Hjem Søndagskommentar På vei til Jerusalem

På vei til Jerusalem

5 min lest
0
0
1,771

Fastelavnssøndag 03.mars 2019

Luk. 18, 31-34

Han tok de tolv til side og sa til dem: «Se, vi går opp til Jerusalem, og alt det som profetene har skrevet om Menneskesønnen, skal gå i oppfyllelse. Han skal overgis til hedningene og bli hånt og mishandlet og spyttet på, og de skal piske ham og slå ham i hjel. Og den tredje dagen skal han stå opp.» Men de skjønte ikke noe av dette. Meningen var skjult for dem, og de forsto ikke det han sa.

Fastelavnssøndag markerer overgangen mellom åpenbaringstiden og faste. Dagen retter blikket framover til det som skal skje, Jesu forestående lidelse og død. En død som er en forutsetning for det nye Guds rike, et nåderike.

Jesus er på vei til Jerusalem og det store drama som etter hvert skulle utspille seg, med korsfestelse, død og oppstandelse. Han hadde lenge forsøkt å forklare disiplene om hva som skulle skje med ham. Men de hadde enda ikke forstått rekkevidden av det hele. Det var skjult for dem. Vi kan lure på om de hadde tungt for å lære. Disiplene var barn av sin jødiske samtid. Messiasforventningen var stor, men det var en politisk Messias de fleste ventet på, en med makt til å kaste romerne ut av landet og skape en ny storhetstid for Israel.

Det er altså tredje gang Jesus forutsier sin lidelse og død. Jesus går foran i følget og det står at disiplene var oppskaket og de andre som fulgte med var redde. Jesus tar disiplene til side og taler til dem som det som skulle hende, «Se, vi går opp til Jerusalem, og Menneskesønnen skal overgis til overprestene og de skriftlærde. De skal dømme ham til døden og overgi ham til hedningene, og de skal håne ham og spytte på ham, piske ham og slå ham i hjel. Og tre dager etter skal han stå opp.» Mark. 10, 33 – 33.

Jesus taler i klartekst. Han vet at han er på vei til Jerusalem som Guds offerlam. Det er fint å kunne fordype seg i Guds ord og følge Jesus på hans vei til Golgata. Kanskje trenger vi å bli tatt side av Jesus? Slik at vi i stillhet kan betrakte vår frelser og bedre forstå hva det kostet av smerte og lidelse for vår skyld. «Men la kors og død og smerte tale, rope i mitt hjerte hva min frelse kostet har!»

«Se, vi går opp til Jerusalem, i hellige fastetider. For der å se Jesus Krist, Guds Sønn, når han for syndere lider.

Se, vi går opp til Jerusalem, til Frelserens kors og pine. Til lammet som ofres for verdens skyld, for dine synder og mine.» (Paul Nilsson)

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Ivar Gjerdi
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…