Hjem Søndagskommentar 1.mai – Hva kjærlighet er

1.mai – Hva kjærlighet er

4 min lest
0
0
357

Lukas 6, 31-36Illustrasjon Fotvask 1269608330

 Som dere vil at andre skal gjøre mot dere, slik skal dere gjøre mot dem. At dere elsker dem som elsker dere, er det noe å takke dere for? Selv synderne elsker dem de selv blir elsket av. 

Og om dere gjør godt mot dem som gjør godt mot dere, er det noe å takke dere for? Det gjør jo også synderne. Og om dere låner ut til dem dere venter å få igjen av, er det noe å takke dere for? Også syndere låner til syndere for å få like mye igjen. Nei! Elsk deres fiender, gjør godt og lån bort uten å vente noe igjen. Da skal lønnen deres bli stor, og dere skal være Den høyestes barn. For han er god mot de utakknemlige og onde.

 Vær barmhjertige, slik deres Far er barmhjertig.

 

De fleste tror nok at de vet hva kjærlighet er. Men jeg redd at det finnes mange misforståtte og gale oppfatninger om hva som er sann og ekte kjærlighet er. For mange går det nok mye på følelser. Men i vår tekst taler Jesus om noe som de fleste ikke kjenner til. Den kjærlighet han forkynner er noe helt nytt. Det nye ordet for denne kjærligheten er agape, og som den kristne tro har fylt med et nytt innhold.

Jesus beskriver for oss det mennesker vanligvis mener med kjærlighet. Som mennesker, og Guds skapninger, har vi lært at vi skal elske hverandre og ville hverandre det aller beste. Men denne kjærlighet har sin begrensning for mange. Den krever noe tilbake, et gjensidig kjærlighetsforhold ved å gi og ta. Men Guds kjærlighet er annerledes. Den gir ubegrenset av seg selv, uten tanke på egen fordel. Det er denne kjærlighet Gud ønsker skal prege og fylle hans rike. En grensesprengende kjærlighet som Gud gir oss og som vi skal få gi videre til våre medmennesker.

Emil Brunner har sagt disse kloke ordene: «Hva er kjærlighet annet enn at en blir åpen for andre mennesker.»

Og Jesus sier i dagens tekst, «Nei! Elsk deres fiender, gjør godt og lån bort uten å vente noe igjen. Da skal lønnen deres bli stor, og dere skal være Den høyestes barn. For han er god mot de utakknemlige og onde. Vær barmhjertige, slik deres Far er barmhjertig.»

Edin Holme vitner slik om Guds kjærlighet:

«Og frøs enn alle hjerter til,
ble lukket alle hender,

din kjærlighet dog varm og mild
mot hele verden brenner.»

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Ivar Gjerdi
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
 • sondagstekst-1-of-1

  Kristi forklarelsesdag.

  Mark 9,2-13 Seks dager senere tok Jesus med seg Peter, Jakob og Johannes og førte dem opp …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

«Be deg igjennom Fasten» – Uke 2

«Hva betyr bønn?» – Betraktning av Kristina Uttgård Har du noen gang opp…