Askeonsdag

5 min lest
0
0
307

Matteus 12,38-42.Jesus og disiplene.3

Noen skriftlærde og fariseere tok da til orde og sa: «Mester, vi vil gjerne se deg gjøre et tegn.»  Men han svarte dem: «En ond og utro slekt krever tegn, men den skal ikke få noe annet tegn enn Jona-tegnet.  For slik profeten Jona var i buken på den store fisken i tre dager og tre netter, slik skal Menneskesønnen være i jordens dyp i tre dager og tre netter. Folk fra Ninive skal stå fram i dommen sammen med denne slekten og dømme den. For de vendte om da Jona forkynte sitt budskap – og her er mer enn Jona!  Dronningen fra landet i sør skal stå fram i dommen sammen med denne slekten og dømme den. For hun kom helt fra jordens ytterste grenser for å lytte til Salomos visdom – og her er mer enn Salomo!

 

«Kan du bevise det?»  «Jeg kan ikke tro på noe som ikke kan bevises!»
Denne måten å tenke på er gammel og velkjent.  De skriftlærde som spurte om Jesus kunne gjøre et tegn, stod for det samme. Kanskje var de slett ikke motstandere av Jesus, for de kalte ham jo «Mester»! Og dersom han nå gjorde noe uvanlig, et tegn eller et under, ville det være et bevis på at han var en profet, stor Guds mann.
Jesu svar er merkelig, et gåte-ord!  De får ikke noe bevis.  Den gamle beretningen om profeten Jona, som ble slukt av en kjempefisk og var i fiskebuken i tre dager, bruker Jesus som et tegn, et bilde på at han skal være tre dager i jorden. Det hørtes sikkert helt merkelig ut!  Først etter at Jesus var stått opp fra de døde, kunne dette få mening!
Slik er det med mye at det som står i evangeliene i Det nye testamente. De er ikke skrevet av journalister som vil ha sensasjoner, men av forkynnere. De er på en måte «etterpåkloke»! Etter at Jesus stod opp, forteller de hva Jesus sa og gjorde tidligere, mens han gikk rundt i jødenes land. Alt sees og forstås i lyset fra oppstandelsen, i troen på at Jesus lever.
Moderne mennesker som vil ha bevis for både det ene og det andre i kristendommen, kommer ikke langt. Det som er avgjørende, er at vi er opptatt av hvem Jesus var og er. Den som spør etter hva han sa og gjorde, får se mange «tegn» på at han er sendt fra Gud, ja han er vår Frelser.
Askeonsdag er begynnelsen på fastetiden, som er en nedtelling til påsken. Da kan vi følge Jesus på hans vei til korset – og oppstandelsen.

 

Last flere relaterte artikkler
 • hender-bibel1

  6. søndag i påsketiden

  Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
 • 17-mai2

  17. Mai

  Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
 • Illustrasjon Samefolkets flagg 1327999933_200x188

  Samefolkets dag – 6. febr

  Matt 5,13-16 Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da b…
Last flere av Bjørn Sandvik
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i åpenbaringstiden.

Joh 4,4-26 Han måtte reise gjennom Samaria, og der kom han til en by som het Sykar, like v…