Hjem Søndagskommentar 10. søndag i treenighetstiden

10. søndag i treenighetstiden

5 min lest
0
0
156

10. søndag i treenighetstiden – 6.08.23

Luk 5,27-32

Deretter gikk Jesus ut. Da fikk han se en toller som het Levi. Han satt på tollboden. Jesus sa til ham: «Følg meg!» Og han reiste seg, forlot alt og fulgte ham. Levi holdt et stort selskap for ham hjemme hos seg, og en hel del tollere og andre var sammen med dem til bords. Fariseerne og de skriftlærde blant dem murret og sa til disiplene: «Hvorfor spiser og drikker dere sammen med tollere og syndere?» Men Jesus svarte dem: «Det er ikke de friske som trenger lege, men de syke. Jeg er ikke kommet for å kalle rettferdige, men syndere til omvendelse.»

“Følg meg!” Jesus håndplukket sine nærmeste disipler. Han gikk ikke etter De fremste og mest karismatiske, men forskjellige mennesker fra forskjellige samfunnslag ble plukket ut. Han hadde ingen vervetale, men sa bare: “Følg meg!” Han hadde en utrolig myndighet, men ikke en myndighet basert på frykt, men en myndighet basert på kjærlighet.

Hva tenkte Levi når Jesus kalte nettopp ham? Han var jo en toller – utstøtt av det gode samfunn. Han hadde en stor skjult merkelapp på seg der det sto SYNDER! Det spesielle var jo selvsagt at de som gav ham synder stempelet, var de samme som gav se selv “rettferdig” stempelet. De hadde med andre ord tatt Guds plass for å bestemme over rett og galt.

Men var ikke Levi en synder? Joda, han var det. Men det var og de selvrettferdige!

Levi var utstøtt, og hadde ingen forventning om noe annet. Ja andre kunne jo føre synd og skam over seg om de var sammen med Levi. Så det at Jesus kalte nettopp han, var ikke noe mindre enn en revolusjon. Hvor stort måtte det ikke være for Levi å bli invitert med? Han visste ikke helt hva han ble invitert med på, me dette var stort. For han ble det derfor naturlig å innby til gjestebud som gjengjeld.

Det at Jesus faktisk deltok i gjestebudet ble selvsagt ikke sett på med blide øyne av de skriftlærde. Jesus burde jo vite bedre.

Tidene forandrer seg, og mye er endret på 2000 år. Men vi er fortsatt mennesker. Jesus er fortsatt den samme, og det han sa til Levi,det sier han til deg og meg: “Følg meg!” Vi har kanskje ikke vært utstøtt på samme måte som Levi, men selv i dag er det noen som ikke passer inn i forhold til våre mål. Det kan være måten de lever, hvordan de kler seg, kanskje de ruser seg. Det kan være mange ting som gjør at vi bevisst eller ubevisst ikke møter disse først. Men hva gjør Jesus? Hva ville Jesus gjort i dag? Jeg tror han først ville gå til de som er lavest på rangstigen og rette ut sine armer og si: “Følg meg!”

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
  • Nyttårsaften

    Nyttårsaften – 31.12.2023 Joh 14,27 Bilde av Andre Benz Fred etterlater jeg dere. Mi…
Last flere av Arild Klevberg
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…