Hjem Søndagskommentar 6. søndag i treenighetstiden – Aposteldagen

6. søndag i treenighetstiden – Aposteldagen

6 min lest
0
0
1,578

Matt 16: 13-20With_His_Disciples026

Da Jesus kom til distriktet rundt Cæsarea Filippi, spurte han disiplene sine: «Hvem sier folk at Menneskesønnen er?»  De svarte: «Noen sier døperen Johannes, andre Elia og andre igjen Jeremia eller en annen av profetene.»  «Og dere», spurte han, «hvem sier dere at jeg er?»  Da svarte Simon Peter: «Du er Messias, den levende Guds Sønn.»  Jesus tok til orde og sa: «Salig er du, Simon, sønn av Jona. For dette har ikke kjøtt og blod åpenbart deg, men min Far i himmelen.  Og jeg sier deg: Du er Peter, og på denne klippen vil jeg bygge min kirke, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den.  Jeg vil gi deg himmelrikets nøkler; det du binder på jorden, skal være bundet i himmelen, og det du løser på jorden, skal være løst i himmelen.»  Så påla han disiplene ikke å si til noen at han var Messias.

 

Jesus er alene med sine disipler, og har startet på veien mot korset. Slik som i våre dager er det også på denne tiden mange oppfatninger av hvem Jesus er. Jesus hadde – og har – et rykte. Er han en forløper for den som skal komme å utfri Israel? Er han en oppvigler og bråkmaker? En av profetene som er tilbake? Men han gjør jo gode gjerninger, det har folket sett. Jesus spør sine nærmeste rett ut: Hvem sier dere at jeg er? Simon Peter svarer på vegne av flokken: Du er Messias, den levende Guds Sønn.

Disiplene var kommet til den erkjennelse at Guds Sønn stod og snakket med dem ansikt til ansikt. Spørsmålet kommer også til oss i dag, men ingen kan svare på våre vegne. Andre kan ikke få ansvaret for det munnen skal si. Her er det hjertespråket som teller. Gud ser til hjertet, der vår tro eller tvil råder. Vi må svare selv, ut fra den erkjennelse hver enkelt er kommet til.

Noen bekjenner med glede Hans navn. Andre er mer tvilende, og undres på hvor svaret kan finnes i vrimmelen av synspunkter og påstander om tro i 2015. På slutten av Johannes kap. 6 stiller Jesus et annet spørsmål. Etter at han hadde talt, var det nemlig mange som gikk sin vei, og derfor spør han disiplene: «Vil dere også gå?» Simon Peter svarer: «Herre, hvem skal vi gå til – du har det evige livs ord.» Hvis vi tviler, er det nettopp til Jesus selv vi må gå – med våre spørsmål, påstander eller holdninger. Hans godhet og nåde er å finne i Bibelen.

Denne dagens tekst avsluttes med at Jesus kaller disippelen Simon til å bli Peter. Hans nye navn er en gjengivelse av «kefa», som vi uttaler som Peter. Kefa betyr klippe. Legg merke til at det avgjørende ikke er at Peter da fikk «et nytt sett» med personlige egenskaper som skal bygge kirken. Det er Peters Kristustro som danner grunnlaget for at Jesus selv vil bygge kirken. Og slik som Peter var trofast og villig, ber Guds ord oss om å stå fast i bekjennelsen av Kristus som Frelser, og i tjeneste for ham, innenfor rammen av Guds gode vilje.

Hvem er Jesus? Våre svar avhenger av hvilket rykte vi er opptatt av at Hans kirke skal ha.

 

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • 3. Søndag i fastetiden

    3 søndag i fastetiden – 12.03.2023 Bilde av Timothy Eberly Luk 11,14-28  En gang dre…
  • Maria budskapsdag

    Luk 1, 26-38   Men da Elisabet var i sjette måned, ble engelen Gabriel sendt fra Gud til e…
  • 3. søndag i fastetiden

    Luk 11, 14-28 En gang drev han ut en ond ånd som var stum. Da den onde ånden fór ut, begyn…
Last flere av Inge Morten Paulsen
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…