Hjem Søndagskommentar Allehelgensdag

Allehelgensdag

6 min lest
0
0
722

Allehelgensdag – 7.11.2021

Matt 5,13-16

Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da bli gjort til salt igjen? Det duger ikke lenger til noe, men kastes ut og tråkkes ned av menneskene.
    Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset. Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen!


Bilde av Francesco Alberti

Jeg husker godt mine barndoms somre på Averøya. Her ble det fisket all den fisken familien skulle spise det nærmeste året. Fisken ble lagt i bøtter med salt over og under, og på den måten ble den bevart gjennom hele året. Salt var tidligere en svært viktig ingrediens for å konservere å bevare mat.

Så står altså Jesus frem og sier: «Dere er jordens salt». Hvordan i all verden skal vi forstå det? Skal vi dra rundt og bevare maten for folk? Nei det er ikke maten vi skal bevare, men kristentroen. Budskapet, evangeliet om den oppståtte Jesus Kristus vår Herre. Jesus sier i Luk 18,8: «…..Men når Menneskesønnen kommer, vil han da finne troen på jorden?» Vår oppgave er å bære videre evangeliet til våre medmennesker, og med det bevare kristentroen i samfunnet.

For at fisken skulle bevares og være velsmakende gjennom hele året, så var det viktig at det var tilstrekkelig med salt, og at saltet ikke var ødelagt. Om fisken ble liggende uten salt, råtnet den, og ble slett ikke velsmakende, men måtte kastes.

Det blir på samme måte med samfunnet vi lever i nå i dag. Skal vi kunne bevare evangeliet i en verden som tilsynelatende vil gå i helt feil retning, så må vi være tilstede, og være Jesu representanter når vi er sammen med våre medmennesker. På den måten kan vi være jordens salt.

For mange i dag er salt bare et krydder som setter smak på maten, og ikke et konserveringsmiddel. Men evangeliet om Jesus er mye mer enn en smakstilsetning, det er selve nøkkelen til livet.  Men om evangeliet blir redusert til et krydder som skal ikke har annen oppgave enn å tilpasse seg verden rundt seg, så misser saltet sin kraft, og det blir ikke til det som det var tenkt til. Derfor er det viktig at vi ikke er så opptatt av å tilpasse oss verden rundt oss at vi glemmer hvem vi tilhører.

Vi er heller bare salt, vi er og lys som lyser opp veien for menneskene rundt oss. Når vi tar imot Jesus i våre liv så vil han lyse gjennom oss. Kanskje du tenker at du ikke klarer å være et Jesu lys? Men slapp helt av. Det er ikke du som skal klare – det er ikke noe du skal prestere. Når du slapper av i troen på Jesus, så vil de rundt oss kunne merke at du har noe som de ikke har.

Derfor skal du med frimodighet bære med deg kristennavnet uten å slite og streve., der du ferdes om det er i skole eller jobb sammenheng. Du kan bare slappe av i det faktum at Jesus er med deg alle dager inntil verdens ende., og vil hjelpe deg gjennom de utfordringene hverdagen byr på. Han har gått foran deg og kjenner veien så du kan trygt slappe av i Jesu kjærlige armer

  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
Last flere relaterte artikkler
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
Last flere av Arild Klevberg
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

‘Søndag før Pinse

Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…