle ta den og gå?» spurte de. Han som var blitt frisk, visste ikke hvem det var, for Jesus hadde trukket seg unna; det var så mye folk der. Senere fant Jesus mannen på tempelplassen og sa til ham: «Nå er du blitt frisk. Synd ikke mer, for at ikke noe verre skal hende deg.» Mannen gikk da og fortalte jødene at det var Jesus som hadde gjort ham frisk.

Kilden med magiske krefter

Like etter at Columbus hadde gjenoppdaget Amerika begynte europeerne å reise innover kontinentet for å søke lykken og tilegne seg rikdom og gull. En av de som dro, en spanjol ved navnet de Leon, møtte noen som fortalte ham at det fantes en kilde der vannet boblet opp av jorden. Denne kilden skulle ha magiske krefter. Alle som kom seg ned i skulle bli helbredet og alle som drakk av vannet skulle bli ungdommelige igjen. De Leon gjorde jakten på kilden til sitt livsverk. Dessverre døde han før han fant kilden.

Vil du bli frisk

Gjennom menneskets historie er jakten på ungdomskilden ikke nedtrappet. Femten århundrer tidligere leser vi om Jesus ved dammen Bethesda i Jerusalem. En mann hadde ligget ved denne dammen i 38 år uten å få hjelp. Da Jesus kom stilte han ham det underlige spørsmålet: «Vil du bli frisk?  På overflaten er jo det et absurd spørsmål å stille til en som er syk. Men legger vi trykket annerledes har spørsmålet mening: VIL du bli frisk. For den lamme hadde sin unnskyldning: ”«Herre, jeg har ingen som kan få meg ned i dammen når vannet blir rørt opp. Og når jeg kommer fram, går alltid en annen uti før meg.»

Mennesker i dag har også sine unnskyldninger. ”Hadde bare noen kunne hjelpe meg, men .…» Eller denne: «Jeg tenkte meg å være en kristen, hadde det ikke vært for …»

Stå opp og gå

«Stå opp, ta båren din og gå!», svarte Jesus. Det var jo en umulig beskjed sett med mannens øyne. Jesus kom ikke med medfølende sympati og sa, stakkars deg, men han hadde ord til hjelp og liv. For Jesus kan mer enn å «hjelpe oss uti». Han har makt til å si: «Stå opp og gå!» Han kan helbrede kropp og sjel. Denne teksten er ikke et budskap om hjelp til selvhjelp, men et budskap om Jesu helbredende kraft. Bethesda – betyr nådens hus. Jesus gir, det som vi aldri når uansett hvordan vi strekker oss etter det, han gir tilgivelse og nåde.

Synd ikke mer

Mot slutten av denne teksten står en vanskelig setning: «Synd ikke mer, for at ikke noe verre skal hende deg.» Jesus avviser at sykdom kommer av våre synder, se Joh. 9, 3 der en blind ble helbredet: «Hverken han har syndet eller hans foreldre, men det var for at Guds gjerninger skulle åpenbares på ham.» Men Bibelen sier at selv om vi er friske fra sykdom er vi ikke frie fra synd og skyld. Det som er «verre» er vår skyld og synd som skiller oss fra Gud, se Jes. 59,2. , og som for evig kan skille oss fra Guds kjærlighet.

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • 4. søndag i treenighetstiden

    4 søndag i treenighetstiden – 25.06.2023 Matt 10,17-27 Da Jesus skulle dra videre, k…
  • Guds folk på vandring

    Allehelgensdag 4. november 2018 Matt. 5, 13 – 16 “Dere er jordens salt! Men hvis sal…
  • I Jesu tjeneste…

    14. søndag i treenighetstiden, 26. august 2018   Luk. 17,7 – 10 Dersom en av dere har en t…
Last flere av Anders Moen Kvalsnes
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
  • 2 søndag i påsketiden – En morgen ved stranden

    2 søndag i påsketiden – 7.04.2024 Joh 21,15-19 Photo by Wes Hicks Jesus og PeterDa d…
  • Alt har sin tid

    Jeg må bare si at boken Forkynneren i bibelen er ikke den boken jeg leser mest. Men i en m…
Last flere inn -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…