Hjem Søndagskommentar Mikkelsmesse –

Mikkelsmesse –

5 min lest
0
0
1,473

Matt 18,1-6 og 10-11jesus-preaching

 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»  Da kalte han til seg et lite barn, stilte det midt iblant dem  og sa: «Sannelig, jeg sier dere: Uten at dere vender om og blir som barn, kommer dere ikke inn i himmelriket.  Den som gjør seg selv liten som dette barnet, han er den største i himmelriket.
     Og den som tar imot et slikt lite barn i mitt navn, tar imot meg.  Men den som lokker til fall en av disse små som tror på meg, han var bedre tjent med å få en kvernstein hengt om halsen og bli senket i havets dyp.
   

 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.  *Menneskesønnen er jo kommet for å berge de bortkomne.•

 

Liten på jord – stor i himmelriket

«Var den mannen blind?» spurte guttungen. Han sto sammen med sin far da en kjenning kom hen for å hilse på og prate med faren. «Hvorfor spør du om det?» spurte faren. «Han så ikke meg», var guttungens svar.

Det er så lett å overse barna, men Jesus snur opp-ned på våre forestillinger. «Den som tar imot et slikt lite barn i mitt navn, tar imot meg» sier han. Og løser oss ut fra jaget etter storhet i denne verdens målestokk.

Det er vel få som ikke er bitt av den basillen? Vi vil så gjerne bli store, bli lagt merke til og få et navn. Og det forsterker den selvopptattheten som alltid er en fristelse.

I himmelriket rår helt andre verdier. Der må man bli liten for å bli stor, og der er det de små som er store. I en verden der barn misbrukes i et forferdende omfang kaller Jesus oss til å se dem og gi dem rom. I barnet kommer han til oss.

En av de tingene jeg angrer på i livet, er at jeg ikke var mer til stede for barna mine da de var små. I alt for liten grad fikk jeg senket blikket så jeg så de som i Guds øyne er de største. I alt for stor grad var jeg opptatt av å se de «store».

Hvilken plass har barna i livet ditt? Det sier noe om hvor du selv befinner deg.

I himmelriket er det ikke plass for de store, bare for de små. Derfor kaller Jesus til omvendelse fra selvstorheten, ja, han sier det så sterkt: «Uten at dere vender om og blir som barn, kommer dere ikke inn i himmelriket.» Og samtidig gjør han det klart at den som forfører en av de små som tror på ham, har all grunn til å frykte Guds dom når livsregnskapet skal gjøres opp. Derfor gjelder det: Stans opp og se barna. Gi dem rom og omsorg, frem for alt den omsorg at de lærer Jesus å kjenne. De er Guds første prioritet.

 

Last flere relaterte artikkler
  • 19. søndag i treenighetstiden

    19. søndag i treenighetstiden – 8.10.2023 Matt 5,20-26 Ja, jeg sier dere: Dersom ikk…
  • Jesus vasker disiplenes føtter

    Skjærtorsdag 18. april 2019 Joh 13,1-17 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at…
  • Kjemp for å komme inn

    2. søndag i fastetiden 17. mars 2019 Luk 13,22-30 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by…
Last flere av Kurt Hjemdal
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …