Hjem Søndagskommentar St. hans – jonsok – Et vitne om lyset

St. hans – jonsok – Et vitne om lyset

4 min lest
0
0
1,475

Joh 1,1-8Illustrasjon solnedgang

I begynnelsen var Ordet. Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Alt er blitt til ved ham, uten ham er ikke noe blitt til. Det som ble til i ham, var liv, og livet var menneskenes lys. Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det.

Et menneske sto fram, utsendt av Gud. Navnet hans var Johannes.  Han kom for å vitne. Han skulle vitne om lyset, så alle skulle komme til tro ved ham.  Selv var han ikke lyset, men han skulle vitne om lyset.

 

Det ligger dyp symbolikk i plasseringen av festen for døperen Johannes i kirkeåret. Da julen erstattet den romerske solfesten i desember, visste kirken at døperen Johannes var unnfanget seks måneder før Jesus. Og når han som betegnet seg selv som Verdens Lys, ble knyttet til vintersolverv, da lyset begynte å stige, ja, da passet det også åndelig talt at han som sa om Jesus «Han skal vokse, men jeg skal avta», ble knyttet til sommersolverv da lyset begynte å synke.

Det er dette evangelisten Johannes markerer i sin innledning til Johannesevangeliet. Han omtaler Johannes, men understreker at «Selv var han ikke lyset, men han skulle vitne om lyset.» Det er døperens storhet. Han kjenner sitt kall og han forblir tro imot det. Når de jødiske ledere spurte ham om hvem han var, avviste han tydelig å være noe annet eller mer enn et vitne om lyset. Han skulle peke på Jesus, og det er det han gjør.

Det er alltid fristende å ville være noe mer enn det man er. Ikke sjelden i kirkens historie forsøkte noen seg som autoriteter utover det de var kalt og utrustet til. Også i dag er mange i Kirken fristet til å være kloke på Guds vegne og tilta seg autoritet som er forbeholdt Gud selv. Man setter seg over Guds ord og mener seg klokere enn apostlene. Men da er man på farlig vei. Det høres kanskje fint ut og tilhørerne bifaller det som sies. Men alt som går utover det Guds ord sier, fører vill. La derfor døperen Johannes lære deg: Ikke utover det Gud har talt i sitt ord. Den tro tjener kjenner sitt kall og sin begrensning og forholder seg til det. Det er til slike Gud sier: «Bra, du gode og tro tjener! Du har vært tro i lite, jeg vil sette deg over mye. Kom inn til gleden hos din herre!» Matt 25,21

 

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 19. søndag i treenighetstiden

    19. søndag i treenighetstiden – 8.10.2023 Matt 5,20-26 Ja, jeg sier dere: Dersom ikk…
  • Jesus vasker disiplenes føtter

    Skjærtorsdag 18. april 2019 Joh 13,1-17 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at…
Last flere av Kurt Hjemdal
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…