Hjem Søndagskommentar 16.søndag i treenighetstiden

16.søndag i treenighetstiden

5 min lest
0
0
2,444

Markus 7,31-37Helbredet

Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.  De førte til ham en mann som var døv og hadde vondt for å tale, og de ba ham legge hendene på ham.  Jesus tok ham med seg bort fra mengden. Han stakk fingrene i ørene hans, tok spytt og berørte tungen hans.  Så løftet han blikket mot himmelen, sukket og sa til ham: «Effata!» – det betyr: «Lukk deg opp!»  Straks ble ørene hans åpnet, båndet som bandt tungen hans, ble løst, og han snakket rent.  Jesus forbød dem å fortelle dette til noen. Men jo mer han forbød det, dess mer gjorde de det kjent.  Folk var overveldet og forundret og sa: «Alt han har gjort, er godt. Han får døve til å høre og stumme til å tale.» 

Rundt omkring i verden ligger det en del skoler med det merkelige navnet EFFATA. Det er skoler for døve og hørselshemmede, drevet av en kristen organisasjon eller et misjonsselskap.  Navnet har de jo fått  fra  evangeliet for denne søndagen. Her fortelles av Jesus gjorde et under med en døv, som plutselig  kunne høre.  Effata, «lukk deg opp», sa Jesus på sitt morsmål, arameisk.
Når dette ordet brukes som navn,  er det for å forkynne at Jesus gjør under, både på kropp og sjel.  De som går på en kristen døveskole, lærer tegnspråk og å lese på munnen, og de får lære om han som er vår hjelper og frelser.  Ikke alle døve ble hørende, og Jesus helbredet ikke alle syke som han møtte. Men de undere han gjorde, er tegn og utropstegn.  Folk som hadde opplevd underet med den døve sa: «Alt han gjør, er godt»!
Det er litt av en kommentar!

Jeg har møtt mange mennesker som ikke har så mye til overs for kirke og kristendom. Men det er ikke mange som våger å kritisere Jesus, for det han har gjort. Vi kan ha mange tanker og forestillinger om livet, om de forskjellige religionene- og om de kristne!  Det er ikke vanskelig å finne noe de kan angripes for. Men selve saken er Jesus selv.  Alt han gjør, er godt, sa folket.
Du har sikkert et bilde av Jesus, kanskje har du hørt om han fra du var barn. Barnetroen skal en ikke forakte. Men det er viktig at du også har et voksent bilde av ham. Kanskje er du i en livssituasjon, der du kjenner alt lukket og låst.  Da kan du be om at Jesus sier sitt EFFATA til deg, og du kan få oppleve at dører åpner seg for deg!

 

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Maria budskapsdag

    Maria budskapsdag – 27.03.2022 Luk 1,39-45 Bilde av Heather Mount Noen dager senere …
  • 6. søndag i påsketiden

    Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
  • 17. Mai

    Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
Last flere av Bjørn Sandvik
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…