Hjem Søndagskommentar 1.søndag i faste.

1.søndag i faste.

4 min lest
0
0
1,511

Matteus 16,21-23.Illustrasjon advent 1290445271

Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han måtte dra til Jerusalem, og at de eldste, overprestene og de skriftlærde skulle la ham lide mye. Han skulle bli slått i hjel, og den tredje dagen skulle han reises opp.  Da tok Peter ham til side og ga seg til å irettesette ham: «Gud fri deg, Herre! Dette må aldri hende deg.»  Men Jesus snudde seg og sa til Peter: «Vik bak meg, Satan! Du vil føre meg til fall. Du har ikke tanke for det som Gud vil, bare for det som mennesker vil.»

Han ville det så vel, Peter. At Mesteren skulle dra til Jerusalem og møte døden der, det syntes han var for galt! Turen dit skulle vel heller være en triumf-ferd, mente han,  med jubel og hyllest fra folket.  Han tar Jesus til side og gir seg til å irettesette han.
Jesus reagerer skarpt!  Den velmenende disippelen har aldri fått høre noe slikt.  Jesus kaller ham «Satan».  Synes du det var stygt sagt? Hvorfor tar Jesus slik på vei?
Det kommer av at Jesus visste at han måtte fullføre Guds gåtefulle plan, at han skulle vinne seier gjennom lidelse, død og oppstandelse.  Når Peter i sin velvilje ville hindre han i det, blir han skarpt avvist.
Gjennom alle tider har mennesker spurt hvorfor Guds frelsesplan skulle fullføres gjennom det Jesus måtte gjennomgå. På denne første søndag i fastetiden får vi den første av en serie med Bibel-tekster som i løpet av fastetiden kaster lys over dette. Å forstå det helt og fullt er ikke mulig, vi kan bare ane dybden i Jesu kamp og seier.
Men mange har funnet trøst i at Jesus delte menneskenes kår også i lidelse. Kristen tro går ikke ut på at en mektig Gud er høyt hevet over alt menneskelig, men at han kan påkalles og bes om hjelp i alle situasjoner.

 

Fastetiden er en periode i året da vi kan trenes i å «følge Jesus», som det heter med et høytidelig uttrykk.  Det er både lærerikt og krevende!  For Guds ord i Bibelen er aldri bare teori, men gir vegledning og kraft til å leve livet, i motgang og medgang!
God fastetid!

 

Last flere relaterte artikkler
  • Maria budskapsdag

    Maria budskapsdag – 27.03.2022 Luk 1,39-45 Bilde av Heather Mount Noen dager senere …
  • 6. søndag i påsketiden

    Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
  • 17. Mai

    Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
Last flere av Bjørn Sandvik
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…