Hjem Søndagskommentar 6. søndag i treenighetstiden

6. søndag i treenighetstiden

10 min lest
0
0
140

6. søndag i treenighetstiden – 9.07.2023

Luk 5,1-11

 En gang sto Jesus ved Gennesaretsjøen, og folk trengte seg inn på ham for å høre Guds ord. Da fikk han se to båter som lå ved stranden. Fiskerne var gått ut av dem og holdt på å skylle garn. Jesus steg opp i en av båtene, den som tilhørte Simon, og ba ham legge litt ut fra land. Så satte han seg og underviste folkemengden fra båten.
    Da han var ferdig med å tale, sa han til Simon: «Legg ut på dypet og sett garn til fangst.» «Mester», svarte Simon, «vi har strevd hele natten og ikke fått noe. Men på ditt ord vil jeg sette garn.» Så gjorde de det, og fikk så mye fisk at garnet holdt på å revne. De ga tegn til arbeidslaget i den andre båten at de skulle komme og ta i med dem. Og da de kom, fylte de begge båtene, så de var nær ved å synke. Da Simon Peter så det, kastet han seg ned for Jesu føtter og sa: «Gå fra meg, Herre, for jeg er en syndig mann.» For han og alle som var med ham, ble grepet av forferdelse over den fangsten de hadde fått. På samme måte var det med Sebedeus-sønnene Jakob og Johannes, som fisket sammen med Simon. Men Jesus sa til Simon: «Vær ikke redd! Fra nå av skal du fange mennesker.» Så rodde de båtene i land, forlot alt og fulgte ham.

Peter bor ved Galilea-sjøen i en fiskelandsby som heter Kapernaum. Han har en bror som heter Andreas, og faren deres heter Johannes. Peter er fisker, og det er Faren som har lært ham og Andreas hvordan de skal fiske.

Nå har de nettopp vært ute å fisket hele natten, for det er om natten det er best å fiske i Galilea-sjøen. Nå står de inne ved stranden og skyller garnene sine. Men, de er litt triste og lei seg , fordi de fikk ikke en eneste fisk.

Kanskje DU også har vært på fisketur en gang uten å få fisk ? Kanskje du hadde gledet deg til å få fisk men nei, ikke et napp engang. Ingen fisk å få.

Sånn var det med Peter. Han hadde strevd, kastet ut garnet men ikke fått noe. Sørgelige greier, tenkte nok Peter.

Og mens han står der, hører han plutselig mange stemmer og føtter som tramper. Det er masse folk som kommer nedover til stranden. Og det ser ut som det er en som går i spissen for de. Peter kjenner igjen mannen som går foran. Han heter Jesus, er sønn av en snekker og kommer fra Nasaret. Det var han som hjalp Peters svigermor når hun var syk, så Peter blir glad når han får se Jesus.

Jesus kommer bort og spør om han kan få låne Peter sin båt til talerstol fordi det er så masse folk her. Joda, det er helt greit.Så går Jesus ut i båten og taler til folket. Han forteller dem masse om hvordan det er i Guds rike.

 «Da Jesus var ferdig med å tale sa han til Peter: Legg ut på sjøen og kast noten til fangst !»

Det var overraskende for Peter. Kanskje han tenkte: kan Jesus noe om fiske da ? vet han ikke at det er best å fiske om natten ?  men Jesus har jo hjulpet meg før, så jeg tror jeg gjør som han sier…..

Peter svarte: «Mester, vi har strevd hele natten og ingenting fått. Men på ditt ord vil jeg kaste noten.» Så gjorde de det.

Og vet du hva som skjedde ? jo, de fikk så mye fisk at hele båten ble fylt..ja, de måtte ha hjelp av en annen båt for å få all fisken opp. Det vare så mye fisk at båten holdt på å synke. Du kan tro de ble overrasket da de fikk så mye fisk.

Etterpå, da Peter så hvor mye fisk de fikk, gikk han bort til Jesus, kastet seg ned for hans føtter og sa: «Gå fra meg Herre, for jeg er en syndig mann».

Det betyr at Peter nå skjønte at det Jesus sier er til å stole på. Jesus kunne gjøre ennå mer enn det Peter hadde trodd.  Han hadde tvilt på Jesus, og han skjønte at Jesus var «annerledes». Tror dere at Jesus gikk fra ham da ?  Nei, for Jesus sa til Peter: «Vær ikke redd ! Fra nå av skal du fange mennesker.» Så forlot de garnene og fulgte ham.

         – Jesus kjente Peter og visste hvordan han var.

– Jesus kjenner også deg og meg.

         – Han vil at vi også skal følge ham.

         – Jesus vil lære oss å bli «menneske fiskere».

Menneskefisker; Hva er det da ? Jo, å være menneskefisker er å hjelpe dem som har det vondt. Det er å si til alle at Gud er glad i dem. Jesus går alltid dit menneskene er. Særlig går han til de fattige, syke og ulykkelige. Han trøster dem som har det vondt, og hjelper dem som har det vanskelig.

Det er å være menneskefisker.

La oss takke og be til Jesus:

BØNN:

Kjære Jesus !

Takk for at du vil at vi skal følge deg.

Takk for at du vil gjøre oss til menneske-fiskere.

Må du vise oss, kjære Jesus, hvordan vi kan hjelpe andre mennesker.

Amen.

  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Lasse Rasmussen Moskvil
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Bli med oss i bønn!

Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …